Volim Jajce
Aktualno TOP

Papa Franjo proglasio svetom Majku Terezu

Radost za čitavu Crkvu današnje je proglašenje svetom Majke Terezije koju je sv. Ivan Pavao II. proglasio blaženom 2003. godine. Svečana misa kanonizacije blažene Majke Terezije iz Calcutte koju predvoditi papa Franjo održava se u Rimu na Trgu sv. Petra.

Rođena 26. kolovoza 1910. u Skoplju u Makedoniji kao Gonxha Bojaxhiu. Krštena je rimokatolkinja što je u Skoplju bila manjinska religija. U tom je gradu provela i djetinjstvo, ali je rano odlučila da će se posvetiti vjerskom životu.

Napustila je dom s 18 godina i preko Zagreba, čijom će počasnom građankom kasnije postati, stigla u samostan Sestara Loretskih u Dublin. Odatle će se 1929. zaputiti u Indiju.

Počela je raditi u indijskim siromašnim četvrtima, poučavati djecu i brinuti se za bolesne. Godine 1950. službeno je utemeljila Misionarke ljubavi kao kongregaciju u Kolkatskoj biskupiji. Preminula je 1997., a blaženom ju je proglasio sv. Ivan Pavao II. samo šest godina kasnije, 2003. godine.

A što je ostalo u Calcutti nakon smrti Majke Terezije, pogledajte u dokumentarnom filmu Ljiljane Bunjevac Filipović “Prateći Majku Tereziju” koji prikazujemo večeras u 20 sati na Prvom programu.

Nakon dokumentarca na programu je specijalna emisija Velika djela male žene u kojoj će gostovati teatrologinja s Umjetničke akademije u Osijeku prof. dr. Sanja Nikčević, nekadašnji veleposlanik u Indiji dr. Drago Štambuk i pisac životopisa Majke Terezije don Lush Gjergji./HRT7HMS/

Povezani Članci

Potvrđena optužnica protiv pripadnika Armije RBiH za zločin u Križančevom selu

Volim Jajce

Košarac: “Napadi na Čovića odraz frustracija Bošnjaka”

Volim Jajce

NOVAC ZA POVEZIVANJE S ALAHOM Po 100 eura mjesečno za pokrivanje ili bradu, 300 za odlazak u džihad

Volim Jajce
Učitavanje....