Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

Ponovno odbačen hrvatski prijedlog Izbornog zakona

Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u srijedu je odbacio prijedlog izmjena izbornog zakona…
…što ga je prošle godine u parlamentarnu raspravu uputio blok hrvatskih stranaka okupljen oko HDZ BiH, a potporu nije dobio ni suprotstavljeni prijedlog Stranke demokratske akcije (SDA) pa je rješavanje gorućeg pitanja promjena u izbornom zakonodavstvu BiH vraćeno na početnu točku.

Za HDZ-ove izmjene glasovalo je 11 od 42 zastupnika koliko ih ima u Zastupničkom domu, a uz zastupnike iz najveće hrvatske stranke podržali su ih samo još oni iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Ista je sudbina zatekla i prijedlog SDA, za koji je glasovao još manji broj odnosno tek sedam zastupnika.

HDZ-ov prijedlog izmjena izbornog zakona Dom naroda bosanskohercegovačkog parlamenta usvojio je po hitnom postupku još u srpnju 2017., no na raspravu i glasovanje u Zastupničkom domu čekalo se mjesecima, dok su istodobno trajali bezuspješni međustranački pregovori o rješenjima koja bi bila svima prihvatljiva.

Zastupnički dom je raspravu o ovim izmjenama zapravo otvorio 21. prosinca prošle godine, no sjednica koja je tada započeta višekratno je prekidana i nastavljana pa je završena glasovanjem tek u srijedu.

HDZ BiH je sa svojim saveznicima pokušao ishoditi izmjene izbornog zakona kojima bi se riješio problem nastao nakon što je Ustavni sud BiH neustavnim proglasio dosadašnji način biranja zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH, no uz to su iz ove stranke dodali i odredbe kojima se predlagalo uvođenje entičkih ad hoc izbornih jedinica iz kojih bi se birali hrvatski odnosno bošnjački član Predsjedništva BiH.

Prijedlog HDZ-a, po kojemu bi se hrvatski zastupnici u Domu naroda FBiH birali iz županija unutar tog entiteta s razmjernom ili pretežitom hrvatskom većinom, kao i novi model izbora dva od tri člana Predsjedništva BiH, odbacile su sve stranke koje okupljaju pretežito bošnjačko političko tijelo, ali i one sa srpskim predznakom poput Srpske demokratske stranke (SDS), koja je dio vladajuće koalicije na državnoj razini.

SDA, čiji prijedlog izmjena izbornog zakona također nije dobio potporu u Zastupničkom domu, nudila je rješenje po kojemu bi svakoj županiji bila ostavljena mogućnost delegiranja zastupnika u federalni Dom naroda iz reda sva tri naroda, a pitanje izbora članova Predsjedništva BiH u toj stranci uopće nisu tretirali ističući kako ono mora biti riješeno zajedno s provedbom presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”.

Opći izbori u BiH trebali bi biti održani u listopadu, a eventualne izmjene izbornog zakona moguće su najkasnije do početka svibnja.

O mogućim rješenjima trenutačno se pregovara među strankama, uz posredovanje delegacije Europske unije u BiH i veleposlanstva SAD u toj zemlji.

Članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić tijekom dana otputovali su u Bruxelles kako bi tamo o tom problemu razgovarali i s predsjednikom Europske pučke stranke (EPP) Josephom Daulom, no sva trojica uoči puta su kazala kako ne vjeruju da će u tom formatu biti moguće postići konačno rješenje./Hina/

Povezani Članci

Hrvatski narodni sabor i bošnjački problem na svako rješenje

Volim Jajce

Organizira se veliki skup svih Uzdoljana na Uzdolu

Volim Jajce

Ministar pravosuđa i uprave KSB/SBK boravio u radnom posjetu Jajcu

VJ Urednik 1
Učitavanje....