Volim Jajce
Aktualno Izdvajamo Jajce

Općina Jajce – prvak bespravne gradnje (“Jaka SDA …”)

Na redakcijski mail dobili smo pismo građanina Jajca, intelektualca (podaci poznati redakciji) koji već neko vrijeme prati situaciju oko “sanacije” glavne ulice u središtu našeg grada. Pismo prenosimo u cijelosti.

 

Općinski načelnik je osnovni organ državne uprave u BiH. Općinski organi upravljaju javnim poslovima na svom području u skladu sa svojim ovlastima. Njima se obraćamo za svoje građanske potrebe, bilo da nam je potreban rodni list ili odobrenje za neku aktivnost. Općinski organi svoj rad usklađuju sa pravnim normama, odnosno zakonskim i podzakonskim aktima koji postoje zbog toga da bi se onemogućila ljudska samovolja i da bi ista pravila vrijedila podjednako za sve.

Godina je 2020. Zamislite da vaš susjed započne graditi kuću, a da za to nema nikakvu dozvolu. Vjerujem da ta građevina ne bi daleko odmakla jer bi se uskoro pojavili raznorazni inspektori, nadzorni i ini organi koji bi tu gradnju obustavili, a prijestupnika još i kaznili jer se drznuo graditi mimo urbanističkog i prostornog plana, bez građevinske dozvole, komunalnih odobrenja itd.

Ali što učiniti kada Općina sama započne bespravnu gradnju? Je li Općini dozvoljeno kršiti svoja i državna pravila i zakone? Koga poslati da obustavlja gradnju, čita lekcije nemarnom prijestupniku, kažnjava i propisuje ostale sankcije?

Upravo takva situacija se događa posljednjih mjeseci u Jajcu, na glavnoj gradskoj ulici Hrvoja Vukčića Hrvatinića.

Na prvom mjestu potrebno je reći da se piscu ovih redova, kao i većini naših sugrađana sviđa sadašnji izgled središta grada i smatram da predstavlja kvalitativni korak naprijed. Svatko će naći neku manju zamjerku, ali projekat svakako ima podršku većine stanovnika Jajca.

Međutim, postavlja se pitanje smije li Općina raditi mimo zakona?

Ugrubo predstavljeno, građevinska procedura bi izgledala ovako:

  • Idejni projekt;
  • Javna rasprava u kojoj sudjeluju građani koji iznose svoje mišljenje i sugestije;
  • Konačni projekt;
  • Odobrenje za građenje (na tabli koja je postavljena na gradilištu mora stajati broj tog odobrenja).

Pisanje ovog teksta dolazi kao reakcija na nedavni intervju predsjedatelja Općinskog vijeća Jajce, Ive Šimunovića u kojem je on naveo kako Općinsko vijeće uopće nije konzultirano po pitanjima renoviranja glavne gradske ulice i svih izmjena koje su, izgleda samovoljno, uvedene.

Idejni projekt kao prva točka ovog procesa je bio i ostao potpuna misterija. Ni nakon opsežnijeg istraživanja nije se našao živi svjedok koji je svojim očima vidio idejni projekt prema kojemu su pokrenuti skupocjeni radovi, vjerojatno najopsežniji u novijoj povijesti gradske jezgre Jajca.

Idejni projekt se onda stavi na javnu raspravu, čime se daje jednaka prilika svakom stanovniku općine Jajce, bio on priprosti čovjek ili vrhunski intelektualac ili urbanista, da istupi i javno kaže što misli o projektu, upozori na manjkavosti i predloži unaprjeđenja. Ne postoji nikakav dokaz da je javna rasprava po ovom pitanju ikada održana.

Je li netko pitao za mišljenje stanare zgrada i kuća u središtu grada ispred čijih pragova će sada svakodnevno prolaziti stotine automobila? Tko će odgovarati kada nečije dijete istrči iz kuće ili zgrade pod nečiji automobil? Izgleda da su se našle 2-3 „mudre“ glave pa su zaključili da je najbolje onako kako oni misle, a građani čiji je životni prostor ugrožen tu očito nemaju pravo glasa!

Konačni projekt koji je trebao biti formiran od idejnog projekta i sugestija sa javne rasprave nije vidljiv, a i samo njegovo postojanje je predmet rasprava.

Nakon što je sve urađeno kako treba, općinski organi izdaju odobrenje za građenje koje je preduvjet za početak radova. Broj ovog odobrenja bi po pravilu trebao stajati na ploči postavljenoj na gradilištu i na kojoj su navedeni glavni podaci vezani uz gradilište. Koliko nam je poznato, ovo rješenje nikada nije izdano što sve radove na glavnoj gradskoj ulici čini bespravnim. Općinski načelnik je prema tome, na svoju ruku proveo sve aktivnosti na glavnoj gradskoj ulici koja se nalazi u samoj gradskoj jezgri.

