Volim Jajce
Aktualno BiH Hrvatska Politika TOP

Marijana Petir – Hrvati u BiH sustavno su diskriminirani u svim segmentima života

[quote]STRASBOURG – Europski parlament na svojoj je plenarnoj sjednici u Strasbourgu danas raspravljao o Izvješću o izvješću komisije o BiH za 2018. koje sadrži i prijedloge hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir. Četvrto Izvješće Europskoga parlamenta o izvješću Komisije zastupnicima je predstavio izvjestitelj Cristian Dan Preda, a na sjednici je sudjelovao i povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn.[/quote]

Uključivši se u raspravu zastupnica Petir je zahvalila izvjestitelju Predi što je prihvatio neke njezine prijedloge no kazala je da „kada govorimo o BIH čini se da unatoč naporima koje ulažemo i preporukama koje dajemo, sve ostaje mrtvo slovo na papiru. Unatoč zahtjevu Vijeća i Parlamenta u BiH nije promijenjen izborni zakon što je rezultiralo dodatnom diskriminacijom Hrvata koji kao konstitutivni narod čak nisu u mogućnosti izabrati niti svog člana predsjedništva. To je samo kontinuitet sustavne diskriminacije spram Hrvata u BiH koja se događa u svim segmentima njihova života“, kazala je Petir.

Ona je također naglasila kako je mjesto BiH u Europskoj uniji i to želi svim srcem, no smatra kako „BiH prvo mora postati funkcionalna država jer je trenutačni institucionalni i pravni okvir nezadovoljavajući i neodrživ i zato Dayton treba doživjeti nadogradnju i izmjenu“, istaknula je hrvatska zastupnica Petir.

S druge strane, Petir skreće posebnu pažnju i na pitanje zaštite okoliša. „Unatoč tome što su moji amandmani kojima se poziva BiH da rad rafinerije u Bosanskom Brodu uskladi sa standardima zaštite okoliša, tu i dalje nema pomaka i građani Slavonskog Broda zbog toga trpe posljedice. Od BiH kao potpisnice međunarodnih okolišnih konvencija očekujemo da se počne pridržavati njihovih odredaba“, rekla je Petir.

Na kraju rasprave Petir je iskazala zabrinutost porastom radikalizacije i povratkom stranih boraca u BiH što predstavlja sigurnosni izazov za cijelu regiju, stoga je pozvala bosanskohercegovačke vlasti da daju pravi i beskompromisni odgovor na to goruće pitanje.

Povezani Članci

Neretljak na edukaciji u Londonu

Volim Jajce

TAJNE PRIPREME EUROPSKE I HRVATSKE DIPLOMACIJE : Drama u BiH mogla bi biti korisna za BIH, pa i Hrvatima u njoj…

Volim Jajce

Pobjeda protiv Finske

Volim Jajce
Učitavanje....