Volim Jajce
Jajce

Jajčanka Lela Zjajo pobjednica međunarodnog takmičenja pjesnika!

Ove sedmice je još jedan međunarodni događaj sa sjedištem u gradu Jajcu je priveden kraju, piše Jajce Online.

Naime, u organizaciji našeg sugrađanina, bh. književnika Nermina Delića je u srijedu, 13. septembra održano finalno glasanje u MILI DUELI 2017 – onlajn balkanskom kontestu poezije koji je ove godine (5. sezone) skupio 269 autora poezije iz 17 zemalja svijeta.

Pored zemalja regiona, naši autori koji ne žive na Balkanu su, također, slali svoje prijave iz raznih dijelova svijeta.

U samoj završnici, uvjerljivu pobjedu je ostvarila upravo autorica iz dijaspore, Lela Zjajo, jajačka autorica koja već dugi niz godina živi i stvara u Njemačkoj, u gradu Heilbronnu.

– Iznenađena sam, samim tim što, doista, nisam očekivala pobjedu. Ovo je za mene bilo druženje i sretna sam što sam stekla nove prijatelje i činjenicu da mogu nakon Duela da kažem da sam se družila sa divnim ljudima koji vole pisanu riječ, rekla je Lela Zjajo.

Autorica je prošla kroz ogromnu klasifikaciju kojoj su bili podvrgnuti svi autori učesnici. Žiri su krasila poznata međunarodna imena umjetnika iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Slovenije, impresivnih biografija, među kojima su bili profesori književnosti i jezika, dramaturzi, izdavači knjiga, dobitnici nagrada za životna djela u oblasti književnosti, umjetnici, mladi ambasadori svojih zemalja.

Posebno treba pomenuti učešće prof. dr Ibrahima Kajana i Mensura Ćatića, vanserijskog bh. pjesnika, bližeg rođaka Musi Ćazimu Ćatiću. Također, čitaoci i ljubitelji poezije su mogli glasati.

U konačnom zbiru, Jajčanka Lela je ostvarila uvjerljivu pobjedu sa osvojenih 89 bodova, drugo mjesto je pripalo Ameli Mustafić (Srebrenica, BiH), a treće Ivanu Gaćini (Zadar, Hrvatska).

Organizator takmičenja za portal Jajce Online je kazao:

– Čestitam svim učesnicima, žiriju, čitaocima, a posebne čestitke pobjednici! Neprestajno nam stižu poruke podrške cijelom projektu, jer gradimo linije koje spajaju ljude. Nadam se da ste uživali, da ste pronašli prijatelje i da imate još više razloga da putujete van granica svoje države, rekao je Delić.

Uskoro je u planu zbornik autora ovog takmičenja, a na promociji istog će biti upriličena i dodjela priznanja nagrađenim autorima, na kojoj će, upravo, naš sugrađanin i organizator takmičenja, Nermin Delić uručiti plaketu i laureat Leli Zjajo, za najbolju autoricu kontesta po izboru MD 2017.

Također, zanimljiva činjenica je da je i prethodni pobjednik, Ante Jezerčić, pjesnik iz Siska, mladi student DIF-a, upravo jajačkog porijekla.

Nema sumnje da je naš grad rasadnik kulture i talenta širom regiona!

 

 

 

(Jajce Online)

Povezani Članci

Neretljak: “Odlučujemo sami o sebi..”

Volim Jajce

DODIK NAJAVIO POVRATAK DAYTONU: Ranija hrvatska politika je napustila Hrvate u BiH, a visoki predstavnici su derogirali njihova prava

Volim Jajce

Jajce: Unatoč teškim uvjetima ne odustaje se od obnove samostana i muzeja

Volim Jajce
Učitavanje....