Volim Jajce
Aktualno Jajce Sport

OPĆINA JAJCE DOMAĆIN SVEČANOG OTVARANJA 9. SPORTSKIH IGARA MLADIH

Načelnik Općine Jajce, gdin. Edin Hozan, i predstavnici Udruženja za sport i rekreaciju mladih, potpisali su Ugovor o saradnji kojim će ova Općina i zvanično biti mjesto otvaranja, ovogodišnjih, devetih po redu BH Telecom Sportskih igara mladih. 

Na ovaj način Jajce će, uz Zagreb i Novi Sad, postati jedan od regionalnih centara gdje će se Igre, paljenjem plamena, zvanično i otvoriti. Načelnik Općine Jajce istakao je svoje zadovoljstvo što je Jajcu ukazana čast da bude domaćin svečanog otvaranja Sportskih igara mladih BiH.

– Posebno sam ponosan što ćemo okupiti veliki broj naših osnovaca. Općina Jajce podržala je ovaj značajan projekat jer želimo kod mladih ljudi razvijati sportski duh i kolektivnu igru kroz druženje i zdravo odrastanje. Ovo je odlična prilika da se više stotina mladih natječe u sportskim disciplinama prilagođenim njihovim uzrastima. I ne samo to, biće ovo prilika i za druženje roditelja i svih Jajčana i kroz druge zanimljive kulturne sadržaje.

Posebno sam sretan što će najbolji osnovici iz naše četiri osnovne škole upaliti plamen ovogodišnjih Igara. Ovo će biti poseban događaj za sve nas u Jajcu, zato još jednom hvala organizatorima što su gradu Jajcu i osnovcima Jajca ukazali čast za održavanje centralnog događaja ovogodišnjih devetih Sportskih igara mladih – istakao je Načelnik Općine Jajce Edin Hozan. 

Sastanku su prisustvovali i direktori svih osnovnih škola sa područja Općine, kao i predsjednik Sportskog saveza Općine Jajce, Ante Katić i direktor JU ‘Sport i rekreacija’ Ante Lukić. U 2018. godini, Igre su kroz SIM turneju radosti posjetile Jajce te je u ‘igri između dvije vatre’ učestvovalo oko 600 osnovnoškolaca.

– Igre su u prethodnoj godini, kao uvertiru za ovu godinu Igara, organizovala za najmlađe učesnike takmičenje u igri između dvije vatre, u kojem je učestvovao veliki broj dječaka i djevojčica od prvog do petog razreda. Uz ovogodišnju podršku i partnerstvo sa Općinom Jajce, svi mališani osnovnih škola sa područja Općine Jajce imat će priliku takmičiti se u deset različitih sportova te dva dana uživati u cjelodnevnim zabavno-sportskim dešavanjima. 

Zaista nam je čast što smo u Općini Jajce i načelniku, gospodinu Edinu Hozanu, pronašli partnera koji su prepoznali značaj ovog projekta za najmlađe sugrađane te se odlučili pridružiti Novom Sadu i Zagrebu kao regionalnim centrima u kojima će Igre u 2019. godini biti otvorene – istakla je Ena Jažić-Šurković, PR menadžerica Sportskih igara mladih. 

Igre mladih su najveće besplatno amatersko takmičenje za djecu i mlade u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj koji imaju priliku da se takmiče u deset različitih sportova te su u prethodne 23. godine postojanja, okupile više od 1.500 000 učesnika, od čega je u Bosni i Hercegovini u 8. godina postojanja, učestvovalo 260.000 dječaka i djevojčica.

Cilj Igara je promocija zdravog načina života i prijateljstva te učenje djece o toleranciji i fer pleju. Igre su postale prepoznatljiv brend koji se danas razvija u zemljama regiona i najveća su manifestacija amaterskog sporta u Evropi priznata od Međunarodnog olimpijskog komiteta. Uz finansijsku podršku USAID-a i saradnju sa Košarkaškim savezom Bosne i Hercegovine, Igre će i ove godine nastaviti projekat ‘Fer igra za fer djetinjstvo’.

Ambasadorima Sportskih igara mladih, gospodinu Ivici Osimu, MiralemuPjaniću, Edinu Džeki, Mirzi Teletoviću, Džananu Musi, Predragu Mijatoviću, VedaduIbiševiću, Nemanji Matiću i Luki Modrići, u 2018. godini, pridružio se i JohanesHahn, komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju.

Otvaranje Sportskih igara mladih planirano je za 12. juni, uz prigodan zabavno-sportski program, dok je održavanje takmičenja zakazano za 12. i 13. juni.

(Hayat / Foto: Press)

Povezani Članci

Kainovska ljubav brata Emira Hadžihafizbegovića

Volim Jajce

Kuda ide Crkva u Hrvata – osvrt na tekst fra Drage Bojića “Lica i naličja Crkve u Hrvata”

Volim Jajce

FUTURIST GARY WHITEHILL:Smatramo se vrlo naprednom, pametnom vrstom, a to je glupost. Problem je u tome što imamo – ego

Volim Jajce
Učitavanje....