Volim Jajce
Aktualno Izdvajamo Jajce Politika TOP

JELKA ,HVALA VAM!!! -Zbog pogrešne procjene općina Jajce izgubila preko 4,5 miliona KM za deset godina

Osim što je novi način raspodjele javnih prihoda ,koji je od ove godine počela primjenjivati Jelka Milićević , federalna ministrica financija i dopredsjednica Vlade FBiH ,donio proračunu općine Jajce dodatnih 456.000,00 KM  ,isto tako je i ukazano da je proračun općine  Jajce u proteklih deset godina oštećen za preko 4.500.000,00 KM.

Naime ,obzirom da  se koeficijent za raspodjelu javnih prihoda od 2006. godine pa sve do 2016.godine određivao na temelju pogrešne procjene Federalnog zavoda za statistiku ,pri čemu je procijenjeno da općina Jajce broji 24.000 stanovnika ,dok je prema  preliminarnim podacima popisa stanovništva iz 2013.godine utvrđeno preko 30.000 stanovnika,na ovaj način smo svake godine gubili blizu pola miliona KM .

Broj stanovnika neke općine je jedan od osnovnih kriterija za izradu koeficijenta za raspodjelu javnih prihoda ,a obzirom da u BiH nije bilo popisa stanovništva od 1991. godine ,netko si je dao za pravo da ovaj broj paušalno procjenjuje ,čime su mnoge općine direktno oštećene ,a među njima i naša općina i to za ne mali iznos.

S druge strane su općine ,koje su neopravdano dobijale više sredstava nego im je prema broju stanovnika trebalo pripasti,te se sad iste suočavaju s gubitkom sredstava u proračunu  ,koji im  realno gledajući nikad i nisu trebali pripadati.Samo sarajevske općine su godišnje dobijale 1,5 miliona KM više nego su trebale.

Nepravdu je konačno ispravila federalna ministrica financija Vlade FBiH ,Jelka Miličević ,na način da je kao osnov za obračun uzela još uvijek preliminarne podatke popisa stanovništva iz 2013.godine te na temelju istih odredila koeficijente za raspodjelu javnih prihoda prema svim općinama u FBiH.

Na taj način je općina Jajce bogatija za dodatnih 456.000,oo KM godišnje ,koje bi naš načelnik trebao utrošiti u neke infrastrukturne projekte naše općine ,a za dobrobit svih nas.

I tako dok Bakir likuje na ministricu pod pritiskom sarajevske raje,naš načelnik Hozan trlja ruke i konačno bi trebao da se oglasi i javno kaže: HVALA VAM GOSPOĐO JELKA MILIČEVIĆ.

Ukoliko neće on reći ćemo mi :JELKA ,HVALA VAM…

volimjajce.com

Povezani Članci

Jonathan Moore: Podjela škole nije opcija. Skupština SBK i Općinsko vijeće Jajce moraju naći drugo rješenje.

Volim Jajce

BiH u (smrtonosnom) zagrljaju bošnjačke elite, naroda i medija

Volim Jajce

KAD JE ZUVAR NIJE HARAM!?

VJ Urednik 1
Učitavanje....