Volim Jajce
Aktualno BiH TOP Županija Središnje Bosna

VITEZ Čelnici vjerskih zajednica u BiH u zajedničkoj molitvi za sve žrtve rata

Poštivanje svih žrtava, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost, put je koji trebaju slijediti svi narodi i građani BiH, rečeno je danas u Vitezu nakon posjeta članova Međureligijskog vijeća (MRV) mjestima stradanja Srba, Hrvata, Židova i Bošnjaka.

Predstavnici MRV-a BiH odali su danas počast žrtvama i molili za duše poginulih i ubijenih na Kazanima u Sarajevu, u Križančevom Selu i Krušćici u općini Vitez, te na Korićanskim stijenama u općini Kneževo.

– Imali smo potrebu pokazati vjernicima i narodima u BiH da put kojim trebamo ići jeste put praštanja i poštivanja drugoga. Ako ne budemo to imali, onda nećemo moći očekivati da i nas itko poštuje. U tom smislu, naš je put bio put pokajanja i hodočašća, te poklonjenja žrtvama i mučenicima – kazao je novinarima u Vitezu predsjednik MRV-a BiH, episkop zahumsko-hercegovački i primorski vladika Grigorije, nakon posjete mjestima stradanja.

Zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein ef. Smajić istaknuo je kako je poruka današnje posjete da su život i pomirenje u BiH mogući.

– Vjernici se moraju međusobno pomagati i činiti dobro na zemlji. Današnji obilazak je i uputa našim političarima i državnicima da se ljudi trebaju prepoznavati po dobru i da je život ovdje apsolutno moguć – naglasio je efendija Smajić.

Tijekom današnjeg posjeta stratištima i nabiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić pozvao je na poštivanje svih žrtava, dodajući kako je svrha obilaska odavanje počasti svim stradalima, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

A da i današnji posjet dokazuje kako su religijski predstavnici pioniri u suočavanju sa ratnim tragedijama u BiH, ocijenio je član Jevrejske zajednice u BiH Igor Kožemjakin.

– Izuzetno sam ponosan na ovaj čin, jer se mijenja stav o poštivanju samo žrtve iz svog naroda. To želimo eliminirati i u ljudima probuditi empatiju za sve žrtve kako bi svakog stradalog posmatrali kao čovjeka – istaknuo je Kožemjakin.

U izaslanstvu, koje je danas obišlo mjesta stradanja, bila je i ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac koja je novinarima kazala kako je danas povijesni dan za BiH, naglašavajući da su priznanje, osuda i sjećanje na žrtve jedini način da generacijama koje dolaze osigura stabilna i sigurna budućnost.

– Današnjim zajedničkim obilaskom stratišta vjerski lideri, ali i svi koji su danas bili ovdje s njima, osobnim su primjerom pokazali na koji način se trebamo ophoditi prema žrtvama, ali i jedni prema drugima. Istovremeno, ovo je bio i svojevrstan sat povijesti koji nas je podsjetio na svu pogubnost i besmisao sukoba, ali i opomena da se nikad i nikome takvo zlo ne ponovi – kazala je Borovac.

Istaknula kako je vrijeme da i politički lideri zajedno počnu obilaziti stratišta.

– To će biti način da se na osobnom primjeru pokaže volja za izgradnjom povjerenja, jačanju dijaloga i tolerancije kao i spremnost za samokritičko preispitivanje vlastitih stavova i ubjeđenja, a za dobrobit svih građana BiH – ocijenila je Borovac.

 

Večernji.ba

Povezani Članci

Poznati svjetski slikar Charls Bilich nacrtao Kraljicu Katarinu Kotromanić i grad Jajce

Volim Jajce

Dogovor u Bruxellesu – već sutra lakši prelazak granica

Volim Jajce

Klub Hrvata uputio u parlamentarnu proceduru prijedlog za osnivanje RTVFBiH2 sa sjedištem u Mostaru

Volim Jajce
Učitavanje....