Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce Sport TOP

PISMO ČITATELJA Tko je jajačkom premijerligašu ukrao povijest

Na naš redakcijski email [email protected] dobili smo sljedeći tekst, a isti prenosimo u cijelosti.

 

Povijest kluba Metalleghe-BSI Jajce – izvor wikipedia

Klub je osnovan 2009. godine pod imenom Maestral ’95. Ime je dobio po operaciji u proteklom ratu kojom je oslobođena općina i grad Jajce 1995. godine. Prvi predsjednik je Nikola Bilić. Maestral ’95 je svoju prvu utakmicu odigrao na stadionu Mračaj u Jajcu protiv, također novoosnovanog kluba, SNK Jajce (0:2).

 


NK Maestral ’95 se nakon osnutka natjecao u 2. županijskoj ligi ŽSB, zatim je igrao u 1. županijskoj ligi ŽSB koju su uvjerljivo osvojili u sezoni 2010./11. sa deset bodova viška u odnosu na drugoplasirane Kaćune.
Od sezone 2011./12. se natječu u Drugoj ligi FBiH Zapad. U premijernoj drugoligaškoj sezoni osvojili su treće mjesto.
Od sezone 2011./12. iz sponzorskih razloga nose ime NK Maestral BSI. U sezoni 2013./14. ostvaruju plasman u Prvu ligu FBiH što donosi novu promjenu imena u NK Metalleghe-BSI.
U sezoni 2015./16. osvajaju Prvu ligu FBiH i ostvaruju plasman u Premijer ligu BiH.[2]
U sezonama 2013./14. i 2014./15. Metalleghe je imao drugu (B) momčad koja se natjecala u 2. županijskoj nogometnoj ligi ŽSB.

Povijest kluba Metalleghe-BSI Jajce-izvor službena stranica kluba

NK Metalleghe BSI je osnovan 06.8.2009.godine u želji da klub nastavi čuvati i njegovati stogodišnju tradiciju nogometa u gradu Jajcu. Klub se na sportskoj sceni pojavio kada je u Jajcu sport spao na najnižu razinu od kad postoji. Osnivači kluba su bili: Nikola Bilić, Matija Lučić, Nikola Jurinović, Josip Bošković, Jozo Lučić.
Mjesec dana od osnivanja klub je već odigrao svoje prve službene utakmice u selekcijama pionira i kadeta (protiv NK Busovača), te seniora (protiv FK Kaćuni). Sve tri selekcije su se natjecale u kantonalnim ligama.
Predan rad i uspjeh kluba prepoznala je u jesen 2011.godine tvrka B.S.I. d.o.o. Jajce u vlasništvu talijanske grupacije Metalleghe. Od toga trenutka počinju zlatni dani klupske kratke ali bogate povijesti. Klub i sponzor su prve dvije godine vrlo uspješno surađivali, prva ekipa je postala stabilni federalni drugoligaš, dok su u natjecanje uključene sve omladinske selekcije (predpioniri, pioniri, kadeti i juniori).
Pred početak sezone 2013./2014. vijest koja je oduševila sportsku i društvenu javnost u Jajcu, a i šire, bila je odluka B.S.I. d.o.o. da postane generalni sponzor kluba. Od samog početka svoga poslovanja grupacija Metalleghe group Italija i B.S.I. d.o.o. Jajce kao dio grupacije postavili su sebi za cilj stalni rast i razvoj uz poštovanje osnovnih principa, principa ekonomske isplativosti, ekološke prihvatljivosti i društvene odgovornosti.
Vodeći se navedenim principima nastojali smo, između ostalog, ne samo podržati postojeće sportske, kulturne, turističke i druge aktivnosti lokalne i šire zajednice, nego i prepoznati potencijale pojedinca ali i zajednice i dati maksimalan doprinos njihovom razvoju. Rezultat takve poslovne politike je finansijska podrška klubu NK METALLEGHE BSI u cilju valorizovanja očitog potencijala i kvaliteta Kluba podrškom prelasku sa amaterskog na profesionalni način rada kao i na poboljšanja kvaliteta samog ustroja kluba…

Ako ste pažljivo, od samog početka čitali povijest ovog, jednog od rijetko tako uspješnih sportskih kolektiva u općini Jajce u postratnom periodu, od dva različita izvora ( wikipedia i službena stranica kluba ), lako ste mogli uočiti razliku.
Naime, na aktualnoj službenoj stranici kluba metalleghe-bsi.com u rubrici povijest, ime NK Maestral 95 pod kojim je ovaj klub osnovan se niti ne spominje.
Nevjerojatno bi zvučala pomisao da se nešto takvo moglo desiti slučajno, obzirom da nije mala stvar zaboraviti  spomenuti pod kojim je imenom klub osnovan.
Samo ime se odnosi na oslobodilačku akciju HVO-a i HV-a “Maestral” 1995., u kojoj je oslobođena općina Jajce, dok je prema pisanjima medija iz tog perioda,  klub osnovan kao znak sjećanja na sve poginule, a i one koji su sudjelovali u ovoj akciji.

