Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce TOP

Košarac: “Napadi na Čovića odraz frustracija Bošnjaka”

On je novinarima u Istočnom Sarajevu istakao da je vidljivo da dva od tri konstitutivna naroda u BiH nisu zadovoljna stanjem u ovoj zemlji.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je danas da napadi Bošnjaka na predsjednika HDZ-a Dragana Čovića zbog prisustva obilježavanju 9. januara – Dana Republike Srpske pokazuje da su svjesni toga da su ostali sami, zarobljeni u nekakvu BiH koja odgovara samo njima.

“Ne vidim nikakav problem u tome što je Čović došao u Banjaluku na obilježavanje i nije prvi put da na taj način pokazuje da poštuje Republiku Srpsku i njene institucije, kao i opredjeljenje srpskog naroda, a to je Republika Srpska kao trajna kategorija i kao trajna demokratska država”, rekao je Košarac povodom reagiranja bošnjačkih političara na proslavu 9. januara, Dana Republike Srpske, prenosi SRNA.

On je novinarima u Istočnom Sarajevu istakao da je vidljivo da dva od tri konstitutivna naroda u BiH nisu zadovoljna stanjem u ovoj zemlji.

“Predstavnici dva konstitutivna naroda legalno izražavaju svoj stav da nisu zadovoljni stanjem u BiH. Ovakva BiH je potpuno neodrživa i vidljivo je da se želi ignorirati Republika Srpska i, u partnerstvu s visokim predstavnikom, ignorirati njen ustav”, dodao je Košarac.

Umjesto da se Bošnjaci upitaju što to forsiraju, kakvu zemlju i kakve odnose u ovoj zemlji kad imaju nezadovoljne predstavnike srpskog i hrvatskog naroda, oni i dalje, istakao je on, problematiziraju legalno ponašanje Čovića koji je došao na proslavu Dana Republike Srpske.

Košarac je istakao da novinar BHRT-a Svjetlana Topalić, koja je na svom “Twitter” nalogu čestitala Dan Republike Srpske, nije jedina koja je napadnuta i da takva atmosfera provejava u zajedničkim institucijama gdje se vrši pritisak na one koji građanima legitimno čestitaju Dan Republike.

“Vrši se pritisak tako da oni ne mogu da izraze svoju volju – to je BiH. Mi u takvoj BiH ne želimo da živimo i da je takvu razvijamo. Nemamo ništa protiv da Hrvati i Bošnjaci obilježavaju značajne datume iz svoje povijesti, one koji ne vrijeđaju naše interese, ali ovakvo postupanje je neprimjereno”, ocijenio je Košarac.

Napominjući da BiH nema zakon o praznicima i da nema univerzalnog pristupa u BiH, on je poručio da ne mogu institucije BiH nametati nikome što će proslaviti i na koji će način slaviti značajne datume iz svoje povijesti.

Košarac je kao frustraciju ocijenio i reagiranje predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića koji je osudio prisustvo ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Del Vekija na Svečanoj akademiji održanoj u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske.

“Vidljivo je da neke članice EU podržavaju demokratski kapacitet Republike Srpske, njena politička prava. Zašto to frustrira Zvizdića? Zato što on i njegovi politički mentori žele od BiH da naprave zemlju u kojoj će se samo Bošnjaci pitati o tome kako bi eventualno trebalo da se ponašaju Srbi i Hrvati. Takve BiH neće biti”, stav je predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a.

On je naglasio da je snažno opredjeljenje srpskog naroda jaka Srpska, institucionalno organizirana u skladu s Dejtonskim sporazumom i Ustavom Srpske.

“Naše trajno opredjeljenje je da je razvijamo, da pokazujemo atribute demokratske države i nemamo tu vrstu problema. Ovakve frustracije samo ojačavaju našu volju da budemo bazično orijentirani prema interesima Republike Srpske, ne da nekoga iritiramo, već naprotiv – svi koji žele da poštuju Srpsku uvijek su dobro došli na proslavu Dana Republike”, poručio je Košarac.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

Propovijed za “normalne” katolike (VIDEO)

Volim Jajce

ANIS AMRI Opkoljen ubojica iz Berlina: Povezan sa Srbinom koji je regrutirao za ISIL

Volim Jajce

Picula: Federalni model ugrožava via facti dominaciju jednog naroda

Volim Jajce
Učitavanje....