Volim Jajce
Aktualno BiH Hrvatska Povijest

PISMO BEZ ADRESE

Piše: Mag. Zdravko Duvnjak I Volimjajce.com

 

In memoriam: mome stricu Jozi Duvnjaku (22.god.), koji se na Bleiburgškom polju dragovoljno predao Englezima, a nakon  „civilizacijskoga deala“, negdje mjesec dana poslije, usiljenim maršem iscrpljen, opljačkan, polugol, gladan i žedan bez ikakvoga procesuiranja surovo ubijen na Križnome putu, negdje u okolici Pakraca (RH).

 

Dragi naš Jozo,

evo, prošli tjedan, u subotu, 16. svibnja 2020. god. u našoj domovini u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, uzoriti kardinal Vinko Puljić predslavio je središnji rekvijem za najveći genocid u povijesti hrvatskoga naroda. Mi se tradicionalno sjećamo Vas, domoljuba, naših pokojnika, naših mučenika, ali ne samo hrvatskoga nego i (danas) bošnjačkoga naroda. Uz 75-tu najtužniju obljetnicu Vašega mučeništva mi suosjećamo veličinu hrvatske tragedije, gdje su na tisuće i tisuće mladića, žena i djece bili zvjerski pobijeni bez ikakvoga sudskoga procesa, bez bilo kakve dokazane krivnje. Mnogi su živi zazidani u oknima napuštenih rudnika po Sloveniji, mnogi su, poput Tebe, zatrpani u masovnim grobnicama koje se protežu od Bleiburga do Makedonije.

Pišem Ti, a i svima drugim hrvatskim mučenicima, ovo pismo, iako ne znam kako to pismo adresirati. Ti nemaš adresu, za tvoj grob kao i grob tisuća drugih adresa ne postoji. Niti ja znam, niti su u mojoj u obitelji ili u drugim obiteljima, ikada saznali gdje su Tebe i Tvoje Varcarane i na tisuće drugih vršnjaka „osloboditelji“ zakopali. Mi smo na spomeniku obiteljske grobnice iz dužnoga pijeteta napisali Tvoje ime iako u toj grobnici nisi našao vječni pokoj. Nikada nitko od tih ubojica i zločinaca niti njihovi nadređeni nisu nikomu od Tvoje obitelji, a niti obiteljima tisuća drugih hrvatskih, muslimanskih i drugih obitelji, poslali bilo kakvu vijest što se s Vama na Bleiburgu i Križnome putu dogodilo.

Iz šturih informacija nekih svjedoka koji su nešto, navodno, od svega čuli, obitelj je saznala da su Tebe i još nekoliko hrvatskih mučenika (večer prije smaknuća) nahranili i ošišali, da bi Vas sutradan krvnički surovo pobili. Koliko smo čuli, zla sudba je htjela da Te je u koloni negdje oko Pakraca „prepoznao“ neki partizanski poklonik koji je drugovima „dokazao“ da si činio zlodjela. Nažalost, Tebi i takvima kao Ti („neprijateljima naroda i fašistima“) nije bilo spasa. Kasnije smo doznali kako si tomu partizanskom doušniku „preoteo curu“, pa se stoga ovaj izrod najkrvoločnije osvetio.

Svi vi ste bili (tako su nas jednoumno učili) neprijatelji naroda i fašisti. Svi vi ste morali platiti glavom, jer je trebalo opravdati Jasenovac i druge logore. Svi vi ste postali cilj izljeva mržnje i osvete za zlodjela koja su počinili drugi, za zločinačku politiku fašističkoga režima NDH. Velika većina vas je, po Titovom naređenju, morala biti smaknuta, jer se diktator bojao da će njegova apsolutistička vlast možda biti ugrožena. Taj „najveći sin naših naroda i narodnosti“ u trijumfalnom zanosu i opijenosti pobjednika, već je te 1945-te pokazao da se neće držati nikakvih međunarodnih konvencija.

