Volim Jajce
Aktualno BiH Školstvo i obrazovanje TOP Županija Središnje Bosna

KO JE JAMIO, JAMIO Ministrica obrazovanja SBŽ najavila: Nema više diploma “preko noći”

Skupština Srednjobosanske županije (SBŽ) usvojila je danas Prijedlog zakona o obrazovanju odraslih, koji će, kako je kazala ministrica obrazovanja Katica Čerkez, omogućiti upravljanje i kontroliranje te oblasti, što do sada nije bilo moguće.

Čerkez je kazala da na području SBŽ-a djeluje nekoliko centara za obrazovanje odraslih, ali da do sada nije bilo mogućnosti njihovog stručnog nadzora, niti mogućnosti kontrole.

Govoreći o vremenu koje će biti potrebno odraslim osobama da završe osnovnu ili srednju školu te prekvalifikaciju, istaknula je da je za završetak osnovne škole potrebno minimalno dvije i pol godine, a dvije do tri godine za srednju školu, prenosi Fena.

– Ukoliko osoba starija od 15 godina nema osnovnu školu, nemoguće joj je za mjesec, dva ili tri dati svjedodžbu. Isto vrijedi i za srednju školu, a ne da nam se na terenu događa da netko stekne diplomu preko noći – kazala je ministrica, dodajući da će za prekvalifikaciju biti potrebno najmanje šest mjeseci.

Novina je, kako je istaknula, i uspostava vijeća s ciljem sustavnog procjenjivanja koja su to deficitarna zanimanja na tržištu rada, te organiziranja što kvalitetnijeg obrazovanja ili prekvalifikacije.

Skupština SBŽ-a prihvatila je i Nacrt zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, a ministrica Čerkez je, tijekom obraćanja zastupnicima, istaknula kako je europski standard 90 posto djece u predškolskom obrazovanju.

– Nažalost, kod nas u SBŽ-u radi se o šest do deset posto djece – kazala je županijska ministrica, naglasivši da su brojne prednosti pravovremenog uključivanja djece u vrtiće već od šestog mjeseca života.

Kako je kazala, iako je u proračunu predviđeno 300 000 maraka kako bi prije polaska u osnovnu školu djeca imala socijalizaciju od barem 150 sati, to se neće moći realizirati jer je zakon kasnio, pa će primjena početi od naredne godine.

– Dakle, zakon obuhvaća djecu od šestog mjeseca pa do polaska u školu. Ove godine ćemo oko 2500 djece upisati u prvi razred i nažalost njihov broj sve je manji – istaknula je ona.

Kako je kazala, u sredinama u kojima nema dovoljno vrtića, tu djelatnost preuzet će škole koje su opremljene materijalom i namještajem prilagođenima za ovaj uzrast, dok će osnivanje predškolskih ustanova biti omogućeno i pravnim i fizičkim osobama.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

U Jajcu simbolično obilježena 28. obljetnica osnivanja Hrvatskog vijeća obrane

Volim Jajce

NEREALNI ZAHTJEVI POSLODAVACA U BiH i za posao konobara treba diploma fakulteta

Volim Jajce

PREDSTAVNIK OSCE-a U POSJETI KOD PREDSJEDATELJA OV JAJCE

Volim Jajce
Učitavanje....