Volim Jajce
BiH Jajce TOP VJERA

Odgovor na tematsku hutbu glavnog imama Medžlisa IZ Jajce, Zehrudina ef. Hadžića

Na redakcijski mail dobili smo očitovanje Udruga proisteklih iz Domovinskog rata koje prenosimo u cijelosti.

 

  • Onaj tko se 1992. čuvao za majčine dimije nema moralno pravo govoriti o ratu na ovakav način

  • Onaj tko je 2018. godine zlouporabljujući položaj vjerskog poglavara poticao svoje vjernike da rade na majorizaciji svojih susjeda Hrvata i da im izaberu predstavnika u Predsjedništvu BiH ne može biti nositelj pozitivnih promjena i primjer suživota u Jajcu

 

Propovijedi vjerskih poglavara ili hutbe ne bi trebale biti predmet javnih rasprava, jer se podrazumijeva da bi one trebale biti vjerskog karaktera s ciljem da se vjernicima prenesu poruke iz Svetih knjiga i da ih se potiče da žive svoje živote prema tim načelima. Njihove riječi s oltara ili mimbera nisu podložne replikama pa bi zbog toga one morale biti umirujuće i ohrabrujuće za vjernike koji ih slušaju, da ih potiču da budu bolji i pravedniji i da se žrtvuju u izgradnji boljeg društva za sebe i svoje potomke. Ukoliko su te riječi zlonamjerne, otrovne, klevetničke ili se pak radi o lažima, onda takva osoba ne bi trebala više koristiti oltar ili mimber, jer se radi o zloupotrebi tih posvećenih mjesta. Narod je uvijek bilo lako zavesti, ali je jako teško popraviti štetu koja nastane iz toga.

Tematska hutba glavnog imama MIZ Jajce, Zehrudina ef. Hadžića od 2. kolovoza ne bi bila predmetom našeg komentara da nije javno objavljena, a objavljena je upravo s ciljem sijanja mržnje i vjerske netrpeljivosti.

Komentar na njegovu hutbu bio je spreman za objavljivanje već sljedećeg dana. Međutim, zbog nadolazećeg blagdana Bajrama i poštovanja prema naših susjedima Bošnjacima, posebno onima koji su skupa s nama stali u obranu Jajca 1992. godine, iz poštovanja prema načelniku Općine gosp. Edinu Hozanu za kojeg smo sigurni da ne podržava ovakve radikalne stavove i da je posvećen zajedničkoj borbi za bolju budućnost naše djece, nismo željeli da objava ove reakcije na bilo koji način pokvari blagdanski osjećaj jajačkih muslimana.

Jasno je da se Glavni imam želi prometnuti u glavnog autoriteta Bošnjaka u Jajcu na vjerskom i političkom polju. No. iza njega je „tanko“ životno iskustvo pa prema tome nije ni dorastao takvoj ulozi. Kako bi to nadomjestio, koristi se položajem vjerskog službenika kritizirajući sve one koji nisu na tragu njegovih zamisli, često iznoseći netočne informacije i klevete. Tako je bilo i s ovom „tematskom hutbom“.

Optužiti pripadnike HVO-a, u kojem je 1992. godine bio i veliki broj Bošnjaka, i cijeli hrvatski narod za izdaju Jajca te teške 1992. godine može samo jako zlonamjerna osoba. Branitelji Jajca doživjeli su 1992. godine vojni poraz od daleko brojnijeg i nadmoćnijeg neprijatelja. Svi koji misle drugačije nisu realni. Podnijeli smo veliku žrtvu braneći Jajce šest dugih mjeseci i bili primjer junačkog otpora velikosrpskoj agresiji. O toj temi argumentirano i civilizirano smo raspravljali na Okruglom stolu prije nešto više od godinu dana skupa s našim suborcima iz redova Armije BiH.

Glavni imam bi se trebao pozivati na rasprave s tog Okruglog stola, a ne na knjigu rahmetli Mithata Karadžića kojom je on svoje grijehe prije smrti želio prebaciti na druge, a koju je sponzorirao pisac ove uvredljive i klevetničke hutbe. Vjerujemo da se mnogi pripadnici tadašnje Teritorijalne obrane Jajce sjećaju kada je gosp. Karadžić u noći 19/20. lipnja 1992. došao na prvu crtu iznad sela Bareva i odveo svoga sina vojnika. Tuđa djeca su mogla ginuti, ali ne i njegovo. To bi se moglo nazvati izdajničkom gestom, jer je nakon toga cijela postrojba napustila položaj a suborci njegovog sina s ogorčenjem komentirali ovaj čin. To je rezultiralo velikim gubicima narednog dana kada su nepripremljeni branitelji na goloj livadi dočekali srpski napad predvođen tenkom i transporterom. Ranjeno je skoro dvadeset ljudi, najviše mještana Vlasinja i Bareva. Karadžić im se nikada nije ispričao zbog toga. Nije nam poznato je li sina poslije slao na prvu crtu bojišnice ili mu je našao neki siguran sef u podrumu Privredne banke, jer smo mi svoje ratne dane provodili na prvoj crti.

