Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce TOP

PITAMO SE : Koga glumi jajački glavni imam? Zar nam je pored svega još i to trebalo?

Kad pročitate naslov pomislit ćete da je ovdje riječ o nekom filmu u kojem jednu od uloga glumi glavni imam MIZ Jajce Zehrudin-ef. Hadžić, ali razočarat ćemo ovaj put sve njegove fanove, jer u ovom se slučaju ne radi ni o kakvom filmu nego o ulozi glavnog imama u svakodnevnom životu stanovnika općine Jajce.

Taj svakodnevni život u posljednje vrijeme sve je samo ne jednostavan, pa stoga je bespotrebno svako dodatno kompliciranje i dolijevanje ulja na vatru kod ionako usijane političke, ekonomske, migracijske i svake druge situacije u kojoj se pokušava pronaći kompromis za izgradnju zajedničke budućnosti u Jajcu po mjeri svih stanovnika naše općine. Svih, a ne samo ovih ili onih.

Ulje na vatru zasigurno je nastojanje da u ovom vakuumu bez vlasti, ovaj prvi vjerski čovjek u Bošnjaka, uporno inzistira na bespravnoj izgradnji džamije na Volijaku i to ne bilo gdje u ovom naselju nego upravu na zemljištu okruženom kućama u vlasništvu Hrvata katolika općine Jajce.

Da je bilo tko drugi taj koji inzistira na grubom kršenju zakona i propisa ove općine, kantona ili države u koju se kune (možda više nego bilo tko  u Jajcu), a ne jajački glavni imam, možda bi taj netko imao  i olakotne okolnosti, ali glavni jajački imam si ovakav luksuz jednostavno nije smio dopustiti.

Isto tako da je u pitanju bilo kakav drugi objekt, a ne bogomolja u kojoj bi se danas sutra vjernici možda trebali moliti i ponašati kao da ista nije nastala na grijehu. Grijeh je svakako nepoštivanje ovozemaljskih zakona kao i inat koji u ovom slučaju možemo vidjeti, a vjerujemo da niti jedna religija na takvo nešto ne potiče svoje sljedbenike, pa stoga to ne trebaju činiti niti njeni glavni i vodeći ljudi.

Zakon o gradnji Županije središnja Bosna jasno propisuje da se s izgradnjom objekta može početi tek nakon što se dobije odobrenje za gradnju. Ovdje to nije slučaj, pa pored toga što nema istog tog odobrenja, čak su nužne i izmjene regulacijskog plana za to naselje, obzirom da u aktualnom nije predviđena izgradnja objekta ove namjene u naselju Volijak.

Sve to nije problem gavnom imamu MIZ Jajce,  Zehruinu-ef. Hadžiću koji u izjavi za FTV obećava da će se  uskoro sve riješiti i biti u skladu sa zakonom. Obećava da će naknadno dobiti dozvolu za gradnju iako istu treba imati prije same gradnje. Obećava da će prije nego dobije dozvolu za gradnju općina Jajce promijeniti regulacioni plan za ovo naselje. Pitamo se odkud tolika moć glavnom imamu i kako to da netko može biti siguran da će se sve to riješiti te pored činjenice da to treba biti riješeno prije gradnje, on sam odlučuje da se i dalje gradi.

Članak 30. Zakon o gradnji SBK

(1) Gradnji nove i rekonstrukciji postojeće građevine može se pristupiti samo na temelju pravomoćnog odobrenja za gradnju.

Stajalište glavnog imama oprečno je  onom, makar službenom, načelnika Edina Hozana, koji se našao u neugodnoj situaciji da je morao izjaviti da bi investitor ipak prije same gradnje trebao imati dozvolu za gradnju, kako bi se sam ogradio od poticanja na bezakonje, obzirom da je isti također već dobro poznat po pitanju zatvaranja očiju pred zakonskim propisima. Šta bi drugo uostalom i mogao izjaviti za medije, dok glavni jajački imam dobro zna da ima zeleno svjetlo od prvog čovjeka općine Jajce.

Na sličnom primjeru bespravne gradnje sličnog vjerskog objekta u naselju Vrbica (naselje u općini Jajce u kojem ne živi niti jedan Bošnjak), načelnik je u nastojanju da pogoduje investitoru odugovlačio sa slanjem građevinskog inspektora na teren kako bi isti obustavio  bespravnu gradnju do krova sagrađenog vjerskog objekta, pa se od toga morao ograditi i svu krivnju prenijeti na građevinskog inspektora, sve dok isti nije shvatio da ga se olako žrtvuje te je prije sedam mjeseci i napustio svoje radno mjesto.

