Volim Jajce
Aktualno Izdvajamo Jajce Politika Županija Središnje Bosna

Jajčani ne vole Srednjobosanski kanton!

Kad biste uzeli sebi za pravo da anketirate slučajne prolaznike – građane Jajca – o tome šta misle o kantonu kojem administrativno pripadaju, dobili biste u velikoj većini negativna mišljenja. Uz malo razmišljanja jednostavno biste zaključili da JAJČANI NE VOLE OVAJ KANTON!

ZAŠTO Jajčani ne vole ovaj kanton? Evo vam nekoliko razloga.

 1. Povijesni razlozi

Preskočit ćemo puno godina povijesti i zaustaviti se na činjenici da je Jajce kraljevski grad.

To zna svaki Jajčanin od malih nogu, ali većina građana BiH to ne zna. Kad im još spomenete i kralja Stjepana Tomaševića, još su više izgubljeni.
Ako im nakon toga pokušamo reći i da je Jajce bilo banovina, tek su sad zbunjeni. To što su se Jajce i Srebrenik desetljećima borili da ostanu slobodni dijelovi BiH, previše se rijetko ističe u dnevnim novinama ili na portalima u zemlji ili inozemstvu.
Kad je rat za Bosnu izgubljen, Jajce je postalo nebitan grad, čak je i Travnik postao važniji od njega. Trebalo je nakon pada pod tursku vlast još puno godina proći da se Jajcu vrati stari ugled.
Naš grad je ponovo dobio na značaju u drugom svjetskom ratu kad se u njemu održalo drugo zasjedanje AVNOJ-a. Ta činjenica je odredila dobar dio povijesti našeg grada u prošlom stoljeću. Zbog AVNOJ-a je Jajce postalo centar regije – administrativno i ekonomsko središte za kasabe kao što su Mrkonjić grad, Šipovo, Donji Vakuf,…
Nakon kraja zadnjeg rata Jajce postaje dio Federacije i dio Srednjobosanskog kantona (županije) čiji je glavni grad Travnik.

 1. Ekonomski razlozi
 • Zbog postojanja entiteta i kantona u BiH Jajce raspolaže sa samo 10% poreza koji se prikupe od gospodarskih i drugih subjekata s područja naše općine. Zamislite koliko bi bilo novih radnih mjesta i investicija u našoj općini da nam je proračun dva ili tri puta veći.
  • Imamo dvije hidrocentrale u našoj općini i imamo najvećeg potrošača električne energije u kantonu (BSI – bivša Elektrobosna), ali nemamo dispečerski centar Elektroprivrede u kojem bi posao našlo par stotina Jajčana. Taj dispečerski centar je u Novom Travniku koji nema ni centrala ni velikih potrošača. Odgovornost za ovu situaciju leži na vodećim jajačkim političarima tog doba, i to iz oba naroda.
  • Imamo bolnicu koja je zapuštena po volji i procjeni srednjobosanskih političara iz oba naroda. Kad bi ona radila u punom kapacitetu, bilo bi tu još puno radnih mjesta za naše sugrađane
  • Imamo šumariju, ali sjedište Kantonalne šumarije je u Donjem Vakufu iako je bilo dogovoreno da joj sjedište bude u Jajcu. Krivci su opet naši političari iz oba naroda koji su prodali brojna radna mjesta Jajčana za svoje privatne i stranačke interese
  • Imamo najveći izvoz u kantonu, ali su naši političari iz oba naroda dozvolili da nam se ukine Carinarnica u kojoj i oko koje je posao moglo pronaći više desetaka Jajčana
  • Ima još puno razloga, ali o tome u nekom drugom članku

P.S. Moj prvi članak govorio je o podjeli škola u Jajcu, drugi je bio o natječajima za posao u općini i Elektroprivredi, a ovo je samo uvod u buduće članke. Nikog neću imenovati, ali krivci za ovakvo ekonomsko i političko stanje u gradu će se sami pronaći u tekstovima. Voljeli ili ne voljeli moje tekstove čitajte ih i komentirajte.

UOSTALOM, ZAR IMA JAJČANA DA VOLE OVAJ KANTON?

volimjajce.com

Povezani Članci

NOVI ZAKON U PRIPREMI Hrvatska će plaćati mirovine vojnicima HVO-a

Volim Jajce

REGIONALNI MEDIJI BRUJE O BOSANCU Pogledajte šta je genijalac smislio!

Volim Jajce

CESTA LAŠVA-JAJCE Iako izgleda da se ništa ne radi , nešto se kao radi

Volim Jajce
Učitavanje....