Ti i takvi komunisti gradili su u poraću Drugoga svjetskog rata pendrekom i vojskom socijalističku novu Jugoslaviju, zatirući nacionalni ponos svakoga naroda. Njihov politički sustav temeljen na lažima (naravski, nisi mogao biti toliko glup i vjerovati partizanskim komesarima koji su uvjeravali Tebe i Tvoje vršnjake da ćete jesti zlatnim žlicama, samo dok se „oslobodite“???) cjelovito je propao.

Niti unutarnja (gospodarsko i nacionalno pitanje) niti vanjska politika (Pokret nesvrstanih zemalja) „avangarde radničke klase“ nije osim ispiranja mozga svekolikom pučanstvu polučila nikakve dugoročne rezultate. Jedino je sebi i svojim najbližim suradnicima veliki doživotni diktator osigurao super egzistenciju u mnogobrojnim rezidencijama od Brijuna do Dedinja, što mu je i bio cilj. Ho-ruk principima (radne akcije) zaluđivanja mladeži na silu, te  ukradene ideje štafete mladosti (kralj Petar / kralj Aleksandar) gradilo se „bratstvo-jedinstvo“ i obećavala se bolja i svijetla budućnost.

Istini za volju, igrajući na cirkuskoj žici između Istoka i Zapada, veliki žongler je pokazao zavidno umijeće i mudro koristio politiku hladnoga rata. Isto tako, okružen sustavom i represalijama  OZN-e (Odjeljenje za zaštitu naroda – čije ste žrtve Vi bili) i kasnije UDB-e (Uprava državne sigurnosti), te KOS-a (Kontraobavještajna služba) u unutarnjoj politici, ovaj jahač bleiburške apokalipse vješto je igrao čas hrvatsko, čas srpsko kolo utvrđujući (po hitlerovsko-staljinističkoj tradiciji) jednoumno-partijsko-fašistički sustav vladavine (jedan vođa –  jedna partija). Na taj cirkuski (ali atraktivni) način, dobivao je strane kredite i njima pokrivao socijalističku gospodarsku neučinkovitost. Poratna izgradnja Jugoslavije reklamirana je kao uspjeh novoga poretka uz izgradnja novoga čovjeka što će trajati u vječnosti. A, što je bila ISTINA?

Dragi Jozo, tisuće vas koji ste tako tragično skončali bili su spletom povijesnih okolnosti u ustaškoj vojnici ili kao Ti početkom 1944-te god. u hrvatskome domobranstvu. Vi ste bili obični vojnici koji nisu pripadali drugom dijelu (pobjedničkom) hrvatskoga naroda (NOV). Ali, te tragične (za drugi dio hrvatskoga naroda pobjedničke) 1945-te god. nije se prepoznao cijeli hrvatski narod. To je i dovelo u kasnijim godinama do sveopćeg nezadovoljstva komunističkim jugoslavenstvom, a posebice besramnom okupacijom JNA i četničkom agresijom gdje je u Domovinskom ratom u RH i BiH postignuta povijesna pobjeda u kojoj se konačno mogao prepoznati cijeli jedan narod. Jedino na toj ISTINI, a ne na AVNOJ-u ili ZAVNOH-u ili ZAVNOBIH-u nastala je slobodna, svenarodna hrvatska država ali i višenacionalna BiH bez obzira na formalno-pravna sljedništva.

Ustaštvo i ustaško-fašistički režim nose hipoteke poraza i zločina. Svaki režim koji je počinio zločin (po jednoj davnoj izjavi bošnjačkog člana Predsjedništva S.Komšića: na Bleiburgu se dogodio ZLOČIN, a sada, po potrebitim notama sarajevsko-unitarističke politike, pjeva drugu „antifašističku“ pjesmicu) nije, naravski, ni moralno, ni etički, ni političko-nacionalno prihvatljiv.

