Volim Jajce
Aktualno BiH

JAJČANI I DUVNJACI ZAJEDNO I NAKON 25 GODINA

Pomoć, solidarnost i razumijevanje ljudi u teškim životnim prilikama kao što su ratna stradanja i napuštanje svoga doma i zavičaja, uvijek se nose u srcu i duši i nikad se ne zaboravljaju.

Taj osjećaj imaju i Hrvati iz Jajca, koji su zahvalni Hrvatima duvanjskog kraja za sve što su za njih učinili kada su ih 1992. godine topla srca primili u svoje domove. Put spasa u znak sjećanja na ta tegobna vremena i događaje, prošli vikend skupina od 30-ak Hrvata iz općine Jajce predvođeni predsjednikom Općinskog vijeća Jajce Ivom Šimunovićem, prošli su trasom svoga ratnog puta spasa: Jajce – Kruščica – Nolučka planina – Palež – Hamandžići – Travnik – Novi Travnik – Uskoplje – Gornji Vakuf – Rama – Vran planina – Tomislavgrad. Bio je to put kojim su se uoči pada Jajca oko 10.000 Hrvata, civila i vojnika HVO-a, izvukli iz ratnog pakla kojeg su nametnule i stvorile srpske vojne snage.

Jajce je palo 29. na 30. listopada 1992. godine, a civilno stanovništvo se počelo izvlačiti nekoliko dana prije. Izvlačenje civila bila je spasonosna odluka jer da je Jajce te zime ostalo u okruženju, neminovno bi se dogodio pad i stradanje bi bilo veće nego u Srebrenici.

Ove godine je 25. obljetnica tih teških događaja i stradanja i cilj je bio podsjetiti se na njih i ne dopustiti da padnu u zaborav. To su u novijoj povijesti najtragičniji događaji za Jajčane-kazao je Ivo Šimunović, jedan od organizatora pohoda.

Iz Jajca su dosli u subotu u večernjim satima u Tomislavgrad. Prenoćili su u šumarskoj kući u Grlima, gdje su ih uz veceru dobrodoslice docekali Luka Krstanović, predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrad, Mijo Tokić, ratni načelnik Tomislavgrada, kao i svjedoci toga vremena, Ivan Madunić, Filip Andrić, Josip Petrović i Bariša Letica.

U nedjelju ujutro bili su na misi u tomislavgradskoj bazilici koju je predvodio fra Gabrijel Mioč, ratni župnik u Tomislavgradu i poslije se družili sa svojim prijateljima iz ratnih i prognaničkih dana.

Tijekom tri prognaničke godine u Tomislavgradu nastala su brojna prijateljstva između Jajčana i Tomislavgrađana, a sklopljeno je i više brakova.

Povezani Članci

Čović oštro odbrusio bošnjačkim medijima: Zlonamjerna i štetna propaganda

Volim Jajce

Osuda uvreda i prijetnji upućenih biskupu Komarici

Volim Jajce

KAD JE NETKO ZAO I GOTOVO: Prije 24. godine Hrvati iz Uzdola sami sebe poubijali samo da optuže gospodina Sefera

Volim Jajce
Učitavanje....