O Karadžićevoj knjizi „Jajce u predratnim i ratnoj 1992. godini“, objavljenoj 2010. godine bilo je puno komentara, a najkraće bi se mogli sažeti u ocjeni da je to najobičniji propagandistički pamflet. Jajački profesor Zoran Ljubičić sažeo je u jednoj rečenici sadržaj ove knjige: „Srbi su nas (Muslimane, Bošnjake, SDA, Armiju BiH) napadali, Hrvati su nas izda(va)li, a mi smo se – naivni i nevini – (samo) branili i oslobađali…“.

Svima nam je poznato da su srpski gubitci u napadima na Jajce bili jako veliki. Znamo i što se dogodilo mnogim Jajčanima koji su ostali u svojim domovima vjerujući da će ih njihove „komšije“ poštedjeti, ali oni su željeli osvetu zbog svojih gubitaka. Grobove nekih od njih još uvijek nismo pronašli.

Je li Jajce trebalo biti Srebrenica prije Srebrenice? Je li Jajce trebalo braniti po svaku cijenu kada je vojnički poraz bio više nego očit? Voljeli bismo čuti stručnjake, ali ne i Glavnog imama, da nam kažu na koji smo to način mogli nastaviti obranu Jajca onako desetkovani, bez pomoći u ljudstvu, naoružanju i hrani za više od 25 tisuća ljudi.

Svi oni koji sada optužuju HVO koji je imao više od 120 poginulih i oko 500 ranjenih tijekom šest mjeseci borbi (više od 170 ranjenih bilo je samo iz redova 1. Jajačke bojne Tomislavgrad koja je držala crtu na Ćaninom polju) trebali bi biti zahvalni tom HVO-u koji je u vrijeme najžešćih okršaja krajem listopada osigurao izvlačenje najtežih ranjenika, bolesnih i nemoćnih, a potom omogućio tisućama civila sigurno povlačenje na slobodni teritorij.

Mi nikada nećemo optužiti Muslimane/Bošnjake što se nisu uključili u obranu Jajca razmjerno njihovoj brojnosti, jer je veliki broj njih bio u postrojbama HVO-a od početka agresije na Jajce do njegovog pada. Skupa smo ginuli te teške 1992. godine i oni su naša braća po oružju.

Teritorijalna obrana, kasnije Armija BiH, čuvala je oko 20% crte bojišnice oko Jajca. Najkritičnije dijelove crte, na Ćaninom polju, Goloj planini i Barevu od početka je čuvao HVO (kasnije su se u Barevu priključili Krajišnici). Bilo je slučajeva kada su manje postrojbe Armije dolazile u ispomoć na tim bojišnicama i mi smo te mladiće uvijek poštovali. No, gdje su bile tisuće drugih vojno sposobnih Bošnjaka u to vrijeme? Sve su to činjenice koje su dokumentirane i lako su dokazive. Za to ne trebaju krivotvorine poput knjige M. Karadžića.

Pitamo uvaženog Glavnog imama, je li HVO izdao Donji Vakuf na početku rata? Je li HVO kriv za munjevitu okupaciju Vinca, Bravnica, Biokovina, Krezluka, Šerića, Čerkazovića, Ljoljića, Jezera i Vlasinja? Je li HVO kriv zato što Bošnjaci nisu prepoznali opasnost koja im je prijetila na početku 1992. godine? Je li HVO kriv što je veliki broj Bošnjaka vjerovao tzv. JNA i odlazio u njen „rezervni“ sastav kako bi se borio po bojišnicama u Hrvatskoj? Jesu li oni znali da se u isto vrijeme stotine Bošnjaka bori na strani Hrvatske vojske?

Može li itko osporiti da je prva crta obrane Jajca uspostavljena na rubovima sela gdje su bili nastanjeni Hrvati? Može li netko osporiti da su se u vrijeme dok su pripadnici HVO-a ginuli braneći Jajce mnogi pripadnici Teritorijalne obrane špancirali po gradu i selima Dnoluke? O tome su s ogorčenjem pričali naši suborci Bošnjaci dok su krvarili po Ćaninom polju i Goloj planini. Glavni imam to ne može znati jer je tada bio još dijete. No, to ga ne sprječava da širi neistine i da truje svoje vjernike. Što je najžalosnije, mnogi će mu i povjerovati.

