Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce TOP

PIŠE: Dr. Benjamin Markin -Ni jedna vojna sila nije uspjela slomiti narod koji nije želio biti pokoren

Više nije riječ o tome žive li ovdje u BiH tri konstitutivna naroda pa nisu u stanju naći zajedničku riječ. U Gani ima više od četrdeset različiti plemena/naroda, ali koga god pitaš otkuda je, kaže kako je iz Gane. Smatram kako će, sve dok naši lideri ne riješe iskreno svoje međusobne odnose, biti teško za ova tri konstitutivna naroda u BiH i za jednakopravnu BiH.

Razjedinjeni vrh državu vodi prema razjedinjenosti naroda, a to je upravo dovelo do rata kod nas. Smatram kako je krajne vrijeme da otvorimo novo poglavlje u životu države i osobnih pojedinaca kako bi se omogućilo bolje razumijevanje među mladima i samo na takav način može se vratiti dugo traženi bolji život kod nas.Nije potrebno nikome pročitati nečiji pisani filozofski rad o životu, o ratu, o miru, o tome što treba učiniti kako bi se osiguralo bolju budućnost.

Treba samo gledati što se sad događa oko nas i misliti o onome što se ranije dogodilo u tim istim mjestima jer priroda nam je životna knjiga istine koju moramo pročitati i prostudirati, a njezin smisao primijeniti u stvarnom životu. Tada imamo velike izglede za bolji život svih nas. Povijesna činjenica su sukobi između Židova i Palestinaca koji su, nažalost, nastavljeni u današnje vrijeme.

Žalosno je da zemlja koja se smatra svetom nije u stanju podariti mir i spokoj, već, naprotiv, daje krv i batine svaki dan. Svjedoci smo također onog što se dogodilo ne tako davno na istoku u Vijetnamu. Prvo Francuzi, pa onda SAD, sa svom svojom velikom vojnom silom nisu mogli pokoriti odlučnost naroda Vijetnama da imaju svoju jedinstvenu državu, pa su na kraju “podvili rep” i vratili se natrag u SAD, a Vijetnamci su im održali lekciju izdržljivosti maloga čovjeka kad je u pitanju gola egzistencija. Velika vojna sila SSSR pokušao je uzaludno pokoriti Afganistan, a nakon događaja 11. rujna, Sjedinjene Američke Države morale su internirati u istoj državi protiv talibana. Znamo i vidimo što se događa sada ondje.

Pobjeda se može neko vrijeme održavati vojno u tuđoj državi, ali stalni mir na prostoru nemoguće je održati bez suradnje u suglasnosti naroda koji tu žive. Nikakva vojna sila me može pokoriti ni najmanji narod ako on to ne želi. To mora biti jasno svima koji imaju namjeru pokoriti tuđi narod ili izvršiti hegemoniju nad drugima. Mir je na takav način nemoguće postići. Nemoguće je da jedna država dominira svijetom. To nije uspjelo ni Britancima u ono vrijeme kada su bili moćna Velika Britanija, a sad nisam siguran vrijedi li još uvijek ono “velika”. Nije ni Hitleru uspjelo, a zasigurno neće uspjeti ni bilo kome drugome, uključujući i SAD.

Jedini ispravan način da se živi na ovom našem planetu je opravdani zajednički suživot. Ima samo jedan zakon u tom zajedničkom životu – pruži ili daj iste prilike i uvjete života te sve ono što želite sebi dajte drugom narodu, susjedu itd. Tada postoje veliki izgledi za mir u kući. Ovaj zadnji uvjet toliko je potreban nama u BiH. Više od dvadeset godina prošlo je od prokletog rata i više nema razloga da dajemo usmeno obećanje o suživotu, a na drugu stranu jedva čekamo zabiti nož u leđa susjedu ili pripadniku nekog drugog naroda i slično. Takvo mišljenje čujem od naših mladih.

Onaj dio mladih koji može bježi iz zemlje. Jednom sam pročitao kako se u jednoj godini u BiH 9000 osoba odreklo državljanstva. Je li to put kojim želimo ići?

 

vecernji.ba

Povezani Članci

MOSTAR: Predstavljena knjiga o logorima za Hrvate u BiH

Volim Jajce

ZAVIČAJNA UDRUGA JAJCE – AUSTRIJA: Uručena donacija župi Podmilačje

Volim Jajce

Elektroprivrede neće više plaćati komunalne naknade općinama

Volim Jajce
Učitavanje....