Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce Politika

Javno priopćenje Ante Brtana povodom reakcija na članak objavljen na portalu narod.hr

Na redakcijski mail dobili smo tekst javnog priopćenja gosp. Ante Brtana, koje u nastavku teksta u cijelosti prenosimo.

Povodom negativnih reakacija Islamske zajednice BiH, pojedinih političkih stranaka u Jajcu, nevladinih organizacija i udruženja, kao i dijela javnosti na interview koji sam dao hrvatskom portalu narod.hr (objavljen 24.11.2019.), na marginama simpozija Hrvatskog žrtvoslovnog društva održanog na temu „Totalitarizmi 20. stoljeća i njihove posljedice za hrvatski narod“, i teških optužbi koje su uslijedile prema meni glede navoda iznesenih u razgovoru za navedeni portal, osjećam obvezu obratiti se putem javnog priopćenja i pojasniti izjave koje su izazvale ove reakcije.

U prvom redu, ispričavam se svima onima koje su ove izjave na bilo koji način uvrijedile, jer mi to apsolutno nije bila namjera. Iako sam po pitanju zločina počinjenih u selu Ahmići u dva navrata u razgovoru za ovaj portal kazao da ih ne umanjujem niti opravdavam, ovom prigodom ponovo izjavljujem da osjećam veliki pijetet prema nevinim žrtvama u selu Ahmići, kao i prema svakoj drugoj nevinoj žrtvi, i da nikada, u bilo kojoj prilici, nisam relativizirao bilo koji zločin prema nevinim žrtvama.

Svaki zločin prema nevinim žrtvama treba biti sankcioniran, a njegovi počinitelji privedeni pravdi i adekvatno kažnjeni, jer je to zalog naše budućnosti. Niti jedan zločin ne smije se zaboraviti upravo radi tih nevinih žrtava. U svemu tome velika je i uloga medija. Stoga je moja poruka upravo bila upućena hrvatskoj javnosti, koja je nedovoljno informirana o zločinima koji su se događali nad Hrvatima tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Zločine koji su se dogodili u Ahmićima u tom sam kontekstu spomenuo, jer je o njima jako dobro upoznata kako naša tako i javnost u susjednim državama i cijelom svijetu. Nije mi bila namjera umanjivati zločine u Ahmićima, što sam jasno i naglasio, niti uvećavati zločine koji su se dogodili u selu Grabovica, jer je ubojstvo samo jednog nevinog čovjeka dovoljno strašan zločin koji nikoga od nas ne bi trebao ostaviti ravnodušnim.

Što se tiče teme moga izlaganja, ona je također kritizirana jer se u njoj spominje pojam „islamski fundamentalizam“. U spomenutom sam intervjuu kazao da je odabir te teme bio od strane organizatora. Što se tiče samog pojma fundamentalizma, on se prvo pojavio u kršćanstvu u 19. i 20. stoljeću, a kasnije su se pojavili pojmovi islamskog fundamentalizma, židovskog fundamentalizma…  Zajednička im je crta suočavanje sa sekularizmom i sa svime što je za moderni svijet važno. U kontekstu toga, tema obrađuje dolazak stranih dobrovoljaca u BiH preko teritorija R. Hrvatske, ulogu velikosrpske agresije na tu pojavu, te kasnije djelovanje stranih dobrovoljaca na vojnom i misionarskom planu. Opće je poznato da su pojedini strani državljani koji su došli u BiH tijekom rata propagirali određena vjerska načela čija je glavna crta upravo povratak izvornom islamu, a o tome su pisali brojni domaći i strani vjerski učenjaci.

Glede slučaja nacionalnog spomenika Crkve sv. Marije (pretvorena u Fethija odnosno sultan Sulejmanovu džamiju 1528.) sa Zvonikom sv. Luke spomenutog u intervjuu, pojam „retrogradne“ (lat. retrogradus – ići natrag) ima i značenje „koji se vezuje uz prošlost i protivi se novinama“. Tužba Islamske zajednice protiv Agencije za povrat u posjed nacionalnog spomenika kojeg nitko od vjerskih zajednica nije ni na koji način koristio skoro 200 godina u tom smislu, po mome osobnom mišljenju, je vraćanje u prošlost i ne ide u prilog budućem suživotu i međuvjerskoj toleranciji. No, time nikako nisam želio uvrijediti bilo koga, posebno ne vjersku instituciju Islamske zajednice. Ukoliko je to tako shvaćeno, ja se najiskrenije ispričavam.

Na kraju ovog priopćenja želim nedvosmisleno kazati da odbacujem optužbe da sam islamofob, jer je to preteška kvalifikacija za nekoga tko je odrastao među muslimanima, stekao među njima mnoge prijatelje i većinu radnog vijeka proveo radeći s njima. Ja nikoga ne mrzim, niti imam strah od drugoga i drugačijeg. Ja samo volim svoje i poštujem tuđe! Tako su me učili moji roditelji, kao što su i njih njihovi roditelji.

 

U Jajcu, 19.12.2019. godine                                                                      Anto Brtan

Povezani Članci

OBIČAJI Tradicija i priprema za Božić: Na dobro Vam došao Badnji dan

Volim Jajce

Pogled preko granice: Nepokorena Lašvanska dolina

Volim Jajce

PETIR ZBOG THOMPSONA ALARMIRALA EUROPSKU KOMISIJU: ‘On je jedan od najistaknutijih hrvatskih glazbenika, krše mu se prava’

Volim Jajce
Učitavanje....