Nitko do dana današnjega nije niti u RH niti u BiH tražio rehabilitaciju ustaškoga režima (što se cijelom hrvatskome narodu sustavno imputira!), niti onih koji su počinili zločine kao npr. u Srbiji. Istina, u nekim sredinama na lokalnoj razini, u okvirima politički nezrele društveno-lokalne patologije postojali su i postoje gotovo marginalni elementi pokušaja rehabilitacije prošlosti (nazivi ulica po nekim manje istaknutim članovima ustaškog režima, na primjer).

Glede mise zadušnice za vaše nedužne duše digla se kuka i motika sarajevskih analfabeta i svekolikih mediokriteta, ali i perfidnih kriminalno-mafijaško-političkih klanova koji su vidjeli idealnu prigodu skrenuti pozornost sa vlastitih trenutačnih pljačkaških akcija u svezi nabavke respiratora, a u sadašnjoj pandemiji Covida-19. Vidjeli smo kako najglasniji i najzatucaniji „antifašisti“ organiziraju protestna okupljanja i dižu neviđenu hajku na našu Katoličku crkvu i kardinala Puljića povodom komemoracije i mise za vaše duše, nedužne žrtve Bleiburga. Istodobno, ti i takvi „antifašisti“ i njihovi političari šute ili se sporadično netko oglasi kad je u pitanju rehabilitacija ustaško-muslimanskih zločinaca (po kojima u šeheru postoje novi nazivi ulica i škola) kao „najljepšega i najmirisnijeg cvijeća“ hrvatskoga naroda.

Problem je u tome da zatucani i neprosvijećeni „antifašisti“ i oni koji njima dirigiraju, nemaju pojma što je DRŽAVA, a što je REŽIM. Za njih je to ISTO. Oni u svoj primitivnoj  zatucanosti i degradiranosti vlastite svijesti ne vide da je u vrijeme nacističke Njemačke ili Italije postojao zločinački režim u tim državama, ali da su padom toga režima ostale te iste države kao složeni oblik društvene organizacije tih naroda i svih drugih naroda ili nacionalnih manjina koje su živjeli u tim državama.

Dakle, neupitno je da skupine i pojedinci (nažalost zbog ogromne pogrješke neprovedbe bar nužne lustracije) u društvenim elitama pod maskom antifašizma i u RH i u BiH sustavno i planski uvode u društveni život jugo-komunističku zaostavštinu. Dokaz tomu su institucionalna i „znanstvena“ uveličavanja ustaških zločina komunističkih „povjesničara“ i njihovih sljedbenika, gdje se neutemeljeno „dokazuje“ 700.000 jasenovačkih žrtava, a istodobno se prešućuju svjesna i planska komunistička kršenja međunarodnih konvencija.

Isto tako, politički predstavnici tih „antifašista“ nemaju pojma (ili ne žele imati pojma!) što je sveta misa zadušnica. Oni znadu jedino izjednačiti osobu sa njegovim (ne)djelom. Pa, ako je nečiji otac bio dokazani zločinac on je biološki i dalje otac i to će ostati. Svaki kršćanin ili musliman kome  je istinska vjera stup njegove moralnosti, pomoliti će se ili proučiti dovu za dušu svojega oca, ali će osuditi sva njegova nedjela, jer se ne može poistovjetiti sa njegovim zločinima.

Teološka smislenost jednoga rekvijema, dakle, nema za njih nikakva značenja, jer ne poznaju teološki pijetet pokojnika. Njihov protest i barbarska galama je bila usmjerena ne samo na zločince NDH, nego na sve koji su se na Bleiburgu zatekli, jer su, eto, svi oni fašisti. Crkva katolička, sve da je i mogla i željela održati misu ustaškim zločincima glede Bleiburga, nije imala za takav obred utemeljenja, jer takvih nije bilo niti na Bleiburgu niti na Križnome putu. Oni su (gotovo svi) uzmakli te umrli prirodnom smrću  ili su djelovanjem UDB-e u inozemstvu egzekutirani.

