Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

MOSTAR: Predstavljena knjiga o logorima za Hrvate u BiH

Monografija “Od tvorca logora do radosti poricanja”, autora Anđelka Kvesića, predstavljena je u srijedu u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru, piše Dnevnik.ba.

O monografiji, koja je na jednom mjestu objedinila veliki broj dokumenata iznimne povijesne vrijednosti kada je u pitanju Domovinski rat u BiH, govorili su prof. dr. sc Ivo Čolak, prof. dr. sc. Ante Kvesić, Nikola Grbešić te sam autor.

Grbešić je kazao kako je riječ o zaista vrijednoj knjizi koja se referira na Domovinski rat, u kojoj je autor obradio jednu vrlo tešku temu – logore u kojima su bili smješteni Hrvati u BiH.

“Kvesić je na jedan faktografski način prezentirao svu golgotu kroz koju su prošli Hrvati kroz logore od Srednje Bosne, sjevera BiH, zatim Muzičke škole u Zenici, pa do Konjica, Kaknja i drugih mjesta”, kazao je Grbešić.

On je naglasio kako je Kvesić otrgnuo od zaborava sve ono što se događalo od ’92. do ’95. godine, navodeći u svom djelu dosta statističkih podataka i izjava onih ljudi koji su preživjeli sva ta strašna događanja u logorima.

Autor je kazao kako je od završetka rata proteklo više od dvadeset godina, a da država nije našla za potrebno da o logorašima kaže niti jednu riječ kada je u pitanju pravo, te naveo kako ne postoji ni uredba, ni zakon, ni propis koji bi govorio o logorašima.

“Potaknuti razmišljanjem da jedino možemo pomoći sami sebi odlučili smo da svojim skromnim sredstvima, kada su u pitanju materijalni i ljudski potencijali, napišemo knjigu koristeći se izravnim i neizravnim pribavljanjem izjava.

Osnovni cilj nam je bio da knjiga lijepo izgleda, a da njen sadržaj bude istinit i potvrđen činjenicama”, naglasio je autor. Promocija je pobudila veliko interesovanje Mostaraca, a organizirali su je Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u BiH i Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH. /HMS/

Povezani Članci

NK Metalleghe ipak domaćin u Banja Luci

Volim Jajce

REIS U POVODU BAJRAMA: Vratimo istinske vrijednosti morala, poštivanja i uvažavanja

Volim Jajce

Na današnji dan je preminula posljednja bosanska kraljica Katarina Kosača-Kotromanić

Volim Jajce
Učitavanje....