Volim Jajce
Aktualno Izbori Jajce

Komentar izbora u Jajcu

Bosno moja, kako te objasniti?  Složena i posebna  uvijek, ali u izborno vrijeme tema za razmišljanje na poseban način. Zakoni, institucije, demokracija kao mogućnost da se nešto promijeni na izborima …ovdje znače nešto sasvim drugo. Najčešće puko brojčano nadmetanje u duboko podijeljenom društvu.

Jajce je primjer,  hvala Bogu mirnog suživota, ali u biti dubokih podjela između Bošnjaka i Hrvata. Načelničku poziciju već 16 godina drži stranka SDA, a izborni rezultati pokazuju da će tako biti i sljedeće 4 godine. Brojne afere, nepotizam, svima poznata korupcija na državnom nivou nije poljuljala SDA u Jajcu.  Ili je ipak posrijedi nešto drugo?

Jajčani su barem ove izbore imali izbora. Kandidat HDZ-a BiH dokazano je odličan menager, čovjek koji voli svoj grad i zna posao, netko tko je mogao donijeti promjene na bolje. Kandidat stranke Narod i pravda nudio je „srednje rješenje“, također obrazovan i dokazani radnik, sa željom da radi za boljitak i pozitivne promjene.

Nažalost, ni jedan ni drugi nisu uspjeli pobijediti sadašnjeg načelnika, kandidata SDA, kojeg već godinama prate afere, sumnjivi poslovi, netransparentno trošenje proračuna, pristranost jednom narodu i jednoj vjeri. Namjerno spominjemo vjeru, jer čak ni šuškanja kako je „pukla ljubav“ između Islamske zajednice u Jajcu i političke stranke SDA nisu se pokazala točnima. Po istom šablonu rade i dalje ove dvije institucije – unatoč očitim sukobima, kad dođe dan izbora, svi su ujedinjeni, samo da ne bude Hrvat na načelničkoj poziciji.

Na isti način djeluju i druge Bošnjačke stranke, koje samo prividno daju dojam pluralizma i izbora, nudeći promjene  – svi su ujedinjeni  da ne dopuste promjene.  Sve stranke koje se navodno diče „građanskim“, „probosanskim“, „antifašističkim“ programima  – svi oni svoje pravo lice pokažu na dan izbora i glasaju za jednu čistu nacionalnu stranku, SDA.

Aktivira se tu po društvenim mrežama i dijaspora, sve do jučer ljudi koji su u Jajcu govorili kako ih politika ne zanima, kako su im svi isti, „Bosanci“ ?! Govorili su da su iz Jajca  i otišli zbog politike, a odjednom sad stižu „lajkovi“, čestitke načelniku, istom onome koji nije ni rasporedio ni potrošio milijune maraka na način da i oni ostanu u Jajcu i ne plaču sad po dalekim zemljama. Usude se „Facebook sveznalice“  prozivati javno i dosadašnje vijećnike (ali isključivo hrvatske!)  i njihovo sudjelovanje na sjednicama, bez da su ikada bili na sjednici, a kamoli da se zaista i razumiju u procese odlučivanja na lokalnom nivou. Sve ovo na kraju krajeva nije toliko ni bitno, za pobjedu na izborima broje se samo glasovi. I tako dođemo do čudnih brojki.

Val odlaska iz naše zemlje i regije, „trend“ kako to načelnik Hozan voli nazvati – začudo nije zahvatio Bošnjake u Jajcu?! Izgleda da im na tome trebamo čestitati.

Naime, 2016. godine u Jajcu je Hozan dobio 6808 glasova, svima je jasno čisto bošnjačkih.  Ove izbore,  u Jajcu Hozan dobiva po neslužbenim rezultatima 5700 glasova. Ako ovome pribrojite 1070 glasova  za drugog kandidata Bošnjaka, Ismara Halilovića, – čini se kako se Bošnjaci nisu iselili, te kako u ovo ludo pandemijsko vrijeme izlaze u istom broju? Halilović doduše nije nastupao kao isključivo Bošnjački kandidat, ali su zastrašivanja Bošnjaka od strane SDA o njihovu razjedinjenju  u Jajcu bila upućena na njegovu kandidaturu.

Čini se tako da su svi jajački Bošnjaci zadovoljni i kako im je jako dobro u našoj općini? Novoosnovane stranke samo su igre za javnost.  Sve one na kraju šute i ponizno se priklone SDA! Za izbore SDA marljivo radi na tko zna kakvim prevarama, javno na skupovima zastrašuju narod, da se trebaju bojati Hrvata? Koji se to Bošnjak u Jajcu treba bojati Hrvata, možda onog istog koji mu posao daje?

Malo se u izbornoj noći nađe i bosanskog humora pa netko napiše „ajmo spavati, treba sutra u prvu smjenu zaraditi 500 KM“….ali ovo su u Jajcu priče za malu djecu. Bošnjaci koji su 15.11. poslušno glasovali za SDA , već sutradan će na posao u javne institucije, gdje su plaće iznad prosjeka, ali još više će ih u hrvatske firme gdje su plaće isto tako daleko veće od šaljivih 500 KM, tamo gdje su uredno prijavljeni i imaju zdravstveno osiguranje.  Pojedini “Facebook pametari” danas objavljuju (možda je ironija) da je u trenutno najzaposlenijoj bošnjačkoj firmi u Jajcu plaća 1.500,00 KM i da bi Bošnjaci trebali prelaziti iz drugih firmi na te dobro plaćene poslove. Kamo sreće da je tako, da je to neto plaća i da su svi uredno prijavljeni! Ili je tolika plaća bila ovo par mjeseci prije izbora i dok ima budžetskih para!?

Na kraju, dragi sugrađani Bošnjaci, zar vam na ovakvom vodstvu treba čestitati?

 

Volimjajce.com

 

Povezani Članci

Žene i tržište rada u BiH

Volim Jajce

Najteže okolnosti stvaraju najsnažnije karaktere: “Rat mi je oduzeo muža, no Bog mi je njegov osmijeh oživio kroz našu kći”

Volim Jajce

HOZANE,DRUŽITI ĆEMO SE JOŠ Edin Hozan ostaje načelnik općine Jajce

Volim Jajce
Učitavanje....