Sad je situacija nešto povoljnija za investitora kao i za načelnika Edina Hozana koji je dobro upućen u projekte MIZ Jajce, obzirom da zajedno s vrhuškom politički utjecajnih osoba SDA Jajce ne propušta izvještajne skupštine Medžlisa islamske Zajednice, kao i bilo kakve druge sadržaje, koje MIZ Jajce organizira, a tako je bilo i u slučaju džamije na Volijaku, gdje je između ostalih i sam načelnik bio na polaganju kamena temeljca. Situacija je povoljnija u tom smislu da niti nakon sedam mjeseci od napuštanja službe građevinskog inspektora, općina Jajce nije popunila ovo radno mjesto te se sada koristi prigoda i lovi u mutnom obzirom da kao nema tko obustaviti gradnju.

“Još prošle godine smo predali zahtjev za gradnju. Međutim, situacija je takva da nema općinskog inspektora, a nama je iz ureda data dozvola da radimo”, tvrdi mještanin Admin Plivac za FTV ,opravdavajući postupanje investitora i vjerojatno ni sam dovoljno upućen u činjenicu da općinski građevinski inspektor ne izdaje odobrenje za gradnju, nego vrši obustavu gradnje bespravnih objekata te je stoga trenutna situacija, u kojoj nema građevinskog inspektora jedino u tom smislu pogodna  investitoru kako bi potpuno bespravno završio izgradnju ovog vjerskog objekta.

Pitamo se samo gdje i u kojoj to državi ima takvo uređenje da nitko ne može reagirati i zaustaviti bezakonje, a nažalost na bezakonju u ovom slučaju inzistiraju oni koji bi trebali biti tampon zona i glas razuma u međureligijskoj suradnji i odnosima u općini Jajce, umjesto da budu primjer drugima u poštivanju zakona.

Nemoguće da pored toliko razina vlasti u ovoj državi, pored toliko institucija inspektorata i drugih tijela, nitko nema nadležnost da zaustavi ove bespravne radove. U nekim uređenijim državama reakcija nadležnih tijela uslijedila bi već nakon objave u medijima, dok kod nas nije dovoljno da se reagira pored peticije od preko dvije stotine građana koji smatraju da sve to nije u skladu sa propisima niti je fer i korektno prema njima koji na ovom mjestu gradnju ne podržavaju, kao  i pored upućenih zahtjeva od strane istih na adrese raznih institucija.

Glavni imam MIZ Jajce  u više navrata je pokazao svoju moć, koja je nadilazila dogovore političkih predstavnika, a i same zakonske propise ili odluke zakonodavnih tijela naše općine . Bio je to slučaj sa skulpturom koju smo na poklon dobili od jajačkog kipara Ljubeza, a koja još uvijek sakuplja prašinu u podrumima općine Jajce, isključivo zbog toga, jer mjesto na kojem je Odlukom Općinskog vijeća Jajce predviđeno postavljanje skulpture prema mišljenju glavnog jajačkog imama, nije primjereno. Na tome je i ostalo te će uz skulpturu i Odluka općinskog vijeća sakupljati prašinu, negdje u ladicama ureda Predsjedavajućeg  OV Jajce.

Moć je isto tako pokazao i prilikom okupljanja svih „probosanskih stranaka“ tj.bošnjačkih stranaka nakon lokalnih izbora, pokazujući tako tko će i na koji način iza sjene upravljati probosanskim političkim procesima u Jajcu, ma šta takva probosanska politika značila stanovnicima naše općine.

Istom nije strano čak niti obilaziti direktore javnih poduzeća i ustanova u općini Jajce, ali isključivo one koji dolaze iz njegove etničke skupine. Razlog takvog postupanja mnogima je nejasan i nerazuman, pa se jedino može protumačiti kao znak da u svakoj toj ustanovi i javnom poduzeću glavni imam ima ili želi imati značajan utjecaj.

No na kraju vratimo se izgradnji džamija, koje je u našoj općini u poslijeratnom periodu izgradio MIZ Jajce i kojih do sada ima 27  (dvadeset sedam) novoizgrađenih, a nadamo se i vjerujemo da sve imaju građevinske dozvole. U planu je izgradnja još šest te će se ova brojka uz pet prijeratnih popeti do blizu 40  (četrdeset) džamija na teritoriju MIZ Jajce.

Podatak je to na temelju kojeg bi urednici i novinari FTV-a lako mogli donijeti zaključak tko to zaista obilježava teritorij u BiH. Mogli bi ali …

 

volimjajce.com

Povezani Članci

Njemačka se fokusira na prijetnje iz BiH

Volim Jajce

Sutra dolazi snijeg

Volim Jajce

SDA, SBB, DF i SDP SE DOGOVORILI: U Sarajevu je 1991-e živjelo gotovo 50% Srba i Hrvata. Mi u njihovo ime, želimo popunjavati srpski i hrvatski klub doma naroda

Volim Jajce
Učitavanje....