„SANACIJA“ ULICE H.V.HRVATINIĆA

Svi koji su nekada zastali pored gradilišta ulice H.V. Hrvatinića mogli su vidjeti da na tabli stoji da se radi o sanaciji ove ulice.

Gradska jezgra Jajca je zakonom zaštićeni nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine za koji vrijede posebna pravila za izvođenje građevinskih radova. Prema saznanjima koja smo dobili izravno od Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, nikakvo mišljenje niti informacija o radovima na glavnoj ulici koja se nalazi u gradskoj jezgri grada Jajca nisu traženi.

Županijski/kantonalni Zakon o građenju u Članku 26. kaže da je „Sanacija, u smislu ovog Zakona, jesu radovi na oštećenim građevinama, kojima se građevina dovodi u stanje prije oštećenja“. Koja Oštećenja je odlučio sanirati naš Načelnik kada je pokrenuo ogromne milijunske radove kojima je u potpunosti promijenio izgled i namjenu glavne gradske ulice našeg rada? Je li ulica H.V. Hrvatinića ovim radovima „dovedena u stanje prije oštećenja“? Kojeg oštećenja? Postoji li u memoriji najstarijih Jajčana sjećanje ili usmena predaja da je glavna ulica nekada ovako izgledala? Iz kojih je to najskrivenijih spisa i tajnih gradskih arhiva načelnik Hozan iskopao da je Jajce između kapija izgledalo ovako i s ovim modelom prometa zbog kojeg se stanovnici gradskog središta hvataju za glave?

Jesu li radovi na ulici H.V.Hrvatinića namjerno prikazani (lažno) kao nekakva sanacija kako bi se skratila procedura? Zašto je najviše državno tijelo bih za očuvanje nacionalnih spomenika BiH svjesno zaobiđeno i ignorirano? Je li se načelniku Hozanu naprosto žurilo spiskati milijune maraka preostalih iz prošlogodišnjeg proračuna pa nije imao vremena sve uraditi po zakonu?

Načelnik je pored Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH zaobišao i Općinsko vijeće koje je moralo biti uključeno u proces.

Naime, izmjenama koje su učinjene došlo je i do promjene u regulaciji prometa glavnom gradskom ulicom. Regulacija prometa je u isključivoj nadležnosti Općinskog vijeća od kojeg načelnik Hozan nikada nije zatražio bilo što u vezi rekonstrukcije glavne gradske ulice. Tako je na snazi stara regulacija prometa i parkiranja u ulici H.V. Hrvatinića. Paradoksalno je da se sasvim legalno, primjerice, čak i danas možete provesti glavnom ulicom i parkirati vozilo ispred Doma kulture, kao što se to radilo ranije. Niti jedan policajac vas ne smije kazniti niti upozoriti ukoliko ovo uradite, jer je još uvijek na snazi takva odluka o regulaciji prometa. Načelnik Hozan je izgleda zaboravio na temelj moderne trodiobe vlasti prema kojoj je Općinsko vijeće zakonodavno tijelo koje određuje pravne okvire po kojima se djeluje.

Gospodine načelniče, Jajce nije vaše privatno vlasništvo. Gradski proračun su novci svih nas, a vi se samo trebate pobrinuti da se ti novci pravilno i po zakonu utroše na boljitak našeg grada i svih nas. To nisu vaši novci da ih okolo razbacujete i igrate se milijunima kao da su plastični žetoni u nekoj dječjoj igrici. Sve to ipak netko gleda.

Nismo zaboravili i možda najveću stavku kriminalnog ponašanja načelnika Hozana u slučaju radova na ulici Hrvoje Vukčića Hrvatinića, a to je ogroman trošak samih radova koji su daleko premašili sredstva koja je Općinsko vijeće rebalansom odobrilo za ove aktivnosti. Ipak o tome uskoro. Sada se samo bavimo bespravnom gradnjom. O pljačkama ćemo uskoro, i o već zakupljenom stanu u novoj zgradi koja se nije još niti počela graditi… Živjeli

 

Stavovi izneseni u tekstu ne moraju nužno odražavati i stavove ovog portala.

 

Volimjajce.com

Povezani Članci

Provaljeno u katoličku crkvu u Gračanici

Volim Jajce

Sarajevske optužbe su besmislene i žele skriti obavještajni rat protiv Hrvatske

Volim Jajce

Glavni imam i Predsjednik Medžlisa IZ Jajce posjetili JU „Agencija Jajce“

Volim Jajce
Učitavanje....