Volim Jajce
Aktualno Zanimljivosti

Na jugu Okinawe otkrivene udice stare 23.000 godina

 

Udice stare oko 23.000 godine, napravljene od ljušture kućice morskih puževa, otkrivene su u špilji na krajnjem jugu Okinawe.

Znanstvenici kažu da udice napravljene od ljušture morskih puževa otkrivene u špilji Sakitari, što ih svrstava među najstarije dijelove ribičke opreme u svijetu ukazuju na to da je razvoj ribičke tehnologije započeo u još ranijem razdoblju nego što se dosad znalo te da je ona bila raširenija nego što se vjerovalo.

“Udice su otkrivene prije nekoliko godina, a mi smo konačno uspjeli zaključiti da je geološki sloj u kojemu smo ih pronašli nastao prije 23.000 godina”, rekao je za AFP voditelj istraživanja Masaki Fujita, dodavši da su rezultati studije objavljeni u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Fujita kaže da on i kolege vjeruju kako su udice korištene u lovu na ribe papagaje i na jegulje.

Znanstvenici su za vrijeme iskopavanja u spilji pronašli fosile žaba, riba, jegulja, ptica i manjih sisavaca, što je dokaz da su ih lovili i konzumirali tadašnji hominidi. Njihovi nalazi upućuju i na to da je otok gotovo neprekidno naseljen otprije 35.000 godina, a uz udice i životinjske fosile, pronašli su i ljudske kosti te predmet za koji pretpostavljaju da bi mogao biti žrvanj.

Povezani Članci

DRŽAVO REAGIRAJ! Hozan ipak nezakonito nametnuo proračun općini Jajce? Sam raspolaže s deset milijuna maraka

Volim Jajce

SRBI NE SMIJU POSTATI FAKTOR, JER SMO SVE URADILI DA SRBA U FBIH VIŠE NEMA: Evo zašto sarajevska četvortka zapravo traži popis iz 1991 i rušenje Daytona

Volim Jajce

Farmaceutski lobiji u BiH bore se za esencijalne liste lijekova

Volim Jajce
Učitavanje....