Volim Jajce
Aktualno

Ne zadovoljni šumari Šumarije Jajce.

Tekst poslan na naš e- mail, isti objavljujemo bez korekcija.

Zbog ne poštivanja kolektivnog ugovora o radu koji je potpisan prije osam godina, gdje su djelatnici ŠUMARIJE JAJACE svaki po na osob isti potpisali, uposlenici su se odlučili organizirat zajednički sastank uposleni . Sastanak je održan u prostorijama šumarije 3.3.2020. u vremenu od 7: 00 do 7:15 . Njihova traženja su bila jednoglasna „ isplata koeficijenta koji je utvrđen kolektivnim ugovorom o radu“. Na sastanku je sudjelovalo 46 uposlenika šumarije,a pristanak svojim potpisaom je dalo 36 upolenika. Zaključak sastanka bio je da se mirnim putem s upravom društva riješio ovaj dugogodišnji problem i da se uposlenicima isplati zarađen novac. Istog dana po završetku sastanka, nakon jedan sat, u duštvo dolazi interna kontrola poslana od direktora društva s ciljem da prestraši uposlenike te da isti odustanu od svojih traženja. Prije održani sastanak uposlenika nazvali su pobunom pojedinaca protiv društva. Uprava društva nije ni pismenim niti usmenim putem odgovorila uposlenicima društva na traženi zahtjev. Nakon ne milih događaja uposlenici šumarije njih 30 nalaze pravnu pomoć kod odvjetnika, te isti šalje 7.8.2020. ŠUMARIJI SREDIŠNJE BOSNJE , odnosno upravi društva ZAHTJEV ZA OSTVARIVANJE MATERIJALNIH PRAVA IZ RADNOG ODNOSA ZA ZAPOSLENIKE DRUŠTVA.
Poslije slanja zahtjeva počinje se vršiti pritisak na uposlene putem interni kontrola. Slanjem kontrola uprava je očekivala da će uposlenici odustati od svog zahtjeva. Nakon što im to nije urodilo plodom 17.8.2020. uprava odlučuje pokazati svoju moć te jednog šumara šalje na rad u Vitez drugog u Gornji Vakuf / Uskoplje. Nakon ovih ne mili poteza uprave , šumar poslan u Gornji Vakuf odustaje od zahtjeva , nakon čega je odmah vraćen na radno mjesto u Jajce,a za njim odustaju još 4 uposlena.
I dalje se vrši pritisak na uposlenike šumarije koji ne odustaju od svog zahtjeva, odnosno na uposlene Hrvate jer je većina Bošnjaka odustala od tužbe. Zanimljiv podatak je taj da je na disciplinsku komisiju poslano i kažnjeno više uposleni u zadnja tri mjeseca nego u protekli 16 godina. Njihov postupak pokazuje da samo Hrvati ne znaju raditi svoj posao u šumariji Jajce.
Cijeli slučaj poslan je Kantonalnom sudu te se nadamo da ćemo preko nadležni institucija uspjeti riješiti ovaj veliki problem uposlenika Šumarije Središnje Bosne.
Pozivamo sve uposlenike Šumarije SBK da zajedničkim snagama ustrajemo u rješavanju ovog problema pravnim putem.

Pišu: Ne zadovoljni šumari Šumarije Jajce

Povezani Članci

MATO PETRUŠIĆ-KANDIDAT MOSTA ZA SABOR RH-DIJASPORA:”Problem Hrvata u BiH jesu političke elite koje su zanemarile narod,običnog čovjeka”

Volim Jajce

Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović s visokim stranačkim izaslanstvom boravio u radnom posjetu Jajcu

Volim Jajce

RJEŠAVANJE KRIZE Čović potvrdio dolazak na sastanak s Radončićem i Izetbegovićem

Volim Jajce
Učitavanje....