Volim Jajce
Aktualno BiH Hrvatska Jajce TOP

NOVI ZAKON U PRIPREMI Hrvatska će plaćati mirovine vojnicima HVO-a

Novi zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji već je dulje vrijeme tema žustrijih rasprava na međuresornim koordinacijama Vlade Hrvatske. Nakon svakog sastanka nacrt Zakona o braniteljima dobiva novu verziju, a u ovome trenutku nitko ne može reći koja će biti konačna i koliko će opteretiti proračun.

Jutarnji list u posjedu je nacrta zakonskog prijedloga izrađenog prije mjesec dana koji bi prema nekim procjenama koštao dodatnih 2 do 4 milijardi kuna, jer bi sva prava koja ostvaruju branitelji (od mirovina, invalidnina, stambenog zbrinjavanja, vozila, prava na opskrbnine, ortopedska pomagala…) primijenila i na cijeli HVO. Status branitelja Domovinskog rata priznao bi se pripadnicima HVO-a koji su branili suverenitet BiH.

Posrijedi je novi članak 4. Zakona o braniteljima koji kaže: “Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata je i državljanin RH, koji je kao pripadnik oružanih postrojbi HVO-a sudjelovao u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta RH i BiH”. I u idućem stavku se kaže da navedena kategorija branitelja i članovi njihovih obitelji ostvaruju prava prema Ugovoru između Hrvatske i BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a i članova njihovih obitelji prema Zakonu o braniteljima.

Bivša ministrica branitelja i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, koja je potpisala spomenuti ugovor, kaže da citirani članak 4. nacrta Zakona o braniteljima znači redefiniciju pojma hrvatskog branitelja. Spornim vidi definiranje takvog statusa za pripadnike HVO-a koji su branili suverenitet BiH.

”Takva formulacija može voditi u zahtjeve novih ljudi da se izjednače u pravima s braniteljima koji su bili pripadnici HV-a”, kaže Kosor. Na pitanje koja prava pripadnicima HVO-a jamči sporazum koji Hrvatska ima s BiH, odgovara kako je taj sporazum nastao kada su se u BiH bitno smanjila prava braniteljima koji su bili pripadnici HVO-a, pa se Hrvatska obavezala invalidima i obiteljima poginulih nadomjestiti razliku u primanjima koja dobivaju u BiH u odnosu na ona koja ostvaruju hrvatski ratni vojni invalidi i članovi obitelji poginulih branitelja.

”Ostane li ovakva zakonska formulacija, pripadnici HVO-a bi mogli tražiti da se njihov status u potpunosti izjednači sa statusom koje imaju branitelji iz HV-a, a time se može otvoriti ogroman prostor za nove zahtjeve i potpuno novu viziju proračuna za branitelje”, upozorava bivša ministrica branitelja Hrvatske.

Povezani Članci

Published On: Wed, Dec 13th, 2017 #Aktualno | BAUK PODJELE BIH KRUŽI EUROPOM: Donosimo manji dio podjela i cijepanja BIH koje je Sarajevo do sada kreiralo ili potpisalo…

Volim Jajce

Radončić potvrdio da će u utrku za Predsjedništvo BiH

Volim Jajce

Interview: Predsjedatelj Općinskog vijeća Jajce gosp. Ivo Šimunović

Volim Jajce
Učitavanje....