Volim Jajce
Aktualno Izbori Jajce

Je li SDA krenula u akciju „Spašavanje vojnika Hozana“?

Kriminal i korupcija – naša svakodnevnica

„U najširem smislu, korupcijom se smatra svaki oblik zlouporabe ovlasti radi osobne ili skupne koristi, bilo da se radi o javnom ili privatnom sektoru“. (izvor: MUP RH)

Bezbroj smo puta čuli, naročito od stranih diplomata, političara, predstavnika EU i NATO kako je glavni problem BiH upravo korupcija. Korupcija nije običan zločin, nema pucnjave, prostrijelnih i ubodnih rana, šavova na tijelu i slomljenih kostiju, nema paljevine, tuče i ubojstava. Naša javnost, naviknuta na specifične načine lokalnog poslovanja jednostavno prihvaća korupciju i u njoj tako i sudjeluje, čak i podržava. Dok smo istodobno u načelu svi protiv korupcije, za svoj smo interes skoro redovito spremni povući neku vezu, platiti određeni iznos ili pristati dati neki postotak kako bismo ostvarili svoje ciljeve.

Koliko puta smo čak i osuđivali nekog poštenog službenika koji nije pristao da nam za neki iznos „progleda kroz prste“ ili nešto slično? U društvu izokrenutih vrijednosti smo se jednostavno, poput kuhane žabe navikli na sveprisutnu korupciju da ju čak i ne primjećujemo smatrajući je normalnom. Korupcija je za nas odavno postala „zločin bez žrtve“.

Međutim, korupcija u uređenim društvima nije normalna stvar već teška iznimka. Ona tako žestoko ubada u oči svakoga tko iz organizirane države dođe u našu zemlju. I premda se mi redovito čudimo tim strancima koji nam nekako previše spominju tu korupciju ona je ipak tu, sveprisutna i neumorna u uništavanju tkiva našeg društva.

Jajce nije usamljeni otok stotinama milja daleko od ostatka svijeta. Mali je to bosanski grad u kojemu se događaju slične stvari i dogodovštine kao i u ostatku naše države i susjedstva. Karakteristično za Jajce je da za jedno malo mjesto ima neobično veliki općinski proračun koji se izdašno nadopunjuje davanjima Elektroprivrede HZ HB. A gdje ima dosta novaca, ima i još i više onih koji bi ga rado vidjeli u svojim džepovima, zakonito ili protuzakonito.

U posljednjih 8 godina načelnik općine Edin Hozan raspolaže općinskim, dakle javnim sredstvima u maniru ruskog oligarha razbacujući se i trošeći ga po svojim osobnim željama. Možete li se sjetiti u periodu od 2012. godine pa do danas na što su potrošeni toliki novci?

Proračun općine Jajce konstantno raste i u posljednjih 8 godina je u prosjeku iznosio od 10 do 12 milijuna KM, a ove tekuće čak skoro 20 milijuna. Dakle za 8 godina Hozan je samostalno upravljao sa skoro 100 milijuna maraka! Ovo samostalno uistinu i u stvarnosti znači samostalno. Gdje su potrošeni toliki novci? Redoviti troškovi općine za plaće i ostale potrebe su nekih 4 milijuna KM godišnje. Što je sa ostalih 5,6 ili 7 milijuna? Gdje su nestali ti novci?

Samo do prije nekoliko mjeseci su nam najvažnije gradske ulice izgledale kao dionica rallya Paris – Dakar. Posvuda su razbacane razrušene kuće i zgrade, zgrade sa oljuštenim fasadama i rupama od gelera, zapušteni travnjaci i beskrajno smeće oko kontejnera. Kamo idu svi ti milijuni? Hozan, međutim, nikomu ne podnosi  račune. Nikoga ništa ne pita i nikomu se ne pravda. Kako je to moguće?

Zakonska procedura usvajanja proračuna općine

 Općinski se proračun usuglašava između Općinskog vijeća s jedne strane i Načelnika općine s druge strane. Kada proračun odgovara većini zastupnika, on se usvaja i sukladno tim odlukama Načelnik dalje provodi svoje aktivnosti. Ovisno o brzini punjenja proračuna i o mogućim problemima u realizaciji, Općinsko vijeće u suradnji s Načelnikom tijekom godine može izvršiti rebalans proračuna te preraspodijeliti namjenu nekih sredstava. Po završetku godine, Načelnik općine Općinskom vijeću podnosi Izvješće o izvršenju proračuna. Tako bi trebalo biti po zakonu i pravilima.

…A kako to radi Hozan

 Kod Edina Hozana stvari stoje malo drukčije. Hozan usuglasi nacrt proračuna sa Općinskim vijećem koje usvoji proračun. Međutim, poslije toga Hozan sam odlučuje što će i kako će raditi sa javnim novcem proračuna općine Jajce. Bez obzira što su zastupnici u Općinskom vijeću izglasali, Hozan novce dijeli onako kako on to želi.

Brojni su primjeri potpuno netransparentnog trošenja novca iz proračuna. Od izgradnje cesta bez ikakve natječajne dokumentacije, dijeljenje opravdanih i neopravdanih pomoći šakom i kapom, raznorazne financijske injekcije podobnim ustanovama i organizacijama, namještani tender na kojima se odabiru podobne kompanije, misteriozni projekt Watsan u kojeg je općina Jajce investirala nepoznat iznos novaca koji se mjeri u milijunima. Ovaj projekt će omogućiti, primjerice, selu Krušćica da ima kanalizaciju spojenu na kolektor što nema niti grad Jajce.

