Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce TOP Zdravlje

IZGUBLJENO STRPLJENJE Sprema se generalni štrajk liječnika u Federaciji

‘Na sve moguće načine pokušali smo izbjeći situaciju da dođe do organiziranja generalnog štrajka i iscrpili smo skoro sve mogućnosti i molimo vas za razumijevanje ako do njega dođe”, navodi se u priopćenju za javnost Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH.

Kako je priopćeno, obzirom na stalno odlaganje početka pregovora sa Savezom strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije F BiH, Sindikat je na hitnoj sjednici Upravnog odbora, dana 12. veljače donio odluku o početku aktivnosti oko otpočinjanja generalnog štrajka doktora medicine i stomatologije na području Federacije BiH.

”Prethodnih nekoliko mjeseci smo strpljivo čekali da se ispune mnogobrojne administrativne procedure nametnute od strane Federalnog ministarstva zdravstva, a što je podrazumijevalo konkretne odluke Federalne vlade, potom nadležnih ministarstava, kao i odluke županijskih vlada, i nadležnih županijskih ministarstava. Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 23.12.2016.godine donijela Odluku o davanju suglasnost na Protokol o vođenju pregovora radi zaključivanje Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i zaposlenika-doktora medicine i stomatologije u oblasti zdravstva na teritoriji Federacije BiH i ovlastila federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića da ga potpiše u ime Vlade FBiH. Federalna Vlada je dala ovlaštenje i zadužila Federalno ministarstvo zdravstva da otpočne pregovore s nama ali to se nije dogodilo i još uvijek čekamo poziv”, navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako su predstavnici ovog Sindikata nekoliko puta uputili dopis na kabinet federalnog premijera, zahtijevajući da pregovori uvezi kolektivnog ugovora otpočnu što prije, kao i nekoliko dopisa Federalnom ministarstvu zdravstva.

”U proteklom vremenu rukovodstvo našeg Sindikata je pokušavalo i pokušava nastupati konstruktivno, u cilju iznalaženja rješenja sadašnje situacije vezano za (ne)otpočinjanje pregovora. To je podrazumijevalo upoznavanje i upozoravanje odgovornih ljudi na pozicijama odlučivanja da napokon pristupe pregovorima s nama u cilju početka rješavanja nagomilanih problema u zdravstvu , a jedan od gorućih je i položaj liječnika i pacijenta. Liječnici u F BiH nikada neće pristati na rušenje dostojanstva doktora, koje se predviđa novim kolektivnim ugovorom, potpisanim između Sindikata uposlenih u zdravstvu i Federalnog ministarstva zdravstva iz 2016.godine”, navodi se i dodaje kako taj ugovor, osim što ruši dostojanstvo i dignitet liječnika, može dovesti i do narušavanja kvalitete cjelokupnog zdravstvenog sustava u F BiH.

Kako se navodi u priopćenju kojeg potpisuje dr. Rifat Rijad Zaid, predsjednik Sindikata, nepotpisivanje kolektivnog ugovora s doktorima, ili ”proširivanjem” ranije potpisanog kolektivnog ugovora i na doktore, dovest će do nezadovoljstva i još masovnijeg odlaska liječnika iz Bosne i Hercegovine, kao i odlaska eminentnih stručnjaka iz Javnog zdravstvenog sektora u privatni sektor pri čemu će se dodatno oslabiti i onako devastiran Javni zdravstveni sektor.

”Trenutno stanje u zdravstvu i u društvu duboko je nepravedno spram doktora, ali i svih zdravstvenih radnika a još nepravedniji prema pacijentima i mi to želimo da promijenimo, na zadovoljstvo i liječnika i pacijenata. Još jednom pozivamo građane u F BiH na razumijevanje i strpljenje. Ovo što radimo je za dobrobit svih nas”, naveo je Sindikat.

 

 

Bljesak.info

Povezani Članci

Stanje na cestama: Mokar kolovoz, jaki udari vjetra, povećana opasnost od odrona…

Volim Jajce

MSŠ “Travnik” dužna vratiti zgradu i platiti 270.368 KM za korištenje Vrhbosanskoj nadbiskupiji

Volim Jajce

Oglasili se mladenci iz Kiseljaka: Nismo napali matičarku, Zijada Fejzić je izmislila cijelu priču

Volim Jajce
Učitavanje....