Volim Jajce
Aktualno BiH Politika TOP

KOMENTAR IZ BRUXELLESA Političari u BiH ne znaju što je federalizam

akteri trebaju sjesti i vidjeti što su principi federalizma, i da ne prave bauk od toga. Postojeća struktura u BiH se može prilagoditi, da svi budu zadovoljni, a da se poštuju principi EU”, istaknula je  Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu.

Jučer je usvojen Izvještaj o Bosni i Hercegovini, a naglašeno je da BiH mora postići odgovarajuće institucionalne uvjete ako želi biti uspješan kandidat za članstvo u EU.

“Uvjeti su da BiH ispuni institucionalne promjene, i kao što je rečeno da pristupi izmjeni izbornog zakona, što je ključna promjena kako bi na pravedan načun uključila sve aktere i zastupljenost svih naroda”, kazala je Zovko za N1.

Ova rezolucija se samo nastavlja na one ranije usvojene rezolucije Europskog parlamenta iz 2014. i 2015. godine, a ponovljeno je da BiH treba da radi na istitucionalnim promjenama, što uključuje i principe federalizma.

Traži se otvaranje šire diskusije u BiH o tome koje politke u BiH su primjenjivane, a koje ne funkcionišu.

“Europski parlament ne pretendira da nameće rješenja. Rezolucijom se ne traži osivanje trećeg entiteta. Rješenja u BiH moraju pratiti rješenja EU, federalizma i decentralizacije, uz poštivanje postojeće ustavne strukture”, kazala je Zovko.

Kazala je i da je BiH ”pod povećalom EU”, i ako se želi pristupiti procesu dobivanja kandidature, morat će se početi praviti veliki kompromisi.

“Svima stalo da je BiH funkcionalna zemlja. Za 25 godina BiH je dovedena u poziciju da mora diskutirati samo u pragmatičnom kontekstu, što je za mene koja sam osobno vezana, vrlo teško slušati”, kazala je Zovko te utvrdila je i to da BiH ima trenutno najveće lobiste u EU.

 

 

 

Bljesak.info

Povezani Članci

TOMISLAVGRAD: Šahovskom klubu Jajce prvo mjesto

Volim Jajce

Austrijski mediji: Izetbegović na odmor u Beč službenim automobilima

Volim Jajce

NEJEDNAKOPRAVNOST U državnoj administraciji samo 18 posto Hrvata

Volim Jajce
Učitavanje....