Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

POKAZALI INTERES ZA ULAGANJE Bh. iseljenici bit će oslobođeni plaćanja značajnog broja taksi

Predstavljajući „Politiku suradnje s iseljeništvom BiH“ ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac izjavila je da će se iseljeništvu pružiti olakšice u pogledu oslobađanja značajnog broja taksi, koje plaćaju prilikom uplata pojedinačnih doprinosa.

To je, ističe, prijedlog Centralne banke BiH, koja predviđa i povećanje kamatne stope na štednju.

– Bit će inicirano oslobađanje od plaćanja poreza i carina za filantropske i humanitarne aktivnosti iseljenika  – kazala je Borovac, dodajući da je iseljeništvo pokazalo interes za ulaganje u BiH, što će biti definirano izradom razvojnih dokumenata.

Nakon usvajanja Politike suradnje s iseljeništvom BiH, što je prvi dokument kojim se definira i institucionalizira suradnja države BiH s njenim iseljeništvom, resorno ministarstvo će pristupiti izradi Strategije i akcijskog plana s jasno određenim ativnostima i potrebnim financijskim sredstvima za njihovu realizaciju.

– Pored investicijskih programa iseljenicima će biti dostupni i programi kulturnog i naučnog sadržaja u BiH, a aktivnosti će, između ostalog, biti posvećene očuvanju maternjeg jezika, tradicije i identiteta – kaže Borovac.

Slijedi i uspostava portala za interaktivno online dopunsko obrazovanje, mapiranje iseljeništva te formiranje reprezentativnih tijela iseljenika, u čijem će sastavu biti predstavnici triju konstitutivnih naroda i ostalih.

Također, u planu je i uspotava Web-matičara da bi iseljenici osim informacija imali i olakšan pristup svojim dokumentima.

Na navedenim aktivnostima Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice izrazili su zahvalnost predstavnici Svjetskog saveza dijaspore Hasan Šehović i Željko Javor, koji su pozdravili usvajanje „Politike suradnje s iseljeništvom BiH“.

Ističući ovogodišnje planove, najavili su da će do rujna organizirati biznis forum koji će biti posvećen bh. turizmu.

 

Večernji.ba

Povezani Članci

HNS sutra obilježava 26. obljetnicu Hrvatske Republike Herceg-Bosne

Volim Jajce

STARIJI ZNAJU 20 najboljih savjeta koje ćete čuti u životu

Volim Jajce

JAJCE KAO PRIMJER KAKO (NE)RADE INSPEKCIJE Hrvati u Jajcu od FBiH traže zaustavljanje gradnje džamije

Volim Jajce
Učitavanje....