Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

Jajce grad EKSPERIMENT ŠKOLA

Poslije čitanja nekoliko tekstova o inicijativi za Bolju školu kod nas u Jajcu hoću reći nešto sam sebi. Sam u sebi. Ali ništa iz glave. Prazna. I kad je puna ne bude tu baš nešto puno, a ovako…samo čuđenje.
Nešto netko eksperimentira .
I ako bi eksperiment uspio rezultat bi bio ukidanje hrvatske škole u Jajcu. Po onoj kirurškoj…operacija uspjela ,pacijent podlegao.
Ne podnose svi uspjeh jednako.
Pada mi na pamet još jedna inicijativa-institut “vitalni nacionalni interes “po kojoj, ako uspije Hrvati neće moći sami sebi birat predstavnike opet onaj kirurški crnjak…operacija uspjela pacijent podlegao.
Postalo je u Bosni i Hercegovini nekako popularno i skoro normalno eksperimentirat i inicijative pokretat gdje bi Hrvate zapala uloga pacijenta koji podlegne. Ako sve dobro prođe.
Naravno, Hrvatima se ta uloga nimalo ne sviđa. Ali nitko ih ništa i ne pita I pitanje je mislili ih se išta  i pitat. Izgleda, morat će se sami javit za riječ.
Već izvjesno vrijeme se na Jajačkim portalima, pa i šire može  čitati, vidjeti, slušati…aktiviste,aktivistice,doaktiviste,manipulatore,izmanipulirani…
Velika većina etnički Hrvati. Sa nekako čudno programiranim greškama. Pišu i govore ko da su,ne daj Bože…skrenuli.
Na sve strane dižu glave ptice rugalice.
Drastičan primjer skrenuta je ne prezanje ni pred zločinom manipulacije sa djecom.
Tako neki mali izmanipuliran pametuje kako on u nekome vidi čovjeka automatski podmeće da oni koji su protiv ukidanja hrvatske škole vide,valjda…majmune.Ja bih rekao da je obrnuto…vidjeni čovjek vidi majmuna. Kojem ni na kraj pameti nije da je to. Kada to,i ako,skuži već je magare.
Ovo važi,naravno za slučaj da je taj momak “naš”i da govori i u naše ime što nije nevjerojatno jer šutimo. A ako je nečiji drugi onda mogu reći kao sto govorim kada se sa našim manipulira. Zlo mu se čini.Zločin je navodit dijete na pomisao da je netko i nesto postalo.Dok jos nije ni postalo.Nikakva ga ,u ovom slučaju,vrijednost ni vještina ne čini nekom i neštom osim što je mlad i zgodan i lijep.I ambiciozan. To bi u njegovim godinama bilo dovoljno sa malo zagrijanijom stolicom i knjigom u rukama. Bez čitanja nekih svojih ili podmetnutih gluposti.Poštenje,ono poštenje koje čovjek podoji u majčinom mlijeku nalaze da se u manipulatoru ne glada čovjeka.Nego jednostavno pokvarenjaka.Puno toga upućuje na užasnu spoznaju da su i manipulatori izmanipulirani. Možda su čak i dragovoljno pristali na to.Normalno je da je tu jedna profesorica bosanskog.O na se bori za svoje…pomalo je i u sukobu interesa jer joj je i mužu toj protuhrvatskoj raboti…nekakav je međunarodnjak.Isto kao i supruga mu u sukobu je interesa.
Među pokvarenjacima je i profesorica hrvatskog.Koja se fanaticno zalaže za ukidanje jezika koji predaje.Napada hrvatske političare što brane hrvatsko pravo na svoje.Kolegama koji se ne slazu sa ukidanjem hrvatske škole preporučuje seljenje iz Države.Taj stupanj pokvarenosti samo je pokvarenjak u stanju razumjet.Ja nisam.
Za ukidanje hrvatske škole je i profesorica hrvatskog koja govori srpski.Aaaa,sto se čudite.U Jajcu je sve moguce.Studira pokvarenka hrvatski(valjda je čitala Matoša,Kranjčevica,šopa…)i dođe i govori srpski. A sto predaje???Teško mogu i zamislit njenu interpretaciju Matoša.Njoj je hrvatstvo samo način kako doći do beneficija.Još dok je studirala znalo se gdje će radit. Dok mnogi mogu samo sanjat posao…godinama poslije studija.           