Posebnu stavku čine silne prevare u kojima su zakidana mjesta naseljena Hrvatima. Bezbroj puta prepričavana prevara kada je usuglašena javna rasvjeta za selo Bare „greškom“ ugrađena u gradsko naselje Bare (gdje stanuje Hozan) bez da je ikada itko za to odgovarao. Ceste do hrvatskih sela su očajne i ne popravljaju se. Ugovori za izgradnju se potpisuju, ali ceste ostaju iste sa asfaltom koji datira još iz Jugoslavije. Prekoračenje proračunskih stavki je toliko da usvajanje proračuna počinje biti potpuno bespotrebno.

Primjerice, rebalansom proračuna iz prethodne, 2019.godine je prebačeno oko 9,5 milijuna KM. Odlukom Općinskog vijeća za rekonstrukciju glavne gradske ulice H.V. Hrvatinića je namijenjeno 1,1 milijun KM. Cijeli grad već odavno zna kako su radovi koštali više od 2 milijuna KM. Hozan nikada nikoga nije upitao za odobrenje. Portal Volim Jajce je već ranije pisao o silnim nepravilnostima prilikom rekonstrukcije ove ulice koja je urađena potpuno bespravno.

Istom odlukom o rebalansu proračuna za zamjenu gradske ulične rasvjete novom, LED rasvjetom koja je osjetno ekonomičnija odobreno je 200.000 KM. Naši sugovornici su nam priopćili kako je za ovu namjenu potrošeno peterostruko, oko 1 milijun KM. Informaciju nismo mogli provjeriti, jer Načelnik nikada ne objavljuje koliko je za koju namjenu potrošeno novca. Naravno Hozan ništa nije pitao Općinsko vijeće ni u ovom slučaju.

Za rekonstrukciju ulice Kulina Bana (naselje Bare) je odobreno 500.000 KM. Hozan je potrošio 600.000 KM. Nikoga nije pitao. U tijeku ovih radova izvršena je rekonstrukcija Mitrasove ulice, koja je navodno koštala oko 100.000 KM, ali nitko nije vidio tender. Ne treba spominjati da je ovaj posao dobila ista firma koja vrši rekonstrukciju ulice Kulina Bana. I što je najgore, imamo podatke da ni jedna od ove dvije ulice nije rađena po pravilima struke, ali nadležni organi nisu reagirali. Kriminal i korupcija se štite sa svih razina.

Nebrojene nelegalnosti koji prate svaki od ovih poslova, od pogodovanja pri izboru najpovoljnijeg ponuđača do nelegalne gradnje, gdje se cijele ceste grade bez ikakve dokumentacije (od ceste za Vlasinje do ulice H.V.Hrvatinića), a izvođačima se na sumnjive načine isplaćuju proračunski novci, jer natječaju za radove nisu niti raspisivani.

Nabrojali smo samo par svježih, aktualnih slučajeva koji pokazuju kako načelnik Edin Hozan vodi našu općinu i kao raspolaže novcem.

Sumnju oko namještanja poslova potkrjepljuje i informacija da će načelnik Hozan imati stan u jednoj od zgrada novog „budžinog brda“, koje će se graditi iza hotela „Turist“. Nekada je bilo u planu da se na toj lokaciji grade stanovi za ratne vojne invalide (HVO-a i Armije BiH), ali nekome se izgleda učinilo da je ta lokacija odveć atraktivna za ljude koji su dali svoje zdravlje za ovu državu. Tako će aktualni načelnik u susjedstvu imati vlasnike firmi koje rade s općinom Jajce, a ratne vojne invalide možda zaposle da im održavaju travnjake ispred zgrada. U normalnoj državi to bi se zvalo sukobom interesa, a kod nas bi mogla proći ona stara parola „IMT“.

Što se može učiniti?

 Na kraju godine Načelnik općine podnosi Općinskom vijeću Izvješće o izvršenju proračuna. Posljednje 4 godine općinsko vijeće nije usvojilo niti jedno Hozanovo izvješće. To ne znači da je 4 godine prvog mandata Hozan radio po zakonu, već su u Općinskom vijeću sjedili zastupnici koji tome baš i nisu pridavali nekog većeg značaja.

Bez obzira koliko puta je od strane županijskih tijela tražen proračunski nadzor zbog nepreglednih Hozanovih nelegalnosti, on nikada nije došao. Posljedica je to blokade njegovih stranačkih kolega iz SDA koji ga tako štite od kaznenog progona.

Jedini način da Hozan odgovara za svoja djela je da izgubi vlast. Onog trenutka kada bude izbačen iz svog ureda, a vlast preuzme netko drugi, nadamo se i pošteniji, moći će se steći uvid u ono što sada Hozan i njegovi poslušnici tako ljubomorno kriju. Tada će sva njihova djela izaći na vidjelo i neće ga spasiti ni cijela  SDA koliko god se upirala.

Korupcija voli tišinu, ne voli da se o njoj priča, da se spominje. Samo tako ona može na miru pljačkati i bogatiti se. Ako šutimo mi podržavamo korupciju.

Novinarstvo se često naziva i Savjest društva i stoga nećemo šutjeti. Ne možemo i ne smijemo.

Već ovaj vikend se nadamo da će naš prelijepi grad dobiti novu i bolju šansu za svjetliju budućnost.

Možda 15.11. bude i svojevrstan rođendan našeg grada.

 

Volimjajce.com

Povezani Članci

EUROPARLAMENTARKA Željana Zovko: Politički akteri u BiH trebaju shvatiti da se prevarama više ništa ne može učiniti

Volim Jajce

Ustavni sud BiH odbio žalbu vehabije

Volim Jajce

JELKA ,HVALA VAM!!! -Zbog pogrešne procjene općina Jajce izgubila preko 4,5 miliona KM za deset godina

Volim Jajce
Učitavanje....