Volim Jajce
Jajce TOP Zanimljivosti

Otvorena musafirhana i dodatni sadržaji u Ibrahim-begovoj džamiji u Jajcu

Večeras poslije jacije-namaza otvorena je musafirhana koja se nalazi s dodatnim sadržajima u Ibrahim-begovoj džamiji. Osim toga uređen je harem-dvorište džamije, predulaz, ograda, mokri čvor, abdestana te kuhinja.

-Sada je Ibrahim-begova džamija potpuna, hvala Allahu, završena. Zahvalni smo donatorima i osobama koje su dale svoj doprinos za dovršetak radova, kazuje nam prof. Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce.

Medžlis IZ-e Jajce ovaj novoizgrađeni objekt stavit će na raspolaganje za različite vidove aktivnosti.

-Musafirhana će biti na raspolaganju mladima i ostalima za seminare, sastanke, druženja. Medžlis je dobio još jedan reprezentativan objekta za vjernike uz dodatne sadržaje koji su falili i ambijentalnu musafirhanu koja će biti na raspolaganju svim vjernicima, istakao je Hadžić.

Naši sugrađani koji su uplatili sredstva za izgradnju ovog objekata željeli su ostati anonimni.

Ova džamija je situirana na desnoj obali Plive u naselju Pijavice. Ima dimenzije 7×7 metara, pokrivena je šindrom i ima drvenu munaru. Glavni ulaz u džamiju izveden je na luk od lijepo klesanih kamenih ploča.

Nije poznato kada je podignuta Ibrahim-begova džamija, ali je to moralo biti svakako prije početka Šabana 1103. Godine (18.6.1692.), datuma na koji je za imama i hatiba ove džamije postavljen neki Fazlullah, a na mjestu dotadašnjeg imama Ibrahima (Jajački sidžil).

U desnoj sofi trijema džamije, što je svakako karakteristično, nalaze se dva mezara označena nišanima. Mezar rahmetlije s nišanom na kojem je isklesan ovaj natpis nalazi se u desnoj sofi trijema džamije.

Jajce.online

 

[quote]Ibrahim-begova džamija lijepo je uređena i trebalo bi na tome čestitati glavnom imamu, ali prije toga važno je spomenuti nekoliko detalja koji se ne spominju u ovom tekstu, a trebali bi:
– Ibrahim begova džamija zaštićeni je nacionalni je spomenik države Bosne i Hercegovine;
– kao i svaki drugi nacionalni spomenik, i ona zaslužuje svu pažnju institucija koje su za to zadužene, ali i onih koji njome upravljaju;
– da bi se bilo što radilo na nekom nacionalnom spomeniku potrebno je pribaviti suglasnosti nadležnih institucija, ali ne sumnjamo da će se to naknadno tražiti, po običaju;
– ovo nije prvi slučaj da se glavni imam ponaša samovoljno ne poštujući propise naše države kada su u pitanju nacionalni spomenici čime se stavlja iznad zakona;
– također bi javnost trebala znati tko su donatori za ove radove, jer to nisu “anonimni građani” već strani donatori;   

– na kraju, da ne bude zabune, nemamo ništa protiv uređenja vjerskih objekata pogotovo ako se radi o nužnim dogradnjama kao što je to u ovom slučaju, te čestitamo glavnom imamu Zehrudinu ef. Hadžiću i svim muslimanskim vjernicima.[/quote][news_box style=”1″ show_more=”on”]

 

 

 

 

 

 

 

Povezani Članci

STUPIO NA SNAGU Novi pravilnik o testiranju vozača na alkohol i droge u BiH

Volim Jajce

Stranke HNS-a imati će 13 izaslanika u federalnom Domu naroda

Volim Jajce

Održan centralni predizborni skup koalicije hrvatskih stranaka ZAJEDNO ZA BOLJE SUTRA U JAJCU

Volim Jajce
Učitavanje....