Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce Školstvo i obrazovanje TOP

Jajčanka Elma Nuhanović osvojila treće mjesto na Federalnom takmičenju iz matematike

U organizaciji Udruženja matematičara Kantona Sarajevo u subotu 1.aprila u Bugojnu je  održano 57. takmičenje mladih matematičara Bosne i Hercegovine, na kojem je učestvovalo 132 učenika srednjih škola.  Domaćin ovog Federalnog prvenstva učenika srednjih škola, bila je Gimnazija Bugojno.

Samom takmičenju prethodilo je svečano otvoranje u pozorišnoj dvorani KSC-a, gdje su se prisutnima prigodnim riječima obratili profesorica matematike Ermina Musić, direktor Gimnazije Mesud Šečić, načelnik Bugojna Hasan Ajkunić, Ispred Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, pomoćnik ministrice Ismet Strujo i ispred organizatora doc.dr. Zenan Šabanac, predsjednik takmičarske komisije.

Rektor Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Rifatu Škrijelj  je 57. Federalno takmičenje učenika srednjih škola u Bugojnu proglasio otvorenim.

Nakon svečanog otvorenja učenici su se uputili u zgradu Gimnazije, gdje su dobili svoje zadatke, a uporedo s takmičenjem za profesore matematike upriličeno je predavanje, na kojem su predavači bili prof.dr.Hasan Jamak i prof.dr. Mehmed Nurkanović.

U prvim razredima 4 učenika dijelila su prvo mjesto: Amila Mujkić iz Sarajeva, Lamija Biogradlija iz Zenice, Berin Omić iz Zenice i Faik Tahirović iz Sarajeva.

U drugim razredima plasman je sljedeći: 3. Boris Belašević iz Sarajeva, 2. Lejla Skelić iz Sarajeva i 1. mjesto osvojio je Tarik Džaka iz Sarajeva.

Pored ovih drugih razreda na bh matematičku olimpijadu pozvani su Bakir Goran i Ajla Šehović iz Sarajeva.

Kod trećih razreda, 3. mjesto dijele Elma Nuhanović iz Sarajeva i Nedim Unuzović iz Gradačca, 2. Adnan Šabanović iz Sarajeva, 1. mjesto Amar Kurić iz Sarajeva.

Pored njih Milica Jokić iz trećeg razreda je pozvana na bh matematičku olimpijadu.

U četvrtim razredima najuspješniji su bili: 3. mjesto Adisa Bolić iz Sarajeva 1. mjesto dijele dva učenika Azur Đonlagić iz Tuzle i Emin Mrkonja iz Sarajeva.

Najbolji sa ovog takmičenja su se plasirali na Matematičku olimpijadu Bosne i Hercegovine.

(rtv bugojno)

Povezani Članci

Božićni malonogometni turnir “JAJCE 2016”: Večeras polufinale

Volim Jajce

RADIKALIZACIJA BOŠNJAKA, AHMETU SMETA BLEIBURG Ilija Cvitanović dobio prijetnje smrću

VJ Urednik 1

14 pripadnika HVO-a i Herceg Bosne na meti Tužiteljstva

Volim Jajce
Učitavanje....