Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce TOP VJERA

OSVAJAČEV CENTAR

Jedan, blago rečeno neobičan, status na društvenoj mreži pojavio se nedavno na Facebook profilu glavnog jajačkog imama Zehrudina Hadžića.

Idemo redom što sve iznenađuje u ovom statusu. Citiramo i analiziramo glavne pojmove:

– vrijeme objave 23:39 h –  glavni vođa jedne vjerske zajednice, obiteljski čovjek,  oko ponoći umjesto da  smiren i spokojan odmara – on ima vremena i volje po društvenim mrežama se inatiti ?

– Već prva rečenica je “MI”. Tko to “mi”, tko to “oni” ?  Ako je na slici džamija – “mi” smo onda muslimani, a “vi” se odnosi na katolike.  I cijeli tekst je dakle onda upućen katolicima, pravoslavcima i svim ne-muslimanima.

– “centar grada” – naglasak na prvenstvo, jačinu, moć, sve ono što je nažalost našem glavnom imamu izgleda jedino na pameti čak i u gluho doba noći. Spominjanjem Božje volje s uskličnikom na kraju naglašava sve ovo i postavlja se u neoborivu vrhovnu poziciju jer eto tako je valjda Bog htio i protiv toga se ne smije? A Bog je valjda samo muslimanski?

– “Osmanlije”  – eee tu već otvoreno prelazi na ponovno, pogrešno i  proizvoljno tumačenje povijesti. U redu, Osmanlije su i to na temeljima crkve izgradile džamiju. Pa nisu valjda Rimljani. Ali govoriti da su Osmanlije izgradile “središte” je već previše. Doista previše. Jajce je kraljevski grad, krunidbeno mjesto, ponosno središte i centar bosanskog kraljevstva. Osmanlije dolaze poslije. I ruše. I mijenjaju središta ne samo Jajca nego cijele Bosne i Hercegovine. Za vrijeme Osmanlija Jajce je obična kasaba, nikakav centar.

 – Dušmani – znači sad smo u 1990-tima.  U malo teksta obuhvatio je imam dosta povijesti. Da, nažalost, dušmani srušili. Ali izgradili nanovo nisu samo “mi” (čitaj muslimani). Dragi efendija, džamija Esme Sultanije nacionalni je spomenik i obnovljena je državnim novcem. Osim ako i državu ne smatrate samo svojom, samo muslimanskom? Obnovu džamije financirale su državne institucije, novcem koji doprinose i Hrvati i Srbi i Bošnjaci.

– ” Ne može se…” – Sad slijedi rečenica koja odaje malo osobnog raspoloženja. Koga se želi i zašto preskočiti? Gdje se to imam osjećao nepoželjnim? Koga se to u Jajcu ne poštuje? Ponovno, čak političko, vjerojatno predizborno forsiranje navodne ugroženosti.

– “mi ćemo vas naučiti” – Zaista s visoka. Tko će naučiti? Koga? Čemu?

– “Sudnji dan” – proroštvo? Prijetnja?

– “emanet” – turska riječ, znači “povjeravanje (nekome) na čuvanje određeno dobro”. Znači, centar je isključivo povjeren muslimanima?

Vratimo se na početak i vrijeme pisanja. Misli li glavni imam sve gore navedeno ili ipak bunca?

 

Volimjajce.com

Povezani Članci

Družanje mještana Smionice, Bungića i Tokata na Ranču

Volim Jajce

Dva ambasadora pod istim krovom

Volim Jajce

Vijećnik gađao gradonačelnika Zenice fasciklom: “Zaslužio si cipelu”

Volim Jajce
Učitavanje....