 

 

 
Teško je za povjerovati da nekome smetaju ove činjenice, pa stoga nisu navedene kao dio povijesti kluba  koje danas nosi ime Metalleghe-BSI. Taj netko očito smatra da  je povijest nešto što se može mijenjati, brisati ili tek tako bacati u zaborav.
Također od svih imena zaslužnih za ovu, od samog početka, uspješnu nogometnu priču, navode se samo imena nekoliko osnivača-utemeljitelja kluba, kao da su isti sami i svojim novcem osnovali i financirali rad kluba onda kad je bilo najvažnije i kad su mnogi sumnjali u sam uspjeh, te su tako jedini i zaslužni da se na ovom mjestu nalaze.
Ime glavnog sponzora kluba Maestral 95′ prvih nekoliko godina (Slavko Rimac) od samog osnivanja, očito nije imalo tu čast da bude dijelom  povijesti kluba, iako bez njegovog novca teško da bi bilo išta od ove jajačke nogometne priče, kao što je i danas potpuno jasno da bez poduzeća BSI d.o.o  Jajce klub ne bi bio tu gdje jeste. Sigurno da je i u samom početku mnogo novca trebalo za normalno funkcioniranje kluba, a kao i u drugim sportskim kolektivima u Jajcu i kad je nogomet u pitanju malo je onih koji su spremni bez ikakvog interesa  financijski pomoći sportu. Najbolji primjeri za ove tvrdnje su sudbine još dva jajačka nogometna kluba iz tog perioda, NK Jajce i FK  Dnoluka, kao i nekih drugih sportskih kolektiva koji jedva egzistiraju.

Stoga je značaj čovjeka, koji je svojim novcem  financijski pomogao, u periodu ključnom za opstanak NK Maestral 95 , još veći i svakako zaslužuje da bude spomenut u dijelu koji se odnosi na povijest kluba.

A da je ova priča od samog početka ulijevala nadu i bila više nego optimistična  govore i sljedeće činjenice:
Cilj Uprave kluba kad je osnovan, bio je da za godinu dana učlani 40-50 igrača i pođe sa
pripremama i uključenjem kluba u natjecanje u sezoni 2010/2011 god.
07.8.2009. objavljen je Poziv za upis nogometaša. Za dva dana predviđeni godišnji plan je bio premašen i Uprava već na sjednici 09.8.2009. donosi odluku da žurno pristupi registriranju kluba u Nogometnom savezu BiH i kao pravni subjekt pri Ministarstvu pravosuđa Županije Središnja Bosna.
NK Maestral ’95 registriran je u Ministarstvu pravosuđa 17.8.2009.
Od 05.9.2009. NK Maestral ’95 natječe se u II županijskoj ligi u seniorskoj konkurenciji, te sa timovima pionira i kadeta u Jedinstvenoj nogometnoj ligi Županije Središnje Bosne.
Nakon završenog jesenjeg dijela natjecanja seniori se nalaze na 2.mjestu, a pioniri i kadeti na 11.mjestu.
Na dan 05.11.2009. klub broji:
99 registriranih igrača
7 trenera
2 fizioterapeuta
4 službene osobe
1 delegat
Stručni stožer kluba čine:
1. Ljuban Čavka, trener i šef stručnog stožera
2. Jozo Šimunović, trener
3. Dragan Jakešević, trener
4. Nikola Jurinović, trener
5. Ivan Jurinović, trener
6. Jozo Lučić, trener
7. Vjekoslav Jakešević,trener

NK Maestral ’95  već početkom 2010.godine broji 135 registriranih igrača, trenera, sportskih radnika i nogometaša, kao i 57 članova koji se ne bave nogometom. Gore navedeni stručni stožer je zajedno s upravom kluba od samog početka predano i ozbiljno radio te sa isključivo jajačkim „klincima“ ostvarivao iznimne rezultate i bez nekih velikih poteškoća  bivao bolji i uspješniji od konkurencije s mnogo dužom tradicijom postojanja.

Ne umanjujući zasluge niti jednog pojedinca, koji je dao svoj doprinos da današnji premijerligaš NK Metalleghe-BSI opstane i napreduje od osnivanja do danas, a isto tako imajući u vidu da je novac i angažman aktualnog sponzora kluba (poduzeće BSI doo Jajce) presudan za njegovu egzistenciju i ostvarenje zacrtanih, sada već premijerligaških ciljeva, razumljivo je da se ime kluba čak i promjeni na zahtjev istog tog sponzora, ali je potpuno neshvatljivo i nerazumljivo da se klubu izbriše dio povijesti, koji se odnosi na sam početak njegova uspješnog postojanja.
Osobito stoga, ako je na tom početku motiv osnivanja bio spomen na sve poginule branitelje i sudionike oslobodilačke operacije Maestral, što je i utjecalo da je ovaj klub osnovan pod imenom NK Maestral ’95.

 

Napomena: Navedenim tekstom se niti u kojem slučaju ne želi umanjiti zasluga aktualnog sponzora kao i ljudi koji danas vode klub NK Metalleghe-BSI Jajce, nego isključivo je cilj ukazati na neke očito već zaboravljene,  povijesne momente ovog jajačkog premijerligaša, a koji su isto tako bitni da bi se nalazili u povijesnoj rubrici kluba. Ili su barem nekad bili bitni…

 

 

Povezani Članci

Male tajne velikih majstora korupcije

Volim Jajce

HRVATSKO PITANJE JE TEMELJNO PITANJE Unitarizam i separatizam vode BiH u propast

Volim Jajce

Dani kosidbe u Barevu

Volim Jajce
Učitavanje....