Volim Jajce
Aktualno BiH

„Mirovni karavan“ u Jajcu: 22 mladih budućih mirovnjaka putuje Bosnom i Hercegovinom i ruši predrasude

 

Mirovni karavan koji predstavlja dio aktivnosti STaR (Societal Transformation and Reconciliation, u prevodu Društvena transformacija i pomirenje) projekta koji implementira organizacija Centar za izgradnju mira CIM krenuo je 14. jula iz Sanskog Mosta.

Nakon održanog sedmodnevnog Mirovnog kampa, mladi iz 10 opština/gradova Bosne i Hercegovine (Velika Kladuša, Jajce, Banja Luka, Doboj, Bijeljina, Sarajevo, Stolac, Sokolac, Mostar i Olovo) krenuli su na petodnevno putovanje kroz gradove Bosne i Hercegovine koje ima za cilj upoznavanje historijskog konteksta grada, problematike s kojima se susreće zajednica, način njihovog rješavanja, te upoznavanje lokalnih aktivista, mirovnjaka i pokretača promjene.

Tokom jučerašnje posjete Jajcu, učesnici karavana posjetili su historijske znamenitosti koje se nalaze na platou ispred katakombi. Ivica Jukanović i Nikolas Rimac, lokalni aktivisti i inicijatori protesta srednjoškolaca u Jajcu obratili su se našim učesnicima i upoznali ih sa pozadinom protesta i preprekama na koje su nailazili, te trenutnim problemima mladih u ovom gradu.

STaR projekat realizira se uz finansijsku podršku USAID-a, a implementira ga „Karuna Center for Peacebuilding“  u saradnji sa organizacijama: „Mali koraci“, „YIHR“ (Youth Initiative for Human Rights), „PRONI“ i „Centar za izgradnju mira CIM“.

Web stranica: www.unvocim.net 

FB stranica: https://www.facebook.com/CentarzaizgradnjumiraCIM/

Povezani Članci

A KAD ĆE OSTALE? Posavska županija uvodi dječji doplatak

Volim Jajce

Višnja Starešina: Migranti u BiH postaju političko oružje država koje upravljaju migrantskim valovima

Volim Jajce

Čović: Političko Sarajevo je izmanipuliralo javnost mojim prisustvom u Banjoj Luci

Volim Jajce
Učitavanje....