Volim Jajce
Aktualno EU Izdvajamo Jajce Poduzetništvo TOP

Koliko je Jajce daleko od Europe

Svakodnevno smo svjedoci onoga što izlazi iz usta predstavnika svih razina vlasti ove naše, jadne BiH. Uglavnom su to izjave usklađene sa svim europskim principima, a koje bi trebalo živjeti, želimo li se pridružiti velikoj europskoj obitelji. Slatkorječivosti nam ne manjka, jedino što nam malo teže ide jeste implementacija samih principa, ne kako to kome i kad odgovara, nego u njihovom punom smislu.

Građani smo lokalne zajednice koja samo slatkorječivošću, odnosno svojim ˝habitusom˝ stremi Europskim principima dobrog demokratskog upravljanja. Privatan interes i interes određenih grupacija ljudi u Jajcu, preneseno i na cijelu BiH, lajtmotiv je lokalnih politika, odnosno politika na svim razinama vlasti. Primjera za to je puno i svjedoci smo im svakodnevno. Daleko smo od cilja Strategije Vijeća Europe koji kaže da bi građani u svim evropskim zemljama trebali imati korist od dobrog demokratskog upravljanja na lokalnom nivou, ostvarenog kroz neprestano unapređenje kvalitete javnih usluga na lokalnoj razini, efikasnost i djelotvornost u ostvarenju ciljeva uz najbolje korištenje resursa, vladavinu prava, etičko ponašanje, stručnost i sposobnost, inovativnost, dosljedno financijsko upravljanje,  odgovornost, te  angažiranjem stanovništva i primjenom politike koja odgovara njihovim legitimnim očekivanjima.

Koliko smo stvarno daleko u implementaciji principa, uvjerite se  sami nakon što se upoznate sa slijedećim primjerom koji dolazi iz našeg okruženja.

Općina Inđija nalazi se u Srijemu na južnim obroncima Fruške gore, Republika Srbija. Jedna je  od najpopularnijih destinacija za ulaganje, već godinama, ne samo u Srbiji već i u Europi, prvenstveno zbog brze i uslužne administracije, dobre infrastrukture i primjene najmodernijih informacionih tehnologija. Dobitnici su nagrada ˝Europski gradovi i regije budućnosti“ koju dodjeljuje prestižni europski magazin „Financial Times“, odnosno njegov poslovni dodatak „fDi Intelligence“ i to 2008/09, 2012/13 te 2014/15 godine, te nagrade za najtransparentniju općinu 2013. godine.

Na ovim prostorima a i šire neviđena transparentnost realizirana je kroz službenu web stranicu općine (www.indjija.net) gdje se mogu naći: doslovno svi dokumenti općinskih tijela i službi, odluka, rješenja, javnih poziva, javnih nabava, javnih uvida, dokumenata vezanih za zaštitu životne sredine, oglasa, sve vezano za realizaciju EU projekata. Ipak ono po čemu se Općina Inđija razlikuje od drugih jesu Servisi građanima dostupnih online i implementirani u službenu Web stranicu korištenjem najmodernijih informacijskih tehnologija,  koji pokrivaju skoro sve interakcije između općinskih službi (poduzeća) i građana, poput E-Uprave ( podnošenja zahtjeva za izvode iz matičnih knjiga rođenih, vjenčanih, umrlih, izvode iz knjige državljana i stanje na financijskoj kartici u Javnim poduzećima), Pitajte predsjednikaPitajte direktore javnih poduzeća, Legalizacije objekata, GIS sistema (u GIS-u dostupnih svih vrsta planova i pravila, registara te karata) i mnogih drugih.

Najpoznatiji među servisima namijenjenim građanima jeste SISTEM 48. SISTEM 48 predstavlja jedinstven informacijski sistem u Europi kojim se u roku od samo 48 sati rješavaju problemi građana. Služi za bolje upravljanje općinom i kvalitetnijom kontrolom javnih poduzeća, gdje objedinjuje rad svih javnih poduzeća u općini i omogućava rješavanje problema i zahtjeva građana u roku 48 sati, te raspolaganje sredstvima na nov, moderan i funkcionalan način zasnovan isključivo na tehničkim podacima i činjenicama. Sistem je u potpunosti u funkciji građana koji pomoću njega lakše i brže rješavaju problem iz domena komunalnih poduzeća i to 24 sata dnevno. Za rješavanje problema građana dovoljan je jedan jedini telefonski poziv, SMS poruka ili pristup Internetu i portalu.

Iako bilo kakve usporedbe naše općine Jajce i općine Inđija u ovom trenutku nisu realne, svrha ovog teksta bila bi ispunjena kada bi građani Jajca razvili svijest o tome da imaju pravo na dobru upravu, spoznaju (informaciju) o kvalitetu njihove lokalne uprave  i izražavanje svojih očekivanja, te kada bi lokalne vlasti prihvatile da je usporedba, kako interna tako i eksterna, moguća i preporučljiva i da inspiraciju mogu da dobiju od partnera iz regije  i europskih partnera (učenje od drugih).

indjija

indjija1

(volimjajce.com)

Povezani Članci

REKTOR BORAS ZA DNEVNIK.BA: Javnost u Hrvatskoj zna za probleme Hrvata u BiH

Volim Jajce

Zbog Dodika Džaferović sazvao izvanrednu presicu: Ako se nastavi ovako ponašati…

Volim Jajce

IZETBEGOVIĆ: Suprostavljat ćemo se HDZ-u i surađivati s HDZ-om

Volim Jajce
Učitavanje....