Volim Jajce
Aktualno BiH Hrvatska TOP

OD PETKA OČEKUJTE GUŽVE NA GRANICAMA Stupa na snagu novi režim na prijelazima

ZAGREB – Premijer Andrej Plenković u četvrtak je pozvao sve koji putuju da pokažu razumijevanje s obzirom da od petka na snagu stupaju izmjene schengenskog zakonika koje se odnose na provedbu granične kontrole, odnosno na pooštrenje kontrole granica radi sprječavanja eventualnih nezakonitih i terorističkih aktivnosti.

“Sutra je važan trenutak kad je riječ o prelasku državne granice”, rekao je Plenković na početku sjednice Vlade, te naveo kako je o svemu razgovarao i s ministrom unutarnjih poslova Vlahom Orepićem.

Svima koji putuju premijer poručuje da budu strpljivi i imaju razumijevanja zbog novog sustava kontrola, a posebno s obzirom na skore uskršnje blagdane.

“Ako dođe do malo duljih čekanja, razlog tomu su novi pravni propisi koji su prije svega usmjereni na sigurnost ljudi i bolju kontrolu i sprječavanje prolaska onih koji bi se eventualno unutar EU željeli upustiti u eventualne kaznene radnje, ili što je najgore, moguće počinjenje bilo kakvih akata koji bi se mogli kvalificirati pod terorizam”, istaknuo je predsjednik Vlade.

Iz MUP-a i HAK-a zadnjih dana obavještavaju kako putnike očekuju vrlo detaljne provjere u raznim bazama podataka, jer će od 7. travnja u primjeni biti sustavne granične kontrole svih osoba koje prelaze granične prijelaze na svim granicama EU gdje se provode granične kontrole, uključujući i nad građanima EU.

Granična će policija tako detaljno provjeravati svaku putnu ispravu, i to svih osoba koje prelaze granicu, a zbog ovakve provjere vrijeme trajanja granične kontrole na graničnim prijelazima bit će produženo. Duža čekanja na obavljanje granične kontrole mogu se očekivati osobito tijekom blagdana, praznika i turističke sezone.

Kako bi se izbjegle neugodnosti i problemi na granicama, iz policije i HAK-a savjetuju građane da provjere sve dokumente, osobito ukoliko su tijekom protekle dvije godine bili ukradeni, izgubljeni ili poništeni, te da provjere vrijede li putni dokumenti (osobna iskaznica ili putovnica). Prije putovanja treba provjeriti stanje na graničnim prijelazima (www.hak.hr) i izabrati granične prijelaze na kojima je manja gužva, ili putovati u vrijeme kad se ne očekuje gužva.

Iako će policija na graničnim prijelazima između članica EU s obje strane osigurati dovoljan broj svojih službenika za obavljanje granične kontrole i provođenje sustavnih provjera, pretpostavlja se da neće biti moguće izbjeći duža čekanja, zbog čega se građani pozivaju za razumijevanje i strpljenje.

Jutarnji list

Povezani Članci

Čudan patriotizam efendije Hadžića: Zašto mu je otomanski agresor draži od posljednjeg kralja naše zemlje?

Volim Jajce

PREDSJEDNIK FBIH Marinko Čavara u ponedjeljak u posjetu Jajcu

Volim Jajce

FAHRUDIN RADONČIĆ :Rat u BiH počeo je napadom na hrvatsko selo Ravno, kada su neki govorili “ovo nije naš rat”

Volim Jajce
Učitavanje....