Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

POKAZALI INTERES ZA ULAGANJE Bh. iseljenici bit će oslobođeni plaćanja značajnog broja taksi

Predstavljajući „Politiku suradnje s iseljeništvom BiH“ ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac izjavila je da će se iseljeništvu pružiti olakšice u pogledu oslobađanja značajnog broja taksi, koje plaćaju prilikom uplata pojedinačnih doprinosa.

To je, ističe, prijedlog Centralne banke BiH, koja predviđa i povećanje kamatne stope na štednju.

– Bit će inicirano oslobađanje od plaćanja poreza i carina za filantropske i humanitarne aktivnosti iseljenika  – kazala je Borovac, dodajući da je iseljeništvo pokazalo interes za ulaganje u BiH, što će biti definirano izradom razvojnih dokumenata.

Nakon usvajanja Politike suradnje s iseljeništvom BiH, što je prvi dokument kojim se definira i institucionalizira suradnja države BiH s njenim iseljeništvom, resorno ministarstvo će pristupiti izradi Strategije i akcijskog plana s jasno određenim ativnostima i potrebnim financijskim sredstvima za njihovu realizaciju.

– Pored investicijskih programa iseljenicima će biti dostupni i programi kulturnog i naučnog sadržaja u BiH, a aktivnosti će, između ostalog, biti posvećene očuvanju maternjeg jezika, tradicije i identiteta – kaže Borovac.

Slijedi i uspostava portala za interaktivno online dopunsko obrazovanje, mapiranje iseljeništva te formiranje reprezentativnih tijela iseljenika, u čijem će sastavu biti predstavnici triju konstitutivnih naroda i ostalih.

Također, u planu je i uspotava Web-matičara da bi iseljenici osim informacija imali i olakšan pristup svojim dokumentima.

Na navedenim aktivnostima Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice izrazili su zahvalnost predstavnici Svjetskog saveza dijaspore Hasan Šehović i Željko Javor, koji su pozdravili usvajanje „Politike suradnje s iseljeništvom BiH“.

Ističući ovogodišnje planove, najavili su da će do rujna organizirati biznis forum koji će biti posvećen bh. turizmu.

 

Večernji.ba

Povezani Članci

Marsal Jugoslavje naredio pokolj u Bleiburgu

Volim Jajce

Kandidati HDZ RH za XI. izbornu jedinicu posjetili Jajce

VJ Urednik 1

Poduzeće Steelmin BiH prima djelatnike u radni odnos

Volim Jajce
Učitavanje....