Volim Jajce
Aktualno Izdvajamo Jajce

Podobni SDA vatrogasci i nepotizam gdje ga ne smije biti

Neravnopravnost  i  izrazita brojčana nejednakost pri zapošljavanju Hrvata u zajedničke institucije žalosna je činjenica u BiH. No, ni u Jajcu nije drugačije.

Godinama je većina općinskih javnih institucija u sastavu zaposlenih bila jednonacionalna, tako da u Domu kulture, Agenciji za kulturno-povijesnu baštinu i Domu AVNOJ- a  godinama nije bilo niti jednog zaposlenog Hrvata.  I u samoj općini Jajce većina državnih službenika bošnjačke je nacionalnosti. Ako se u nekoj prilici i ukazivalo  na ovaj problem, izgovor vlasti na čelu sa SDA načelnicima (najprije Hrnjićem, a kasnije i Hozanom) bio je kako to nije ni planirano ni sustavno nego  kao su „slučajno“  Hrvati  samo zaposleni na osnovu ugovora o djelu, na pola godine (ako i toliko), a direktori i sve važnije pozicije obnašali su isključivo Bošnjaci.

Najnoviji primjer, o kojem se možda i manje pisalo je Vatrogasno društvo Jajce, kao dio Općinske civilne zaštite. Bilo je tu svega, od nejasnih nesreća na radu do problema oko nezakonite suradnje s firmom u vlasništvu samog načelnika Hozana (VATAN OIL).

Prošle godine zaposleno je troje, a na nedavnom natječaju primala su se četiri nova radnika (dva referenta-vatrogasca i dvije spremačice). Kako doznajemo, sama procedura zapošljavanja i konačni prijem radnika na neodređeno vrijeme  su, blago rečeno, sumnjivi. Primljeni su isključivo Bošnjaci.

No, pri zapošljavanju i među Bošnjacima su „preskočeni“ stručniji ljudi, s iskustvom, a primljeni oni bliže stranci SDA, tj. načelniku, oni pogodniji, iako su na rang listi bile niže pozicionirani! Između ostalih, primljen je i čovjek, navodno njegov rođak, koji je ranije radio u njegovoj privatnoj firmi “Vatan Oil”.

Odluku o prijemu potpisuje sam načelnik, pozivajući se na svoje ovlasti, pa se trebamo zapitati čemu onda komisija ako će načelnik postavljati nove kriterije i zapošljavati svoje rođake?

Struktura zaposlenih u Vatrogasnom društvu i dalje je: 100% Bošnjaci. Još jedan primjer kako SDA vidi poziciju Hrvata u našoj općini. Dok Hrvati izdašno pridonose punjenju zajedničkog proračuna, kada dođemo do utroška javnog novca, na djelu je potpuna diskriminacija.

Pored toga,  situacija koja se već događala, a vrlo lako se opet može dogoditi – što ako izbije požar na Bajram kada su svi uposleni na prazniku? Što ako tada bude potrebna intervencija vatrogasaca pri prometnoj ili nekoj drugoj nesreći?

Ovo je samo primjer, ali pokazuje kako SDA čiji su načelnici već 16 godina na vlasti vide razvoj i funkcioniranje naše općine.

Nepotizam i stranačka pripadnost presudni su čak i kod profesija kod kojih bi se trebala gledati, prije svega stručnost i znanje. Ali to su stvari na koje su naši sugrađani već navikli gledati pa ih očito ni ovo neće puno iznenaditi.

 

Volimjajce.com

 

Povezani Članci

ŠUP(LJA)CI Babatrećaroga: Strah od drugog i Trećeg i nečijeg većeg

Volim Jajce

Ne smije ostati skriven i nekažnjen muslimanski zloči

Volim Jajce

PRLJAVI VELIKOMUSLIMANSKI PAMFLET O IZMIŠLJENIH 11 GENOCIDA NAD TZV. BOŠNJACIMA – DRUGI PUT

Volim Jajce
Učitavanje....