Volim Jajce
Aktualno Izdvajamo Jajce TOP

JAJCE: SVE JE JAVNO, NIŠTA JAVNO NIJE! Gdje se troše naši milijuni?

Polazeći od pretpostavke da je svaka demokratska  vlast proizašla iz naroda, voljom većine (osim tamo gdje Visoki Predstavnik ima svoje prste ili gdje postoji želja za dominacijom jednog naroda nad drugim), shodno tomu bilo bi logično, da ista ta vlast služi narodu koji ju je i izabrao te da racionalno i odgovorno raspolaže javnim(čitaj narodnim) novcem i imovinom.

Da služi i polaže račune, za sve što radi, jer troši narodni novac, upravlja javnom tj. narodnom imovinom ,poduzećima itd. Po svemu do sada viđenom praksa polaganja računa ne postoji, da ne pričamo o transparentnosti, iako  mnogi koji upravljaju javnom imovinom često spominju ovu riječ.

Jedan od vidova mazanja očiju javnosti je i tobože transparentno izvještavanje javnosti putem službenih web stranica,na kojima možemo uglavnom vidjeti  strogo birane sadržaje (mnoga javna poduzeća ili ustanove nemaju web stranicu, iako bi trebali imati ,dok neka imaju, ali ih godinama ne ažuriraju), pa bi običan čovjek, koji  ne poznaje situaciju rekao da nam u svim tim institucijama teče med i mlijeko, da sve funkcionira i da problema nema.

A itekako ih ima. Reći ćemo, da malo tko zna da većina javnih poduzeća u Jajcu posluje u milijunskim dugovima, a  što je najžalosnije dugovi se odnose velikim dijelom na uplate doprinosa ,poreza, struje  plaća djelatnicima itd. Javna poduzeća i institucije duguju drugim  javnim poduzećima i državnim  institucijama, iako je sve to zakonom zabranjeno ne plaćati ,ali naši se  zakoni uglavnom odnose na privatna poduzeća  i  obrte(barem na one bez političke zaštite i koji ne dobivaju“ javne“  natječaje), jer  isti ne smiju sebi  priuštiti taj luksuz da duguju državi, inače je inspekcija na vratima.

 Planirani proračun općine Jajce  za 2016.godinu je preko 10 milijuna KM.

Samo zadnjih desetak  godina iz proračuna Općine Jajce je potrošeno minimalno  80 milijuna KM, pa kad se već priča o transparentnosti,  na web stranici Općine Jajce bi trebao biti, javnosti dostupan podatak o  tome , kako i gdje su ti milijuni potrošeni, svaka naša marka.

Na web stranici općine Jajce postoje  rubrike „javne nabavke“,“javni natječaji“ ,ali  očito je da se tu ne objavljuju sve javne nabavke i javni natječaji , koje općina raspiše ,nego samo neke izdvojene  stavke.

Jasno da postoji i Zakon o pristupu informacijama, kao jedan od načina da se ove stvari doznaju, ali malo tko se uopće usudi temeljem istog nešto tražiti i ulaziti u tu, običnom puku kompliciranu proceduru.

Kad je riječ o utrošku sredstava iz proračuna Općine Jajce, kao i načinu kako se isti troši, zatim tko i kako dobiva natječaje, da li je raspodjela ravnomjerna po svim Mjesnim Zajednicama  ili prema broju stanovnika koji u istima žive, o tome javnost putem web stranice Općine Jajce, po njima ne bi trebala ništa znati.

Sve je javno, osim načina trošenja javnog novca. Ovaj podatak je javna tajna.

Jasno je da bi se isti našli u problemima kad bi objavili da kvadrat  asfalta sa ugradnjom  plaćamo blizu 40 KM, iako kad kupujemo privatno, kod istog poduzeća, ta cijena iznosi nešto oko 25 KM . O ovome javnost po njima ne bi trebala biti upoznata.

Samo iz proračuna za 2016. godinu, za rekonstrukciju lokalnih cesta i gradskih ulica je predviđeno blizu milijun KM, prošle 2015.godine oko 750.000,00 KM .

Ako uzmemo u obzir da je zadnjih desetak godina za ovu stavku izdvajano  500.000 KM godišnje (sve što je više od navedenog može pokriti druge radove na lokalnim cestama),dobit ćemo  cifru od 5 milijuna KM. Od ovog iznosa,   po cijeni od čak 40 KM po kvadratu, moguće je asfaltirati preko 30 kilometara ceste, širine 4 metra,dok bi se po cijeni od 25 KM po kvadratnom metru odradilo 50 kilometara ceste iste širine.

Po svemu navedenom mi ne bismo trebali imati niti jednu rupicu na cesti ,niti jedan makadamski lokalni put, ali situacija na terenu na nekim mjestima, više je nego katastrofalna.Rupa na rupi,zakrpa na zakrpi,rupa i u zakrpi.

Ne treba niti spominjati koliko takvo stanje utječe na sigurnost prometa, a isto tako i česte kvarove na vozilima.

Na kraju najveći ceh plaćaju oni koji izdvajaju novac za ceste,zbog neodgovornosti i nemara onih ,koji tim novcem raspolažu.

Stoga nam ostaje samo nada da će se vijećnici,koji nas predstavljaju u Općinskom vijeću, nekad usuditi zahtijevati  transparentniji  rad načelnika, pozabaviti se malo ovom problematikom  te u konačnici upitati načelnika:

GDJE I KAKO SE TROŠE NAŠI MILIJUNI???

volimjajce.com

Povezani Članci

SAMO ŠEF OESS-a U BIH Osudio dodjelu priznanja generalu kojemu se sudi za zločine mudžahedina

Volim Jajce

Problem ne (obrazovanja) u Jajcu

Volim Jajce

ČOVIĆ: Herceg-Bosnu oživljava svatko tko negira prava Hrvatima

Volim Jajce
Učitavanje....