Volim Jajce
Aktualno Izdvajamo Jajce TOP Zdravlje

JZU DOM ZDRAVLJA JAJCE: Radnička prava u skladu sa zakonom ili samovolja direktora?

Od kada je za „uspješno“ vođenje općine Jajce kao načelnik, nagrađen direktorskom pozicijom u Domu zdravlja Jajce, dr. Nisvet Hrnjić nastavio je sa svojom politikom nacionalne diskriminacije, nepotizmom i ignoriranjem radničkih prava, samo sada na drugoj lokaciji.

Za kaotično stanje radničkih prava u Javnoj Zdravstvenoj Ustanovi Dom zdravlja Jajce, dokaza je mnogo, ali obzirom da aktualni direktor radi na principu strahopoštovanja, mnogi uposlenici šute i rade, iz straha da ne izgube posao i na ovaj način dr. Nisvetu olakšavaju posao i omogućuju provođenje samovolje.

Naime, kako doznajemo u Domu zdravlja Jajce već nekoliko godina Sindikat zdravstvenih radnika faktički  ne postoji, pa se za svoja prava djelatnici više nemaju kome obratiti. Odlaskom predsjednika Sindikata prije par godina, njegovu funkciju je preuzeo potpredsjednik, koji cijeli taj period izbjegava sazvati skupštinu Sindikata na kojoj bi se izabrao novi predsjednik, što je nelegalno i direktno kršenje Statuta i pravilnika.

Razlog za ovakvo postupanje potpredsjednika može biti jasniji, ako se ima u vidu da je isti bliski rođak direktora Doma zdravlja. Na ovaj način oko devedesetak uposlenih radnika su postali taoci takvog rodbinskog odnosa predstavnika poslodavca i „predstavnika“sindikata, koji bi se trebao boriti za njihova prava, a ne slijepo promatrati kako se ta prava krše i ne uvažavaju.

Tako je bilo situacija da su dvije više medicinske sestre mjesecima tražile da ih direktor plaća u skladu s njihovim kvalifikacijama, što isti odbija, dok u međuvremenu drugom djelatniku s jednakim kvalifikacijama, priznaje sva prava, a samim tim i omogućuje viša primanja. Isključivi razlog za ovakvo postupanje  može biti činjenica da je jedna od ovih medicinskih sestara Hrvatica, druga iz reda srpskog naroda  te nisu  članovi SDA, što nije slučaj sa navedenim medicinskim tehničarom.

Sljedeći primjer nacionalne diskriminacije i kršenja radničkih prava od strane direktora Doma zdravlje Jajce je imenovanje doktora opće prakse za Šefa hitne službe (inače njegov bliski kolega iz stranke i vijećnik SDA u Općinskom vijeću Jajce), iako u Domu zdravlja radi doktorica  specijalist hitne službe, sa više znanja i iskustva u struci, ali Hrvatica.

Na ovaj način osim što je ponižena stručnost jedne doktorice  specijalistkinje, dovedeno je u pitanje i način i stručnost vođenja hitne službe, a što direktno može utjecati i na kvalitetu zdravstvene zaštite pacijenata u jednoj od najvažnijih službi Doma zdravlje Jajce.

Inače bi djelatnici za ovakav vid diskriminacije i kršenja radničkih prava ,putem sindikata mogli utjecati na samovolju direktora odnosno poslodavca, ali iz gore navedenih razloga ostaje im samo da šute i gledaju svoja posla, dok je dr.Nisvet Hrnjić svojim „vladanjem“, nekad u općini kao načelnik, a sada kao direktor JZU Dom zdravlja Jajce, dokazao da VUK DLAKU MIJENJA ,ALI ĆUD NIKADA.

volimjajce.com

Povezani Članci

Dilerima kod kojih je pronađena droga određen pritvor

Volim Jajce

OPĆINA KISELJAK – Poziv za iskazivanje interesa za ulaganje u poduzetničkoj zoni ”Dugo Polje”

Volim Jajce

NEMA NAFAKE GDJE DOĐE BAKE

VJ Urednik 1
Učitavanje....