 Ukidači hrvatske škole bi,ne svi, da se hrvatski preimenuje u …”jezik i književnost”.Opet ostaje problem čiji jezik i čija književnost.
Neki bi da se zove BHS.Pokvarenost je maštovita.Zajedničko svim ukidačima je mržnja prema Hrvatima.Različiti su motivi za mržnju.Evo samo nekih…Nekakvi…meni je ovo nedostojno izgovorit ali to nisam ja izmislio,miješani brakovi.Zivot pravi tako divne kombinacije,naravno dok se i ljubav nešto pita da mi je ponizavajuce reci da je nesto miješano.To je samo život.I to mi je najnormalnije.No,nije mi normalno da neke kombinacije imaju animozitet prema hrvatstvu.A žive od hrvatstva.
Čudna,endemska pojava se može primijetit u Jajcu…o njoj bih šire drugom prilikom.Za ovaj puta bih samo natuknuo o ćemu se radi.Pastiri neutralni.Ovce povjerene im na brigu i čuvanje i vukovi koji prijete najgroznije za njih su isto.Jedan pastir se osobito ističe. Čobanlukom.
Cinkaroška,sitnoudbaška prošlost obitelji je isto tako motiv za mržnju.Prema Hrvatima.Takvih je bilo u svakom selu.Po nekoliko.Ali nisu svi dali djecu da studiraju hrvatski.I koja će se do kraja života stiditi sto su to.Profesori hrvatskog jezika i književnosti.Koja perverzija.Svom rođenom djetetu tako nešto učinit.
Rijedak i interesantan primjer protuhrvatstva je …za potrebe ovog teksta zvat cemo ga Potpisivač.Etnički Hrvat,sticajem raznih okolnosti dobio je priliku kakva se rijetko dobija.Ostat čovjek ili postat ništarija.Kao vijećnik glasovat protiv sebe,svojih korijena,prava svoga naroda…Kao netko nedefiniran,neizabran,nelegalan potpisat u ime profesora…Sto?Uzasna je činjenica da je spreman potpisat Inicijativu,a time i vrlo vjerojatni  gubitak radnih mjesta za mnoge njegove kolege.Nimalo nemoguće i za sebe.Vrlo rijedak primjer mješavine mrznje,gluposti,bahatosti i pokvarenosti.Izabrao je,(p)ostat ništarija.
Narod gleda i pojavama daje imena.I u slučaju da narod šuti dano ime dreci.I dreci jače sto je šutnja veća.
Progovara guja iz njedara.
U Jajcu traje borba “protiv podjela” koju predvodi SDA.Čija pobjeda bi isto tako kao i kod inicijative za Bolju školu bila ukidanje hrvatske skole.I Hrvata.Ratni ciljevi u mirno doba.Mora se bit pošten pa priznat da to genijalno odrađuju.Nasim kadrom i nasom mladošću vade vruće kestenje iz vatre.Hoce li im uspjet povadit ih?
Nije mi zao što nisam vidovit pa ne mogu rec hoće li,ali mi je pomalo neugodno što nisam toliko pametan pa ne mogu reć..treba učinit tako i tako.Ali ću iz srca reć kada je u pitanju oduzimanje nam hrvatskog školstva i prava…ne slušajte manipulatore .Slušajte svoje srce.Ako vas mogu prevarit,njega ne mogu.Osluškujte svoje srce kada igraju Mandžukic,Modrić,Duvnjak,kada govori Predsjednica,kada vam kažu da je vaš opstanak u domovini vam Bosni i Hecegovini “zločinacki poduhvat”,kada vam žele reć da se nemate pravo branit…kada među stotinu zastava vi prepoznate svoju.Čutite svoje bilo i znat ćete gdje pripadate i što vam je činit da kestenje ne vade vaš kadar i vaša mladost.Ne plašite se.Ako naleti kakva sila???To je već nesto drugo.Već je sada jasno da će odletit brže nego što je doletila.Kad bih kao netko tko je na našem mjestu mogao nešto reć rekao bih ovo…naravno u svoje ime,a vi možete preispitat svoj stav:Ne dam se impresionirat porukama kako su podjele lose.Kako ih ne treba bit.Niti optuzbama da inzistiranjem na svome hrvatskom pravu na svoje hrvatsko skolstvo poticem podjele.Pa mi jesmo podijeljeni.Nespojivo.(U smislu kako to misle spojit borci protiv podjela).Jos od 1463.Ako cemo ici ka spajanju moramo inzistirat na onome sto nas spaja.Ljubav prema nasoj zajednickoj domovini Bosni i Hercegovini n pr.Ali put da nam se zabrani voljeti svoju Bosnu na nas nacin je stranputica.
Postenog uvjerit u neciju ugrozenost u Jajcu,po bilo kom osnovu,bez usporedbe sa stanjem u Bugojnu,Travniku,Sarajevu,Zenici,Banja Luci,Mostaru,Tuzli…moze se samo ako doticni odustane od postenja.

volim jajce.com

 

Povezani Članci

Tender načelnik i pretender efendija

Volim Jajce

Načelniče, i nas se sjeti!

Volim Jajce

Ivo Lučić: Doći će vrijeme kada će se i sudu suditi

Volim Jajce
Učitavanje....