Volim Jajce
EU Gospodarstvo Humor Svijet

Jedan bivši marinac ima plan i možda nije skroz lud; ozbiljno želi bacati iPhone na Sjevernu Koreju

Jocko Willink je bivši američki marinac i autor koji povremeno piše za Business Insider. Willinka su nedavno na Twitteru pitali kako bi on riješio napetu situaciju između SAD-a i Sjeverne Koreje, a on je dao pomalo neočekivan, ali zapravo jako zanimljiv odgovor.

Willinkovo rješenje nije uključivalo bacanje bombi na Sjevernu Koreju. Umjesto njih, čovjek predlaže da se na tamošnje ljude baci gomila iPhonea. “Spustite 25 milijuna iPhonea na Sjevernu Koreju i satelitima im omogućite WiFi”, odgovorio je Willink na Twitteru. Plan mu je jednostavan: želi omogućiti ljudima da na internetu vide svijet.

Vlada ne bi reagirala najbolje

Iako je Willinkov prijedlog, realno, samo fantazija, Yun Sun, stručnjak za Sjevernu Koreju koji radi u Stimson Centru (neprofitni think tank koji se bavi postizanjem mira i sigurnosti u svijetu), kaže da bi nešto slično moglo i upaliti. “Kim Jong Un razumije da bi, čim bi se granice malo otvorile i čim bi građani shvatili što propuštaju, njegov režim postao neodrživ i on bi na kraju sigurno bio zbačen”, kaže Sun.

Vlada Sjeverne Koreje, logično, ne bi baš dobro reagirala u slučaju akcije kakvu predlaže Willink. Južna Koreja u prošlosti je radila slične stvari. Iznad Sjeverne Koreje puštali su balone s letcima i DVD-ima, na što je Kimov režim vojno reagirao.

Zbog toga bi Sjeverna Koreja, pojašnjava Sun, odbila i bilo kakvu tehnološku humanitarnu pomoć ili investiciju. “Osim toga, svaku stranu pomoć ili investiciju prvo bi eksploatirala elita oko Kima. Na 100 dolara koje bi dali Sjevernoj Koreji, do puka bi došlo možda 10”, rekao je.

(net.hr)

Povezani Članci

Zvizdić s Plenkovićem u Bruxellesu: Hrvatska jedan od najvećih prijatelja BiH

Volim Jajce

ŠAPTAČICA 5+ Sjednica Općinskog vijeća u Zavidovićima hit na internetu

Volim Jajce

Bolio ga stomak a iz njega su izvadili “čudovište” veličine jajeta.

Volim Jajce
Učitavanje....