Volim Jajce
Aktualno BiH Hrvatska TOP

NE RATU! Prijateljski susret ratnih veterana različitih vojski iz Srbije, BiH i Hrvatske

Skupina od tridesetak ratnih veterana različitih vojski iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, posjetila je jučer Pakrac, Daruvar i Lipik u Hrvatskoj.

Veterane, koji su obišli mjesta ratnog stradanja i stradanja civila na tom području, ugostila je Udruga hrvatskog časničkog zbora Pakrac te daruvarska HVIDR-a, priopćeno je iz Centra za nenasilnu akciju (CNA).

Iz te udruge podsjećaju kako se slične akcije organiziraju nekoliko godina unatrag, a po prvi put susret veterana organiziran je na teritoriju Hrvatske.

“Od početka, odmah po završetku rata bilo je spremnih ljudi na dijalog i izgradnju mira, i mi smo od tada tražili i nalazili saveznike među ratnim veteranima”, rekao je Adnan Hasanbegović iz CNA.

Ciljevi susreta veterana su izgradnja povjerenja među ljudima i stvaranje sigurnog životnog okruženja.

Izgradnja mira je dug i težak proces, kojem sadašnje vladajuće političke strukture ne daju dovoljan doprinos, poručuju iz CNA, te dodaju kako je suradnja ratnih veterana spremnih na dijalog s drugom stranom i istinsko razumijevanje bola i patnji drugoga, dobar put ka pomirenju.

“Ono što je prije samo šest tjedana zvučalo kao nekakav naučno fantastičan film, ostvarilo se”, zaključio je jedan član HVIDR-e.

Posjetu je pozdravio i podržao i gradonačelnik Daruvara Dalibor Rohlik.

Razgradnja ratnog neprijateljstva koje se i dalje potencira i održava, izražavanje poštovanja spram svih žrtava rata, temelj je izgradnje povjerenja i mira na ovim prostorima, zaključak je sudionika tog susreta.

Fena

Povezani Članci

SRBI NE SMIJU POSTATI FAKTOR, JER SMO SVE URADILI DA SRBA U FBIH VIŠE NEMA: Evo zašto sarajevska četvortka zapravo traži popis iz 1991 i rušenje Daytona

Volim Jajce

GENERAL NAKIĆ: “HRVATI SU PRIDONIJELI MIRU U BIH, A NISU DOBILI TOLIKO ŽELJENU RAVNOPRAVNOST”

VJ Urednik 1

Otvoreno pismo HNS BiH zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

Volim Jajce
Učitavanje....