Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce TOP

JAJCE: Jesmo li dotaknuli dno?

Nezaposlenost, neizvjesnost, beznađe, bezakonje, odlasci mladih ljudi, želja za dominacijom jednih nad drugima, nepravda, privatizacija javnih institucija, prevare , nemogućnost dogovora o nekoj boljoj, zajedničkoj budućnosti i još mnoge druge brige okupirali su u posljednje vrijeme  umove stanovnika općine Jajce.
Mnogi od nabrojanih problema uzrokovani su od strane “usijanih glava” koje misle da mogu sve, da mogu gaziti po svima, da za njih zakon ne postoji kao za onog običnog čovjeka za čiji se tobože interes isti bore, iako je ustvari ta njihova “borba” usmjerena ka nekim drugim ciljevima koji im osiguravaju moć, kontrolu novca, kontrolu istog tog malog  čovjeka, njegova života i smrti.

Naše nedaće objašnjava i sljedeća definicija značenja riječi „politika“ :”Politika nije ni znanost ni umjetnost, već igra za vlast i igra sa vlašću. Ta igra nije zabava, već smrtno važna stvar, i zato se u njoj smrt, fanatizam i kalkulacije češće javljaju nego humor i smijeh”(Karel Kosik) .

Igra za vlast u Jajcu  već mjesecima  traje.  Rješenja  na vidiku još uvijek nema. Stvari se otimaju kontroli i Jajce tone sve dublje svakim danom, a da pri tome nitko ni da trepne. Umjesto zakona, gradom počinje vladati  anarhija. Pored toga nažalost, umjesto da se osude, javno se podržavaju oni koji potiču bezakonje, oni koji nas guraju niz liticu. Manipulacija samim tim dolazi na plodno tlo, jer kost je bačena, narod je glođe, dok se u pozadini kuju planovi tko će od javnih proračunskih milijuna izvući najdeblju, osobnu korist.

Razgovori predstavnika Hrvata i Bošnjaka u Jajcu nemaju alternativu i ne smiju čekati.

Razgovarati moraju o svakom detalju našeg zajedničkog suživota.  Prkos i inat ne smije biti prisutan niti na jednoj strani, nego upravo suprotno od toga, odgovornost za postizanjem kompromisa. Kompromis mora biti racionalan i uokviren u zakonske okvire, bez podvala i mutnih radnji iza leđa.

Razgovori moraju biti na dnevnoj bazi, a ne kad se kome prohtje, jer nemamo vremena na bacanje. Razgovarati se svakodnevno ima o mnogo čemu, ako obje strane žele dobro svojim narodima i ako u konačnici žele graditi zajedničku budućnost i stvarati jednake uvjete za život svima bez obzira kako se tko zvao. Ne postoji problem, koji se barem ne može pokušati zajedničkim snagama riješiti, ali očito netko to u Jajcu to ne želi, jer želi zasluge za sve što je dobro pripisati sebi, a o lošim stvarima da se šuti.

Tko o tim lošim stvarima ili nezakonitostima nekih „usijanih glava“ priča ili piše, on je nacionalista, on je protiv drugog i drugačijeg. Nažalost, prvi i najodgovorniji čovjek u općini Jajce, načelnik općine Jajce je po pitanju loših i negativnih stvari sve više u fokusu. Pored toga što je načelnik isti je i predsjednik stranke, koja godinama kroji sudbinu Jajčanima.  Čovjek, koji je u kampanji najavljivao da će konačno biti načelnik svih građana, sve više pokazuje svoje pravo lice prema drugom i drugačijem te nastavlja kontinuitet svog upravljanja općinom Jajce, ali s još većim intenzitetom nego prethodne četiri godine. Umjesto da bude primjer poštivanja zakona i propisa, radi suprotno od toga i samim tim potiče bezakonje. Sve to dovodi do eskalacije nacionalnih tenzija i pojačane netrpeljivosti, koja se sve više javno iskazuje. Ispolitizirane institucije daju svoj doprinos ovoj anarhiji, umjesto da vode brigu oko provođenja zakona .

Dugogodišnji nacionalizam i samovolja jedne strane dobija odgovor u nacionalizmu druge strane, a rezultat toga je aktualno stanje u Jajcu.

Vladavina prava i zakona mora biti usmjerena prije svega na one koji upravljaju našom općinom, a tek onda na običnog čovjeka koji primjerice ne plati kartu za parking. Nema smisla kažnjavati drugog dok se ne kazni prvi.  Pred zakonima moramo biti jednaki, a ne da nam se neki rugaju kako oni mogu sve samo zato, jer su nedodirljivi. Pri tome ih još i plaćamao.

