Volim Jajce
Aktualno BiH Crna kronika TOP

Mladići iz Zenice su samo imali nezgodu, a mi smo ih ubili

Mladići Amar Kozlić, Harun Delim i Almen Begović, svi iz Zenice, u subotu navečer posjetili su diskoteku Label u Vitezu nakon čega im se izgubio svaki trag. U ponedjeljak je, pak, u rijeci Lašvi pronađen automobil kojim su se vozili. U autu su bila dva tijela, za trećim se još uvijek traga.

Hrvatska republikanska stranka danas je izdala propćenje za javnost povodom tragične smrti trijice mladiča iz Zenice koji su živote izgubili u prometnoj nesreći vraćajući se kući nakon izlaska u jednoj diskoteci u Vitezu. Naime, mladići Amar Kozlić, Harun Delim i Almen Begović, svi iz Zenice, u subotu navečer posjetili su diskoteku Label u Vitezu nakon čega im se izgubio svaki trag. U ponedjeljak je, pak, u rijeci Lašvi pronađen automobil kojim su se vozili. U autu su bila dva tijela, za trećim se još uvijek traga.

“Na istom mjestu gdje je za Božić 2015. poginulo četvero studenata na putu Mostar – Sarajevo, tri godine ranije poginuli su baka, majka i dijete. Struka je i prigodom prve i druge nezgode rekla kako bi vjerojatno svi bili danas živi da su na dionici postavljeni propisno i po Zakonima odgovarajući odbojnici. Tada smo i mi javno pisali i slali (uzalud) dopise resornim institucijama, napominjući kako se godišnje samo od registracija vozila prikupi i do 60 milijuna KM za održavanje i sigurnost (koje u najvećem dijelu odu u nitko ne zna koje svrhe). Ni dandanas ta dionica nije valjano osigurana”, priopćeno je HRS-a.

U Tomislavgradu, podsjećaju, žitelji pojedinih zaselaka tražili su u više navrata postavljanje ležećih policajaca na nekoliko prometnica gdje nesavjesni vozači voze brzo. U općini su dobili odgovor kako će se dionica tretirati „radarima“ kako bi općina mogla zaraditi na nesavjesnim vozačima. U samo pet dana teško ozlijeđeno dvoje djece (od kojih je jedno dijete preminulo).
“Ni u ovim slučajevima vjerojatno ne bi došlo do teških posljedica da su prometnice bile valjano osigurane i održavane. Treba li napomenuti kako smo i tu uzalud slali dopise i uzalud ljudima prezentirali programe prevencije prometnih nezgoda i plan sigurnosti u prometu urađen (kopiran) od najeminentnijih stručnjaka iz Republike Hrvatske i BiH”, navodi se u priopćenju.

Danas čitamo, nastavlja HRS, kako su trojica mladića vraćajući se iz diskoteke poginula zbog slijetanja u rijeku Lašvu.

“Naše kolege iz Središnje Bosne su nam javili da i ta dionica nije valjano osigurana odgovarajućim odbojnicima u skladu sa Pravilnikom o prometnim znakovima i signalizaciji, Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kao i Zakonu o cestama. Ne znaju se još nikakvi detalji nezgode, ali rečeno nam je kako se i za tu dionicu više puta tražilo valjano osiguravanje prometnice, opet uzalud. Ponovit ćemo po milijarditi put: prevencija prometnih nezgoda i rad na poboljšanju sigurnosnih uvjeta na prometnicama se ne radi postavljajući na stotine stacioniranih radara, nego ulažući u kvalitetu prometnica, odgovarajuće odbojnike i onemogućavajući mladim i neiskusnim vozačima (do 5 godina posjedovanja vozačke dozvole) vožnju vozila automobila sa jačim motorima (kod kojih je odnos snage motora i mase veći od 76 konjskih snaga, ili 56 kilovata, po toni). Stavljanje na desetine stacioniranih radara nije nikakav plan rada na sigurnosti u prometu”, stoji u priopćenju HRS.

“Ovim putem izražavamo najiskreniju sućut obiteljima poginulih mladića. Teret krivnje i odgovornosti za smrt njihove djece i braće nikako ne smije biti na njima, nego isključivo na svima nama. Mladići su samo imali nezgodu, mi smo ih ubili, što šutnjom, što neradom, što zabijanjem glave u pijesak, dok na stotine milijuna KM koje dajemo za sigurnost na cestama odoše u nečije džepove. Kad ćemo se više jednom dozvati pameti… Pokoj vječni daruj im Gospodine”, priopćeno je iz HRS-a.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

Sve spremno za Pelješki most, a bošnjačka elita optužuje na osnovu imaginacije

Volim Jajce

SDA-ov modus operandi: „Pljačkaj i za sve okrivljuj Hrvate!“

VJ Urednik 1

ODGOVOR HEJTERIMA: Organizatori Thomsonova koncerta u Mostaru: Hvala Vam za promociju

Volim Jajce
Učitavanje....