Volim Jajce
Aktualno BiH

“NAŠI I VAŠI U OPĆINI JAJCE”

“NAŠI I VAŠI U OPĆINI JAJCE”

Jučer, dana 19.09.2019. održana je sjednica Općinskog vijeća Jajce, točnije treći nastavak 14.redovne sjednice, koja je prvi put otkazana zbog neusvajanja dnevnog reda od strane vijećnika SDA i SBB-a, drugi put zbog nedostatka kvoruma. Već i ove činjenice dale su naslutiti da se radi o vrlo bitnim točkama dnevnog reda. Pisali smo i ranije, u članku “Gdje idu naši novci” objavljenog 27.07.2019. zašto je rasprava o prvoj točki izazvala nezadovoljstvo hrvatskih vijećnika i vidljivu nervozu, a možemo reći i ljutnju načelnika. Sve ovo odrazilo se i na atmosferu jučerašnje sjednice.

Veći dio dnevnog reda bila su usvajanja Izvješća o radu i poslovanju javnih ustanova i poduzeća Općine Jajce. Naše javne ustanove, imali smo priliku čuti od direktora istih, imaju vrlo široka područja djelovanja i trude se građanima pružiti što bolju uslugu. Većina ih posluje pozitivno i stabilno. Nakon što je takvo pozitivno djelovanje podržano većinom glasova svih vijećnika kod JZU “Dom zdravlja” i JU “Centar za socijalni rad”, uslijedio je revolt i drzak revanšizam vijećnika SDA koji su, dalje kroz sjednicu, bez ikakvog objašnjenja i bez ijednog konstruktivnog  prigovora odbijali usvojiti, odnosno glasovali protiv uspješnih Izvješća JPU “Dječji vrtić Bare”, JU “Dom kulture”, JU “Sport i rekreacija”, JU “Agencija….” sve redom ustanove na čelu kojih su direktori hrvatske nacionalnosti. Slučajno ?!

Da bismo ovo shvatili moramo se vratiti na prvu točku dnevnog reda – Izvješće o izvršenju proračuna. Iako smo od vijećnika SDA, SBB-a, kao i samog načelnika čuli kako je 13 milijuna zajednički raspodjeljeno i racionalno utrošeno, te kako se podržavanje Izvršenja podrazumijeva –  to zaista ne stoji. Prihodi, punjenje proračunskog novca, nisu nešto što smije i može prisvojiti pojedinac, bogat proračun nije zasluga samo jedne strane. Ali trošenje novca, rastrošnost, prebacivanje – e to su ipak pitanja gdje se sužava odgovornost. Tako i usvajanje Izvršenja, utrošak podržanog proračuna nije nešto što se podrazumijeva! Proračun za 2018. godinu, planirana raspodjela novca, zajednički je uz dogovor dviju vodećih stranaka donesena, ali novci, nažalost nisu u skladu s tim i utrošeni. Kako onda podržati Izvješće? Više od milijun maraka utrošeno je na stavke koje nije predvidio ni proračun ni rebalans. Svako odstupanje od predviđenog proračuna mora odobriti vijeće.

Očiti stav načelnika “moje je da trošim, nemate vi ništa s tim ” vijećnici Hrvatske koalicije ne žele i nisu podržali. Proračun je utrošen pristano i netransparentno i na to upozoravaju vijećnici Hrvatske koalicije. Radi se o velikim projetkima izgradnje i rekonstrukcije putova, nabavka opreme, zajednička komunalna potrošnja (ZKP) , vodosnabdjevanja i kanalizacije WATSAN. Navest ćemo samo sitan primjer –  na stavku “Ugovorene usluge”, a “pojašnjeno” sa “Ostale nespomenute usluge” utrošeno je 122.000 KM ? To je skoro ukupna godišnja tranša jedne javne ustanove, a nama je utrošak ovolikog novca objašnjen pod “ostalo”? Trošenje načelnikove rezerve u iznosu od 100. 000 KM također je pristrano utrošeno – pisali smo već kako je 90% ovog novca otišlo udrugama i pojedincima ali i privatnim ustanovama bošnjačke populacije. Načelnik Edin Hozan koji bi trebao biti načelnik svih građana, izvršenjem proračuna i trošenjem rezerve pokazuje nažalost kako to nije istina.

Ako sve gore navedeno uzmete u obzir, jasno je zašto je sjednica otišla u smjeru “naši i vaši”. U jeku rasprave čuli smo i kako pojedini bošnjački vijećnici smatraju kako se “Hrvatskoj koaliciji već dovoljno ustupaka učinilo”  te kako vijećnici HDZ-a “nisu bitni da bi im se išta objašnjavalo”. Načelnik, uz naravno podršku stranke SDA i jednog vijećnika SBB-a – upravo to smatra – kako se nema kome pravdati.

Povezani Članci

IT SMJEROVI U ŠKOLAMA BiH treći put najbolja u regiji – Više od 30.000 mladih iz BiH učilo kodirati

Volim Jajce

REVIZIJA Skupljajmo donacije za ratne reparacije

Volim Jajce

KARAMATIĆ BRUTALNO ODGOVORIO KOMŠIĆU: „Ti si obraz odavno izgubio, pročitaj tekst ‘Balije’, prepoznat ćeš se…“!

Volim Jajce
Učitavanje....