Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

Otvoreno dopisništvo HRT-a u Mostaru

Ponovno otvaranje dopisništava HRT-a u Mostaru i Sarajevu dio je projekta pokretanja Petog kanala HRT-a koji je namijenjen Hrvatima u BiH, ali i u drugim zemljama.

Dopisništvo HRT-a u Mostaru otvoreno je svečano u zgradi HKD Napredak.

Ponovno otvaranje dopisništava HRT-a u Mostaru i Sarajevu dio je projekta pokretanja Petog kanala HRT-a koji je namijenjen Hrvatima u BiH, ali i u drugim zemljama.

Na otvaranju je istaknuto kako je ovo važan potez HRT-a u izbornoj godini te stvar od velike važnosti za Hrvate u BiH koji nemaju kanal na svom jeziku, prenosi Bljesak.info

“Otvaranje dopisništva u Mostaru je pokazatelj skrbi Hrvatske radiotelevizije za Hrvate u BiH. Poznato je da su Bosna i Hercegovina i status ovdašnjih Hrvata jedno od najvažnijih političkih pitanja. Sa Bosnom i Hercegovinom imamo najdužu granicu, i u tom kontekstu je osobito važan podatak da Hrvati u BiH još uvijek nemaju program javne televizije na svom materinjem jeziku. Stoga HRT stalnim praćenjem zbivanja u BiH nastoji popuniti tu prazninu. Današnjim otvaranjem dopisništvo počinje raditi nakon pune četiri godine stanke. Naša prisutnost ovdje u Hercegovini bit će mnogo veća, što je posebno važno u izbornoj 2018. godini. HRT će uskoro otvoriti dopisništvo u Sarajevu koje će pokrivati i glavni grad, ali i hrvatska naselja u Središnjoj Bosni, i veliki dijelom RS iz kojega je tijekom posljednjeg rata protjerano više od 150 000 Hrvata. Svojim programom želimo poticati ostanak Hrvata i dati potporu svim projektima važnim za Hrvate u BiH”, kazao je u prigodnom obraćanju glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić.

O značaju otvaranje dopisništva, te značaju prisutnosti Hrvatske radiotelevizije u Bosni i Hercegovini govorio je državni tajnik u Središnjem uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

“Želim čestitati HRT-u i svojim djelatnicima, a posebno ravnatelju Bačiću zato što su u prioritet svog mandata stavili otvaranje dopisništva u Mostaru, i radujem se uskoro otvaranju u Sarajevu. Otvaranje dopisništva koje je Središnji Državni ured zagovarao i podržavao ideju od samog početka nije samo dobar poslovni angažman. Dapače, otvaranje dopisništva je snažna poruka zajedništva jednog naroda u dvije domovine. Poruka koja govori o tome što Hrvatskoj znači hrvatski narod koji živi u BiH. Vjerujem da će teme koje će raditi ovo dopisništvo još više osvijestiti i senzibilirati Hrvate u Hrvatskoj da što bolje sagledaju svakodnevne probleme Hrvata u BiH”, poručio je Milas.

Hrvatska radiotelevizije prvo svoje dopisništvo u Bosni i Hercegovini otvorila je 27. srpnja 1992. godine u Širokom Brijegu. 25. prosinca 1992. godine ostvareno je prvo izravno uključenje u Dnevnik Hrvatske radiotelevizije, a dopisništvo se s vremenom ekipiralo domaćim novinarima, snimateljima i tehničarima koji su prošli obuku i postali suradnici.

Od 25. rujna 1995. godine HRT-ovo je dopisništvo u Širokom Brijegu preraslo u HRT-ov studio Široki Brijeg i započelo emitiranje na modernijoj opremi, a voditelj je bio kolega Miljenko Karačić. Godine 2007. dopisništvo je iz Širokog Brijega premješteno u Mostaru u kojem je djelovalo sve do 31. prosinca 2014. godine.

“Ja mislim da je gašenjem dopisništava u Mostaru i Sarajevu napravljena ogromna šteta za sve nas u BiH, a osobito za hrvatski narod u nedostatku kanala na hrvatskom jeziku u sustavu javnih emitera u BiH. Siguran sam u kvalitetu informacija dopisništva HRT-a koje će promijeniti vidno sliku odnosa u BiH, osobito pozicije hrvatskog naroda. Ja sam siguran da će ovo nas osnažiti i ojačati da još ubrzanije riješimo prepreke koje stoje pred nama. Nadam se da ćemo nadopunjavati našu suradnju, kako bi Hrvati u BiH, ali i ostali narodi imali mogućnost da na vjerodostojan, korektan i pravodoban način progovore o onome kako funkcionira prostor BiH”, istaknuo je predsjedavatelj Predsjedništva BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović.

On je istaknuo kako je pravo na informiranje na vlastitom jeziku jedno od temeljnih demokratskih prava, te da je zadatak predstavnika vlasti osigurati isto pravo Hrvatima u BiH u sklopu Javnog RTV servisa.

 

 

 

 

Povezani Članci

Radončić: Bošnjaci nemaju korist od toga da Hrvatima biraju predstavnike

Volim Jajce

MEKTIĆ PORUČIO IZ SAD-a: “Agenti FBI ulaze u istrage o kriminalu političara u BiH”

Volim Jajce

Njemačka: Otvoren najveći pješački viseći most na svijetu

Volim Jajce
Učitavanje....