Volim Jajce
Aktualno BiH Hrvatska Jajce Školstvo i obrazovanje TOP

Obilježen dan kravate u OŠ “13. rujan”

Danas je u našoj školi obilježen Dan kravata. Učenici i djelatnici u školu su došli svečano odjeveni, a njihovu je odjeću krasio ovaj svjetski poznat modni dodatak. Učiteljica Jelena Jajalo pripremila je kratku prezentaciju o porijeklu i važnosti kravate, a učenici su se potrudili i napravili zanimljive plakate čija je tema – kravata.

Inače, porijeklo kravate je hrvatsko, što potvrđuju domaći i svjetski znanstveni izvori. Nastala je u 17. stoljeću kada su hrvatski vojnici nosili rupce omotane oko vrata, po čemu se bili prepoznatljivi.

Kravata je „izniman primjer hrvatskog dizajna planetarne vrijednosti“  (Boris Ljubičić) i simbol Europe. Tako se i svaka zemlja-predsjedateljica Europske unije na početku svog mandata predstavlja svojom specifičnom kravatom. Univerzalni je simbol otmjenosti i kulture odijevanja, „veže“ slobodu i odgovornost.

Crvena kravata izrađena je prigodno za obilježavanje Dana kravate, iz tkanine od koje je bila kreirana „Kravata oko Arene“ – umjetnička instalacija autora Marijana Bušića 18. listopada 2003. godine.

Hrvatski sabor je 2008. godine proglasio 18. listopada Danom kravate u Republici Hrvatskoj, ali sve je više prihvaćen i u drugim zemljama širom svijeta.

5207acb1-3997-4d95-9eb4-b5912d0b4966

 

 

(13. rujan)

 

Povezani Članci

TRAVNIK: Središte za cjeloživotno učenje organizira pripreme za državnu maturu

Volim Jajce

KOMPROMITACIJA, DISKREDITACIJA, LIKVIDACIJA Kako je ubojstvom Joze Leutara najavljena politička eliminacija Hrvata iz BiH

Volim Jajce

ČETVRT STOLJEĆA NEOVISNOSTI Hrvatska obilježava obljetnicu međunarodnog priznanja

Volim Jajce
Učitavanje....