Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce Opcinsko vijece

Orlovi rano lete ili tko to igra poskrivećki

U nastavku teksta donosimo komentar jednog od naših čitatelja na aktualnu političku situaciju u Jajcu i pozadinu tajnih pregovora i dogovora….

 

Pregovori oko konstituiranja vlasti u Jajcu navodno su završeni već prije nekoliko tjedana, ali su i dalje obavijeni velom tajni bez obzira što je konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća zakazana za petak, 12. veljače. Tek se može doznati da je sklopljen sporazum između SDA i HDZ 1990., te da bi novi predsjedatelj Općinskog vijeća trebao biti predsjednik HDZ-1990 Jajce, Stipe Tokić, a njegov zamjenik drugih vijećnik iz te stranke, Josip Lučić. I to je sav kapacitet 90-ke u Jajcu, dva vijećnika. No, upravo je toliko Hrvata potrebno stranci SDA da bi se konstituiralo Općinsko vijeće, jer prema važećem Poslovniku o radu OV Jajce predsjedatelj i zamjenik OV ne mogu biti iz reda konstitutivnog naroda iz kojeg je načelnik općine. A načelnik je iz SDA.

Vijećnici HDZ-1990 ušli su u politiku par mjeseci prije izbora, još uvijek odrađuju pripravnički staž poslije završenog fakulteta i uče osnove politike i života. Zbog toga se mnogi građani pitaju u čemu leži tajna njihovog samopouzdanja, pa i drskosti u ophođenju prema javnosti. Neki će to pripisati njihovoj mladosti („mladost – ludost“), ali sve je očitije da je posrijedi dirigirano upravljanje njihovim mladim mozgovima od strane osoba koje u svemu vide samo svoju osobnu korist, pa tako i u ovoj, vrlo ozbiljnoj situaciji.

Jajce je mala sredina pa se tajne ne mogu dugo skrivati. Tako je na vidjelo izašla informacija da je bivši HDZ-ov ministar pravosuđa u SBŽ, Jozo Budeš mozak cijele „operacije“ i da on daje upute dvojici vijećnika 90-ke kada i koje će poteze povlačiti. Može čudno zvučati da HDZ-ov ministar iz prošlog saziva Vlade SBŽ sada radi protiv „svoje“ stranke, ali kada se sagleda djelovanje toga „dužnosnika“ mnoge stvari postaju jasnije.

Tražeći potporu za svoj treći mandat na čelu načelnika općine Jajce, Edin Hozan je sklopio savez i s nekoliko Hrvata/ica od kojih je jedan i Jozo Budeš, a o ostalima će biti govora nekom drugom prigodom. S obzirom da je u jednom mandatu, prije 8 godina, Budeš bio na čelu Općinskog vijeća i da je tada iskazao spremnost za suradnju „ispod stola“ sa SDA u prikrivanju njihovih nelegalnih poslova, on je bio i logičan izbor načelnika Hozana. Prvo mu je velikodušno obećao pomoći oko sanacije štete od požara na pilani na Bešpelju. Poslije izbora načelnik ga je angažirao na pridobivanju vijećnika 90-ke za suradnju, a zauzvrat mu obećao mjesto tajnika Općinskog vijeća (inače, treće mjesto po visini plaće u općini Jajce, odmah iza načelnika i predsjedatelja Vijeća), koje je sa statusom državnog službenika. Radi se o iznimno važnoj poziciji, jer je načelnik Hozan svjestan da će mu trebati netko iskusan da usmjerava neiskusne kadrove 90-ke u vođenju sjednica Vijeća i svim drugim pravnim procedurama.

No, Budeš nije jedini koji pokušava preko ove dvojice neiskusnih mladića „progurati“ neke svoje interese ili pak liječiti neke svoje frustracije. Ove prve „interesdžije“ možda imenujem drugom prilikom, ali moram spomenuti onoga tko na ovaj način liječi svoje frustracije. Sokolovi iz 90-ke javno se razmeću pričom da u svojim planovima „velikih promjena“ (k’o da će ih se nešto pitati kada sjednu za stol sa SDA) imaju i potporu Crkve. Lijepo je čuti da se Crkva brine za sudbinu svoga naroda, ali je iznenađujuće da su sada počeli voditi i kadrovsku politiku izvan svojih sigurnih zidova. No, mislim da mladići svjesno lažu i obmanjuju javnost, a to su naučili tako brzo. Jedino ako je za njih Crkva = fra Drago Bojić, a svi znamo da nije. Za njega su svi koji su za HDZ fašiste i ustaše. Zato je sada spremno dočekao priliku da svojim savjetima osokoli mlade sokoliće, ne mareći što će kasnije biti s njihovim političkim karijerama (ako ih uopće bude), kao što ne mari ni za interese hrvatskoga naroda, kako se to da iščitati iz njegovih tekstova.

Hvale se tako sokolići da imaju i potporu braniteljskih udruga, pa onda ispadne da imaju potporu većine Jajčana, a njihova osvojena 2 mandata ne pokazuju baš takvo stanje. Na braniteljskim udrugama je da se oglase i javno kažu podržavaju li ovu političku avanturu mladića izloženih štetnom utjecaju savjetnika koji se skrivaju od očiju javnosti. A onih 80% birača (Hrvata) koji nisu dali glas toj dvojici mladića neka također dignu svoj glas i upitaju ih od kuda crpe svoj legitimitet za ovakve postupke.

Miroslav POPLAŠEN

 

 

 

 

 

Povezani Članci

Priča o Jakovu

Volim Jajce

Zašto u Jajcu još uvijek nije formirano zdravstveno vijeće?

Volim Jajce

JAJCE: Hoće li se riješiti problem dječijeg vrtića!?

Volim Jajce
Učitavanje....