Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce Politika TOP

POMJERANJEM MEĐA SPRIJEČITI ISELJAVANJE STANOVNIŠTVA Općina Jajce uvodi mjere kojima će zaustaviti iseljavanje stanovništva

Kako bi se uhvatila u koštac sa problemom sve većeg iseljavanja stanovništva, osobito mladih ljudi općina Jajce odlučila je da više ne čeka mjere viših razina vlasti vezane za ovu problematiku te je stoga doneseno niz mjera koje će spriječiti odlaske i zadržati u Jajcu one koji su namjeravali put Njemačke, Austrije i drugih poslovno egzotičnih zemalja.
Jedna od tih mjera jeste i Odluka općine Jajce o pomijeranju međa .
Naime kako doznajemo ovom mjerom će se omogućiti svima koji se odluče ostati u Jajcu legalno preuzimanje zemlje od susjeda/komšija koji se odluče na odlazak iz Jajca, jednostavno pomjeranjem međa.
Znači onaj tko je u vlasništvu zemljišta koje graniči sa zemljištem onih koji odlaze preuzima u trajno vlasništvo njihovo zemljište bez ikakve naknade bez obzira koja je namjena ovog zemljišta tj. da li je to livada, šuma, oranica, voćnjak, ili je građevinsko sa izgrađenim objektom na istom ( kuća, vikendica, štala i sl.). Jednostavno uklonite među, ogradu ili šta vas već sa imovinom susjeda/komšije razdvajalo i dobivate gratis sve.
Isto tako se ova mjera odnosi i na stanove u gradu pa svi koji doznaju da im je prvi susjed odselio jednostavno imaju pravo srušiti zid koji ih dijeli i proširiti svoj stambeni prostor kako bi im bilo komotnije.
Sve po zakonu i legalno. Dovoljno je samo dva svjedoka dovesti u općinu da potvrde da je vaš susjed/komšija zaista odselio.

Kako nam rekoše iz općine Jajce, već par godina su pratili situaciju, razmišljali kako spriječiti odlaske stanovnika na zapad, analizirali stanje, radili mnoge ekspertize, da bi na kraju došli do ovog spasonosnog rješenja kojim će se konačno stati u kraj onima koji napuštaju svoju imovinu, čačevinu, djedovinu.
Bilo je raznih prijedloga, od oduzimanja dokumenata do postavljanja rampe na izlazima iz grada, ali na kraju je prevladao razum i ponuđeno najliberalnije riješenje.
Obzirom da su našem narodu međe svetinja u koju se ne smije dirati, za međe se gine, te su tako predstavnici vlasti shvatili da bi omogućavanje pomijeranja međa i legalnim preuzimanjem imovine od onih koji napuštaju svoje domove, najefikasnije riješili problem iseljavanja stanovništva.
Konačno će oni koji se odluče na odlazak morati dobro da se zamisle šta s odlaskom gube a šta dobijaju.

Vjerujemo da će primjer Jajca slijediti i druge općine u BiH koje se suočavaju s istim ovim problemom.

 

Napomena: Ovaj tekst je satirične naravi, odnosno izmišljen.

Općina Jajce već godinama ne radi ništa po pitanju iseljavanja stanovništa pa nam je cilj da ovim tekstom pokrenemo stvari s mrtve točke i potaknemo sve one koji mogu da učine nešto …

 

volimjajce.com

Povezani Članci

Županijski sudovi vraćaju prava za više tisuća obespravljenih branitelja u FBiH

Volim Jajce

Čović: Presuda šestorci neprihvatljiva, to je zločin prema hrvatskom narodu

Volim Jajce

Klub Hrvata uputio u parlamentarnu proceduru prijedlog za osnivanje RTVFBiH2 sa sjedištem u Mostaru

Volim Jajce
Učitavanje....