Zar treba nebrojeno puta takozvanim „antifašistima“ ponavljati da je tisućljetna želja za majkom zaštitnicom (hrvatskom državom) odvela veliki dio hrvatskih ljudi u zločinačke ruke ustaškoga režima. Ali, zločin su počinili POJEDINCI kao nositelji i provoditelji zločinačke ideje. Znači, vi koji ste bili zavedeni određenom ideologijom, a niste počinili nikakve zločine, morali ste platiti ceh osvete i mržnje pobjednika. Gotovo da niti jedan pripadnik zločinačkog režima NDH nije na Bleiburgu uhvaćen i priveden sudu pravde. Isto tako, niti jedan pripadnik Titova zločinačkog režima nije do danas priveden sudu pravde, iako postoji bezbroj dokaza i svjedočanstava (pogotovu materijalnih dokaza) da je nad vama izvršen genocid.

Po istom načelu ekvivalentnosti, neki hrvatski partizani, posebice oni dalmatinski koji su čudom preživjeli golgote Neretve i Sutjeske su zločinci, jer su na Križnome putu proveli kažnjavanje vas sviju pobivši cvijet hrvatske mladosti, nevine članove njihovih obitelji i njihovu djecu. Ipak, da se provede sustavno uništenje golorukoga neprijatelja, planski je VŠ na čelu sa krvnikom Titom na izvršenje pokolja poslao amnestirane četnike. Lukava ideja.

Tomu, između ostaloga, svjedoči Titova odluka da u završnim borbenim operacijama kod Bleiburga i Križnoga puta ne sudjeluje 10. Zagrebački korpus u kojemu je bio i (kasnije) prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Korpus je u Sesvetama čekao naređenje da uđe u napušteni Zagreb, ali prednost su dobili Srbi, novopečeni partizani koji su krvoločno orgijali po cijelom gradu i okolici. Koje li slučajnosti?!

Dragi Jozo, mi danas živimo u slobodi zahvaljujući i vama, našim mučenicima ali i našim vitezovima Domovinskoga rata. Nema više verbalnoga delikta, nema više stratišta Križnoga puta niti Gologa otoka, nema više jednoumlja i recenzija. Samo, naša demokracija i odnosi među našim narodima nisu na zavidnoj visini. Nije nimalo jednostavno brzo učiti kako prihvatiti i razumjeti našu raznolikost. Zbog komunističkoga eksperimenta zvanog FNRJ i SFRJ izgubili smo gotovo pola stoljeća, gdje nismo mogli istinski učiti tuđe poštivati, a svoje voljeti. Oni su nas jedinstvom navrat-nanos s pendrekom i kandžijom, a poradi vlastita probitka i borbi za vlast otuđili jedne od drugih zabranama vlastite slobode tradicionalnoga življenja s pravom društvene i legalne akceptiranosti.

Svake godine, a posebice u vrijeme vaše i naše tragedije Bleiburga i Križnoga puta te sjećanje za sve pale hrvatske vitezove Domovinskoga rata, zapalit ćemo svijeće i biti s vama u molitvama  za vaše duše. To nam nikada nitko neće i ne može zabraniti.

Neka  je Tebi i svim nedužnim hrvatskim mučenicima laka hrvatska zemlja. Svjetlost vječna neka vam svijetli.

Počivajte u miru Božjem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani Članci

CUGLE- Izum Gorana Kovača: Neobična igra za sve uzraste

Volim Jajce

TUŽNA SUDBINA BIVŠEG HRVATSKOG PREDSJEDNIKA: Mesić u Zenici morao govorioti točno šta mu je rečeno da kaže

Volim Jajce

SLOŽNI SA SDA Borci RS-a: Hrvatsku treba tužiti za agresiju na BiH

Volim Jajce
Učitavanje....