Volim Jajce
Aktualno COVID

Kako je bračni par razotkrio respiratorsku prevaru u režiji ekipe Bakirovog Fadila Novalića

Fadilovi respiratori nisu za intenzivnu njegu, potvrdili iz „Beijing Aerospace Changfeng Co“

 • Glavna priča o ovim respiratorima jeste da se oni rastale

  Glavna priča o ovim respiratorima jeste da se oni rastale

  FOTO: AVAZ


A pitanje je postavio mladi bračni par Ismar Hota i Nejra Palić, koji su se predstavili kao potencijalni kupci kineskih respiratora koje je nabavio Bakirov premijer Federacije Fadil Novalić (SDA), zbog čega se trenutno protiv njega vodi sudski proces pred Sudom BiH.

– Putem poslovne društvene mreže LinkedIn stupili smo u kontakt s menadžerom za međunarodno tržište kompanije „Beijing Aerospace Changfeng Co“. Ona nam se predstavila kao Angela i odgovorila sa službenog maila proizvođača – pojasnio nam je Hota.

Dodao je da je ključno pitanje bilo mogu li se spomenuti respiratori koristiti za intenzivnu njegu pacijenata.

 

– Dobili smo odgovor da je ACM812A transportni respirator i da se on ne može koristiti u jedinicama intenzivne njege. Spomenuli su nam da oni proizvode drugu vrstu respiratora koja se zove „Athena 8500“, a koji je namijenjen za korištenje u jedinicama intenzivne njege pacijenata i košta 11.000 dolara – pojasnio je Hota.

Suština priče

 • Menadžer Angela odgovorila da se ACM812A ne može koristiti u jedinicama intenzivne njege, jer se radi o transportnim respiratorima

  Menadžer Angela odgovorila da se ACM812A ne može koristiti u jedinicama intenzivne njege, jer se radi o transportnim respiratorima

  FOTO: PRINTSCREEN


Hota nam je ispričao da se u prepisci i u dokumentima proizvođača vidi da je cijena respiratora ACM812A samo 2.000 dolara (oko 3.300 KM).

– Dakle, glavna priča o ovim respiratorima jeste da se oni rastale. Da se kupi 100 respiratora koji vrijede 200.000 dolara (oko 330.000 KM), a da se za njih plati 10,5 miliona KM. Sve to kako bi se oni svi rastalili, prvenstveno porodica Izetbegović, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić, a da zaradi i „FlyBosnia“. To je suština priče, a ne naši životi – zaključio je Hota.

 • Novalić, Solak i Hodžić

  Novalić, Solak i Hodžić

  FOTO: AVAZ


Užas liječenja KCUS-a

Palić je dodala da je od početka uključena u ovu konverzaciju, jer je njena majka bila smještena u KCUS-u, gdje je prošla golgotu, te je Nejra samo tražila način da ju izbavi iz te ustanove.

– Majka je ležala mjesec na Koševu i u tih mjesec ne mogu opisati kakav osjećaj ima neko ko se liječi u Kliničkom centru. Mi smo, bukvalno, samo gledali kako majku da iščupamo i da je vodimo negdje drugo na liječenje. Otad imam apsolutnu želju da se zna šta ti ljudi rade nama i našim porodicama, a i svim ljudima koji dođu u KCUS. Nisam mogla da ne iskoristim svoje pravo da se obratim ovoj kompaniji i da ih pitam kakvi su njihovi respiratori i za šta se koriste – pojasnila je Palić.

Dnevni avaz

Povezani Članci

Arhivar na zadatku i vikendom

Volim Jajce

Prvo putovanje bit će mi u Jajce, da roditelji vide mog novog Golfa

Volim Jajce

SDA napravila veliki iskorak- izvukli glavu iz pijeska!

Volim Jajce
Učitavanje....