Volim Jajce
Aktualno

PETIR ZBOG THOMPSONA ALARMIRALA EUROPSKU KOMISIJU: ‘On je jedan od najistaknutijih hrvatskih glazbenika, krše mu se prava’

Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir burno je reagirala na odluku lokalnih vlasti u Austriji i Sloveniji da se zabrane koncerti Marka Perkovića Thompsona u tim zemljama. Petir je zbog toga Komisiji uputila i zastupničko pitanje u kojem ih pita kako će “zaštititi hrvatskog glazbenika i omogućiti mu neometano obavljanje svog posla u skladu s odgovarajućim odredbama UFEU-a o unutarnjem tržištu i temeljnim načelima sadržanim u članku 6. UEU-a?”.

Petir je Komisiji detaljno objasnila zbog čega Marko Perković Thompson nije održao svoje ranije najavljivane koncerte u travnju u Mariboru i Kremsmünsteru, istaknuvši da su u oba slučaja kao razlog da se koncert ne održi bila navedena sigurnosna pitanja, piše Novi list. Thompsona je opisala kao jednog od “najistaknutijih hrvatskih glazbenika koji redovito puni koncertne dvorane”.

Na njegovim koncertima ničija sigurnost nikada nije bila ugrožena, tvrdi Petir, dodavši kako je on autor pjesme koja se izvodi prije i tijekom utakmica hrvatskih sportskih reprezentacija. Međutim, Petir tu nije stala. Komisiji je citirala i  temeljne ugovore Europske unije da bi ih na kraju upitala: “Kako će zaštititi hrvatskog glazbenika i omogućiti mu neometano obavljanje svog posla u skladu s odgovarajućim odredbama UFEU-a o unutarnjem tržištu i temeljnim načelima sadržanim u članku 6. UEU-a?”.

Četiri mjeseca poslije Komisija se očitovala ustvrdišvi kako ipak nemaju dovoljno  informacija da procijene jesu li navedeni slučajevi u suprotnosti s Ugovorom o funkcioniranju EU-a.

Ipak, u dijelu odgovora su napomenuli kako svaka mjera države članice kojom se odstupa od slobode pružanja usluga mora biti “popraćena analizom proporcionalnosti” i “konkretnim dokazima kojima se njezini argumenti mogu potkrijepiti”.

Upravo se za taj dio odgovora Petir “zakačila” pa smatra da bi hrvatski pjevač pravdu mogao tražiti pred nadležnim tijelima Austrije i Slovenije.

“Iz odgovora EK je jasno da bi Marko Perković Thompson kao državljanin Republike Hrvatske trebao biti zaštićen svim pravima koja uživaju svi građani EU-a, a kako tome nije slučaj, zbog nepoštovanja njegovih prava može pred nadležnim tijelima Austrije i Slovenije pokrenuti pravno odgovarajući postupak”, rekla je Petir u izjavi za spomenuti list.

Pjevač se još nije očitovao o mogućnosti koju mu je predložila eurozastupnica Petir.

Povezani Članci

U NJOJ JE KRUNISAN POSLJEDNJI BOSANSKI KRALJ: Zaboravljena crkva-džamija posvađala Bošnjake i Hrvate

Volim Jajce

Intervju s kandidatom za načelnika Općine Jajce dr. Stipanom Jezerčićem – Dnevnik.ba

Volim Jajce

U BiH stiže novi 25.000 migranata!

Volim Jajce
Učitavanje....