Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

DOBROVOLJNI MIROVINSKI FONDOVI Milićević: Građanima omogućeno ostvarenje dodatnih prihoda u starosti

Zakon o dobrovoljnim mirovinskim fondovima usvojen je na izvanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.
Ovaj zakon je odobren i u Zastupničkom domu, čime su se stekli uvjeti za njegovo stupanje na snagu po objavi u Službenim novinama.

Dok je bio u fazi nacrta, prošao je javnu raspravu od 90 dana, okončanu u srpnju ove godine, rekla je za Fenu dopremijerka i federalna ministrica financija Jelka Milićević.

Načela na kojima se zasnivaju ovi fondovi su: dobrovoljnost članova, raspodjela rizika ulaganja, ravnopravnost članova, javnost rada, akumulacija i investiranje sredstava.

Donošenje Zakona je sastavi dio Akcijskog plana za provedbu Strategije za reformu mirovinskog osiguranja, koji je usvojio Parlament FBiH prije više od dvije godine, dodala je Milićević.

Zakon će stvoriti pravnu osnovu za daljnji razvoj mirovinskog sustava u FBiH i tržišta kapitala, na kojem će se pojaviti nove vrste fondova koji se razlikuju po načinu i kriterijima investiranja.

– Donošenjem ovog zakona, građanima, posebno mlađim generacijama, bit će omogućeno ostvarenje dodatnih prihoda u starosti. Usljed dobrovoljnosti članstva, građani i gospodarstvo neće snositi nikakve dodatne troškove s provedbom ovog zakona – napominje Milićević.

U Zakonu su između ostalog propisani uvjeti za osnivanje društva za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondovima, pravni oblik i imovina takvog fonda obvezno registrirana na računu kod banke depozitara.

Vecernji.ba

Povezani Članci

Bošnjaci postaju baza ISIL-a! Otkrivamo migrantske dilere koje štiti dejtonski sistem kako bi Bošnjaci sami sebi stavili metu na čelo

Volim Jajce

DIREKTOR „AUTOCESTA FBIH” Terzić: Pokrenut ćemo investicijski ciklus od 950 milijuna eura

Volim Jajce

ČOVIĆ: Čuo sam se s Radončićem, idući tjedan sastanak sa SDA, DODIK: Pozivamo Bošnjake da se konsolidiraju

Volim Jajce
Učitavanje....