Zbog toga se trebaš sramiti Efendijo, radi svih poginulih i ranjenih jajačkih branitelja, bez obzira bili oni pripadnici HVO-a ili Armije BiH! Trebaš se sramiti i zbog onih Hrvata koji su nam pomagali 1992. godine i onih koji su ginuli 1995. godine oslobađajući Jajce!

Umjesto da radiš na pomirenju i suživotu, Ti se svim silama trudiš uništiti svaku mogućnost suradnje i rada za dobrobit našeg prelijepog grada i naših sugrađana.

Ti i Tebi slični kunete se u Bosnu i Hercegovinu, našu zajedničku domovinu, a sve radite kako biste od nje napravili mjesto nedostojno života. Tome u prilog svjedoče brojni odlasci naših mladih i obitelji s djecom (Bošnjaka i Hrvata) koji u ovakvom ozračju ne vide perspektivu.

No, Ti si spreman sve to prebaciti na „nesposobne političare“, a ne vidiš da upravo Ti i tebi slični činite najveću štetu svima nama. Toliki si licemjer da sve pokušavaš raditi „u rukavicama“, preko znanih i anonimnih likova, a okolo se prodaješ kao najveći mirotvorac. Vjerujemo da znaš što Kur’an kaže o licemjerima.

Kuneš se u zakone ove naše države, a kršiš ih na svakom koraku! Očito je da misliš kako si Ti iznad zakona, ali nisi Efendija. Država će kad-tad biti pravna i uređena, a onda će grijesi svih onih koji misle da su iznad zakona početi dolaziti na naplatu.

U mnogim našim selima bilo je sasvim normalno da musliman donira za gradnju crkve ili da katolik donira za gradnju džamije. Bio je to izraz poštovanja i uvažavanja. I danas postoje brojni takvi primjeri. Ti okolo gradiš džamije stranim novcima, u žurbi da ih što prije potrošiš kako donatori ne bi otišli na drugu stranu, zanemarujući i grubo kršeći mnoge pozitivne zakonske propise. Napraviš džamiju pa onda tražiš da se legalizira, a kada Tvoje želje ne budu ispunjene, onda su Ti krivi i Hrvati i Bošnjaci koji su to „trebali“ aminovati i legalizirati Tvoje postupke. Ne ide to tako Efendija u iole uređenim državama!

I Tvoj posljednji potez oko Crkve sv. Marije pokazuje da Tvoje namjere nisu poštene i da ne idu u prilog boljoj budućnosti naše djece. Pozivaš se na okupatorsku tursku vlast i na okupatorsku austro-ugarsku vlast, a smeta Ti promicanje naše zajedničke povijesti prije dolaska tih okupatora, kada je Bosna bila samostalna i međunarodno priznata država. Ako za Tebe naša povijest počinje s dolaskom islama, onda nemoj glumiti velikog patriotu i mirotvorca. Otvoreno kaži što o tome misliš! Moraš shvatiti da su prošla vremena sultana i begova, „prava prve bračne noći“ i zuluma. Živimo u 21. stoljeću i moramo se tako i ponašati.

Misliš da si mudar i „veliki igrač“, ali nemaš hrabrosti otvoreno stati iza svojih stavova. Guraš „u vatru“ svoje poslušnike koji ne razumiju posljedice onoga što čine. Kritiziraš one kojima je narod dao legitimitet, ali nemaš hrabrosti izići pred taj narod i ponuditi im svoje vizije „bolje budućnosti“. Što te prije raskrinkaju Tvoji Bošnjaci, bit će bolje, prije svega za njih ali i za sve građane Jajca.

 

Mi, dolje potpisani, s prijezirom odbacujemo Tvoje lažne optužbe i mislimo da svojim djelovanjem ne činiš dobro nikome u našem gradu!!!

 

Udruga obitelji poginulih i

nestalih branitelja HVO Jajce

 

Udruga invalida Domovinskog rata

HVO Jajce

 

Udruga dragovoljaca i veterana

Domovinskog rata HVO Jajce

 

Udruga nositelja ratnih odličja

HVO Jajce

 

 

Originalni tekst možete pročitati ovdje img125

 

 

Sadržaj teksta ne mora nužno odražavati stavove portala volimjajce.com, ali u ovom slučaju odražavaju u potpunosti.

Povezani Članci

Očajnički potez obitelji Schumacher: Ovo je Michaelova posljednja prilika…

Volim Jajce

Čović neprepoznatljiv: ‘Bošnjaci su moja braća i kumovi, ja sam zadnji koji će napraviti štetu jednom Bošnjaku’

Volim Jajce

(VIDEO) NEMA “MUSLIMANIJE”, VEĆ MEGAKANTON ZA BOŠNJAKE Latić: Mislim da je ovaj izborni inženjering usmjeren protiv Bošnjaka

Volim Jajce
Učitavanje....