2017.je godina ,odnosno preko 20 godina je prošlo od oslobođenja Jajca i okončanja rata ,a da se neke stvari pritom, nisu maknule s mrtve točke. U tom periodu smo imali prigodu vidjeti razne inate i prkose, koji su dolazili od strane političkih predstavnika oba naroda, a rezultirala su samo još gorim ambijentom za življenje, strepnjom za budućnost i nepovjerenjem u institucije ove države.

Nužan je zdrav dijalog, kako se stvari više ne bi gurale pod tepih i da se loptica spusti na zemlju. Čim prije to bolje, Hrvati i Bošnjaci u Jajcu moraju podvući crtu, ali na obostrano zadovoljstvo.

Problemi Hrvata u Jajcu bi istovremeno trebali biti i problemi Bošnjaka i obratno, jer naša zajednička budućnost u Jajcu nema alternativu. Što prije to shvate predstavnici i jednog i drugog naroda, te počnu raditi na uklanjanju uzroka problema, to će biti bolje za oba naroda kao i za njihovu zajedničku budućnost. Ako im je stalo do “svog” naroda, moraju shvatiti da ovakva politika dominacije ne vodi nigdje i ako misle da svom narodu na ovaj način donose korist,u zabludi su, jer i „svojima“  time dugoročno čine štetu. Mnogo je primjera u Jajcu koji potvrđuju navedeno, a i aktualna situacija rezultat je toga.

Jajce ima dovoljno velik proračun s kojim je moguće zadovoljiti interese svih, ukoliko se ovim sredstvima raspolaže racionalno . Ono što je vidljivo iz godine u godinu, jeste da se proračunski milioni troše nemilice, a da pritom grad, malo što da ima, da se može reći da je kvalitetno urađeno. Potrošeni su milioni, a stanje katastrofalno. Čak i neka okolna sela izgledaju urednije nego sam grad. Nažalost. Proračunski milijuni godinama služe samo za kupovinu birača, jer se kapitalni projekti u pravilu usmjeravaju u naselja koja su izborne baze onih koji novcem upravljaju, kako bi isti što duže zadržali svoje pozicije.

Pored svega toga, netko sanjari da nam grad bude prepoznatljiva turistička destinacija, dok se s druge strane  malo što na tome radi. Kakvu korist stanovnici Jajca imaju od turista koji dođu da vide vodopad, Stari grad  ili Plivsko Jezero i odu? S ekonomskog gledišta ,nikakvu!

Zar vrhunac turističke djelatnosti u Jajcu treba biti naplata karte za prilaz vodopadu ili ulaznica u Katakombe.

Bez atraktivnih sadržaja u koje bi se uključio i privatni sektor, između ostalih i potencijalni investitori naše dijaspore, nemoguće je očekivati nekakvu ekonomsku računicu i zadržati turiste, kako bi od turizma korist imali mnogi . Netko ove sadržaje mora osmisliti.

Epitet „kontinentalni Dubrovnik“ , koji krasi naš grad nema smisla, obzirom da cijeli Dubrovnik može živjeti od turizma, dok u Jajcu ne može niti ono malo ugostiteljskih objekata koje imamo.

Ako bi se pamet udružila i pronašao zajednički jezik, mnoge stvari bi se riješile na zadovoljstvo i opće dobro svih. Hrnjićeva samovolja je otjerala ogromnu investiciju iz Jajca i takve stvari nam se više ne smiju dešavati. Bilo čija samovolja i osobni interes bez odgovornosti, može  rezultirati samo goru situaciju, a narod svakim danom sve više odlaziti sa svojih ognjišta.

Ne treba mnogo pameti da se mnoge stvari poboljšaju ,nego samo DOBRA VOLJA .

Jajce nema razloga biti grad -slučaj, nego grad- primjer suživota i tolerancije, samo je upitno da li to netko želi?

volimjajce.com

 

Povezani Članci

Srednjovjekovna bosanska država

Volim Jajce

I DRUGE UHITE PA PUSTE, TAKO ĆE I NJEGA Uhićen glavni tajnik SDA Amir Zukić

Volim Jajce

Na današnji dan 1995. odigrana jednodnevna operacija HV-a i HVO-a – SKOK 1

Volim Jajce
Učitavanje....