Volim Jajce
Aktualno BiH Crna kronika TOP

Kako je bh. pravosuđe od iračkog mudžahedina napravilo žrtvu i još mu isplatilo preko 71.000 maraka

Abdulahim Maktouf prvi je “strani borac” (Irak)  kojem se  sudilo za kaznena djela ratnih zločina pred Sudom BiH. Maktouf je osuđen u travnju 2006. godine na zatvorsku kaznu od pet godina zbog protuzakonitog odvođenja civila hrvatske i srpske nacionalnosti iz Travnika te nečovječnog postupanja prema zarobljenici u mudžahedinskom kampu Orašac.

Sud BiH tada je u predmetu protiv Maktoufa primijenio Kazneni zakon BiH  i zbog te „pogrešne primijene“ od pripadnika El–mudžahida stvorio žrtvu pravosudnog sustava BiH.

Sud BiH je ponovio sudski postupak protiv Maktoufa i u ponovoljenoj presudi sudilo mu se po Kaznenom zakonu SFRJ i tako je dobio blažu kaznu – zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine. Naime, nakon što je odslužio pet godina zatvorske kazne koju je nalagala pravomoćna presuda Suda BiH, Maktouf se žalio Europskom sudu za ljudska prava u Strassbourgu koji je naveo u presudi kako je riječ o „pogrešnoj primjeni zakona“.

Međutim, Maktouf je tužio BiH, a država mu je prije nekoliko dana isplatila odštetu od 71. 000 KM a njegova obrana podnijela je žalbu Apelacijskom vijeću Suda BiH u kom traže iznos od gotovo 200.000 KM.

Naime, prema osnovnom principu kaznenog prava, na počinitelja se primjenjuje zakon koji važi u trenutku počinjenja, a ako se zakon u međuvremenu promijeni onda se primijenjuje onaj blaži  – u ovom slučaju to je bio KZ SFRJ.

Podsjetimo, nakon što je pet godina proveo u zatvorskoj ćeliji oduzeto mu je državljanstvo BiH koje je stekao 1999. godine. U dokumentaciji Joze Leutara,  ubijenog doministra federalnog MUP-a stoji kako je Maktouf državljanstvo BiH stekao 6. travnja 1999.godine dok ga je MUP HRHB i SIS od 1995. vodio na popisu stranih državljana u BiH.

Maktouf danas nije držvljanin BiH.

 

G. Lujanović / Dnevnik.ba

Povezani Članci

HRVATSKA PREDSJEDNICA Posjetom izenadila Ramce – provozala se i Ramskim jezerom

Volim Jajce

22. prosinca 1993. Križančevo selo – Liječniku pozlilo tijekom obdukcije civila

Volim Jajce

KRISTALNI LAUERAT IZ BUGOJNA: Ratni zločinac iznimnih športskih vještina

Volim Jajce
Učitavanje....